Когато Пинокио лъже, насът му става по-дълъг. Помните тази приказка,

...
Когато Пинокио лъже, насът му става по-дълъг. Помните тази приказка,
Коментари Харесай

Ефектът на Пинокио е истински! Откриха физически признак, че човек лъже

Когато Пинокио лъже, насът му става по-дълъг. Помните тази приказка, нали? Е, учените от университета в Гранада потвърдиха, че в приказката за дървеното момче, има зрънце истина. Разликата е, че в действителността нещата се случват наопаки - когато човек лъже, носът му се смалява. 

Метаморфозата не може да се види с невъоръжено око, само че е лесна да се потвърди. При неистина, температурата на носа спада с към 1,5 градуса, заради което той се смалява, а този феномен може да се види посредством инфрачервени изображения. 

Учените потвърдили тезата си като провели опит със 100 доброволци. Те били помолени да лъжат свои родственици или доста близки другари. Трябвало да кажат, че са видели звезда на улицата или че са станали очевидци на тежка злополука. Докато доброволците изричали лъжите, били снимани посредством специфични принадлежности за инфрачервени изображения. Оказало се, че в 80 от 100 случая температурата на носовете на лъжците пада със средно 1,5 градуса. Ето за какво учените са безапелационни, че този способ за доказване на неистина е с цели 10% по-надежден от детектора на лъжата.

Превод " Петел "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР