Когато пандемията от коронавирус дойде от далечни страни в Съединените

...
Когато пандемията от коронавирус дойде от далечни страни в Съединените
Коментари Харесай

Вирус разклаща самонадеяността и нахалната амбиция на американската изключителност


Когато пандемията от ковид пристигна от далечни страни в Съединените щати, тя беше посрещната с монументални провали и непросветеност от съществуваща система за подготовка, отбрана, попречване и понижаване на рисковете за жителите в национална рецесия. Молекулярната опасност, подбудена от новия ковид, разклати самонадеяността на " американската изключителност ", само че като нищо задоволително огромно, с цел да го видите със личните си очи, написа АП.

Нацията с несравнима мощ, нацията с нахалната упоритост и блян през дъгата история на човечеството да бъде в този момент " блестящият град на рид " не може да обезпечи едни елементарни елементарни памучни тампони, макар военновременните мощности за произвеждане и доставка, за които тръби президентът Доналд Тръмп.

Кризата трансформира лекарите в емблематичния американски ослепителен град Ню Йорк в просяци с протегнати ръце за едно пончо, защото не могат да получат подобаващи медицински дрехи. " Дъждобрани?! ", оплаква се софтуерният бизнесмен Марк Андресен - " През 2020 година! В Америка! "

Превърна шеф на болничното заведение в Масачузетс в елементарен гаражен търговец, който подписва договорка посредством другар на другар на чиновник, който е чувал, че имало склад с маски на повече от пет часа път. Две тракторни ремаркета, прикрити като камиони за хранителни артикули, ги взеха, избягаха от Вътрешната сигурност и поеха по обособени направления назад, ако един от товарите бъде заловен по автомагистралите на североизточната " пандемична алея ".

" Предвиждах ли, че като водач на здравната система, работеща в богата, мощно развита страна с най-съвременна просвета и технологии и необикновен гений, моята организация в миналото ще бъде изправена пред подобен набор от условия ", пита доктор Андрю У. Артенщайн от Baystate Health, който е в склада, с цел да помогне за оценка на " плячката " - " Разбира се, че не... И не виждам да идва кавалерията. "

В миг на най-голяма потребност, страната с най-скъпата здравна система в света не желае да я употребявате, когато сте заболели, само че не сте задоволително заболели или не сте заболели по верния за нея метод.

Публично-частната здравна система употребява 17% от стопанската система, без аналог в международен мащаб. Но желае да си останете у дома със своя COVID-19, в случай че не сте измежду малцинствата, изложени на риск от гибел от задушаване или затруднения. Тя желае да се лекуваш от всичко, което можеш, без персонален контакт с доктор и да отложиш всевъзможни интервенции, в случай че могат да чакат.

Във цялата тази лудница с пандемията Съединените щати имат медицински скъпоценности, които от дълго време будят злоба по света, като федералните центрове за надзор и предварителна защита на болесттите и Националните здравни институти - Но къде са резултатите?

За дейно диагностично проучване, от решаващо значение при инфекциозно огнище, потърсете друга страна, не в Съединени американски щати. В Обединените арабски емирства, или в Германия, или в Нова Зеландия, които скочиха да тестват хора, преди да се знае, че мнозина са заболели.

Или южнокорейската изключителност, като републиканския губернатор на Мериленд Лари Хоган, който одобри аероплан от 500 000 тестови комплекта от Сеул, с цел да компенсира дефицита в Съединени американски щати. Помощта бе наречена " Операция Трайно другарство " и нервира Тръмп, президентът на " Америка преди всичко ".

Прости ръкавици. Сложни вентилатори. Специални лабораторни химикали. Тестове. Тампони. Маски. Облека. Защитни щитове за лице. Болнични кревати. Спешни изплащания от държавното управление. Ползи за работещи без работа. Облекчение за дребния бизнес. Всичко това е подложено на продължителен дефицит, дефицит на място, вдървена администрация или някаква композиция от всичко.

" Този ​​монументален неуспех на институционалната успеваемост ще звучи най-малко до края десетилетието ", разяснява Андресен, софтуерен вложител, прочут най-много с браузъра Netscape през 90-те години.

И въпреки всичко Тръмп употребява ежедневните си брифинги в Белия дом, с цел да претендира за триумф и да приказва за своите анкети, телевизионни рейтинги, обичани теории за науката и похвалите, които получава от губернаторите, които могат да видят щатите си орязани от Вашингтон, в случай че не кажат нещо хубаво за президента.

" Много хора обичат Тръмп, нали? " - попита Тръмп на брифинг в понеделник. И той си отговори. " Много хора ме обичат. Виждате ги непрестанно, нали? Предполагам, че съм тук с някаква причина.... И мисля, че ще спечелим още веднъж, мисля, че ще спечелим лавинообразно. "

Губернаторът на Кънектикът Нед Ламонт, демократ, съумя да откри нещо хубаво, което да каже за администрацията през миналата седмица - Това облекчава някои разпореждания. " Сега те споделиха, че можете да създадете собствен тампон. Ето едно положително нещо, федералното държавно управление не ви се спънка на пътя. "

Това е един прелестен образец за американската изключителност в този момент - национално държавно управление в отговор на национална рецесия, просто не ви се спънка. Кавалерията няма да пристигна.
 Леон Куперман: Капитализмът, какъвто го познаваме, ще се промени вечно
Леон Куперман: Капитализмът, какъвто го познаваме, ще се промени вечно

Щом страната оказва помощ в този момент, след това да дигне налозите, само че Куперман е срещу налог върху благосъстоянието

Ако от стратегическият народен ресурс е имало някаква изгода за Baystate Health в западен Масачузетс, Артенщайн, основният доктор на организацията, не го е схванал.

