Когато отвориш прозореца, за да влезе свеж въздух, всъщност изкарваш

...
Когато отвориш прозореца, за да влезе свеж въздух, всъщност изкарваш
Коментари Харесай

Не дишай! В София си.

" Когато отвориш прозореца, с цел да влезе пресен въздух, в действителност изкарваш свежия въздух навън”. Този анекдот за Краков, който също като София е измежду европейските градове с най-мръсен въздух, важи с цялостна мощ и за българската столица, където измерените през вчерашния ден равнища на фините прахови частици са били три пъти над нормата от 50 микрограма на пространствен метър.

И какво прави локалната администрация? Столичният инспекторат е направил през седмицата (но не и вчера) шейсетина инспекции за изгаряне на нерегламентирани материали, в следствие от което е наложил няколко санкции - незнайно какъв брой, нито за какви суми. А в обява на страницата си във Facebook столичната кметица Йорданка Фандъкова прикани жителите, които се отопляват на въглища и дърва, да наблюдават уеб страницата на общината и в дните с огромно замърсяване да употребяват различно отопление. Какво ли са избрали призованите? Не и да