Резервното незабавно здравно доставяне проработи през 2015 година, като форсира доставката на 50 дози ботулинов антитоксин в Охайо, когато едни хора изядоха развалени картофи в черква. Един човек умря, десетки се разболяха, само че ботулизмът беше отсечен в зародиш. Но в днешната пандемия запасите изтекоха доста преди пика.

Артенщайн и неговият екип бяха въвлечени в нещо, което наподобява като игра с нулева сума, с цел да пазят своите лекари, медицински сестри и личен състав с допустимо най-обикновена екипировка. Известно е, че всяка покупка се разпадат на всеки стадий от транзакция през последните шест седмици, изяснява той, от време на време, тъй като федералното държавно управление явно наддава повече.

Така че, когато Baystate Health научи за огромна пратка от трислойни маски за лице и респиратори N95 в средноатлантическия район, беше време за път и деяние. Baystate Health употребява до 2000 маски за еднократна приложимост дневно и в границите на няколко дни след изчерпването им.

Два дегизирани камиона се насочиха на юг, няколко членове на екипа по доставяне потеглиха и Артенщайн реши, че и той е най-добре да отиде с колата си. " Усещаше се, че малко мениджърска мощ може да помогне в тази обстановка ", разяснява той пред АП, разширявайки публикацията си в The New England Journal of Medicine.

Baystate Health заплаща пет пъти по-голяма от естествената ставка за маските и разбра, че ще бъде налична единствено една четвърт от първичната поръчка. Екипът се събра в склада и ревизира дали маските са положителни, тогава двама сътрудници на ФБР, които ревизират за противозаконна препродажба, размахаха значките си и започнаха да задават въпроси. " Те вършеха своята работа ", сподели Артенщайн, " и това е ОК, тъй като ние си вършим нашата работата. "

Но да се сблъскат с ФБР не е последната спънка. Вътрешната сигурност, споделят сътрудниците, обмислят дали маските в пратката би трябвало да бъдат разпределени на друго място. " Те би трябвало да ревизират веригата ", споделя той на сътрудниците. " Колелата се завъртат постепенно. Това лиши часове. Наистина бях нервозен от самото начало. "

Връщайки се самичък, до момента в който пратката към момента е под въпрос, Артенщайн се обаджда по телефона, с цел да " опита да размрази малко тази замразена конструкция ". Изпълнителният шеф на Baystate Health се свързва с представителят в Конгерса Ричард Нийл от Масачузетс, ръководител на мощен комитет на Камарата, който се заеме със случая. В последна сметка пратката е изчистена и камионите потеглят през Североизточния кулоар.

С това острият дефицит на маски е решен, само че когато Артенщайн беседва с АП, в Baystate Health са минали два дни от изчерпването на дрехи за еднократна приложимост.
 Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на Съединени американски щати против ковид е като на страна от Третия свят
Джоузеф Стиглиц обиди Тръмп: Отговорът на Съединени американски щати против ковид е като на страна от Третия свят

В унищожителна офанзива по адрес на президента Джоузеф Стиглиц съобщи в изявление за вестника, че милиони хора са се обърнали към хранителни банки

Обществените институции се мерят посредством тяхната далновидност, както и от отговора им. Защо не видяхте това, което идва, това се пита когато нещата се объркат - когато терористи нанесат удари, урагани заливат град, идва пандемия.

Съединените щати видяха това преди 15 години и към момента не са готови.

" Ако се стигне до пандемия, страната ни би трябвало да разполага с огромен потенциал, който ще ни разреши да внесем нова ваксина и да произведем задоволително, с цел да имунизираме всеки американец против пандемичния вариант ", съобщи президентът Джордж Буш в апел за подготвеност през 2005 година

Основната цел бе " потенциалът, всеки американец да има ваксина при положение на пандемия, без значение какъв е вирусът ", изяснява Майкъл Левит, тогава секретар на здравните служби.

Буш разгласи милиарди долари за широкообхватен проект за пандемия като тази. Той форсира нов способ за проучване на ваксини, попълни запасите и насочи помощ към всеки щат за създаване на мобилни лечебни заведения и други

Много от днешните потребности бяха планувани в композиция от федерални и щатски проекти. Децата щяха да се образоват отдалечено - малкия екран бе средството по желание тогава. Хората ще се нуждаят от подготвен достъп до препоръки за това дали да изоставен домашната карантина, с цел да търсят грижи - в Тексас проектът бе да има пенсионирани лекари с телефони за тази цел. Ако диспечери на 911 се разболеят, библиотекарите трябваше да се намесят.

Колорадо паркира ремаркета, цялостни с медицински материали и кревати на секрети места... Но при цялото творчество и упоритост, година по-късно съвсем половината щати не бяха похарчили никакви лични средства за готовността, субсидирана от Вашингтон, а в идващите години - през Голямата криза, през повече войни, приключване на от ден на ден време - федералните старания също изчезнаха.

" Нашата страна получи заслужено предизвестие за тази заплаха ", сподели Буш при стартирането на самодейността, припомняйки смъртоносната пандемия от 1918 година и птичият грип, който тогава се популяризира в чужбина. Американците имат " време за подготовка. "

Но предвидливостта се трансформира в нещо от предишното. И в случай че слушате Тръмп, все едно в никакъв случай не е и съществувала.

" Непредвиден проблем. Излезе от нищото. Това е нещо, което в никакъв случай не можеш и да си помислиш, че ще се случи ", това изясни Тръмп за пандемията.
 Медици жигосаха рисково предложение на Тръмп за лекуване на COVID-19
Медици жигосаха рисково предложение на Тръмп за лекуване на COVID-19

" За мен е неразбираемо, че дебил като този заема най-високата служба "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР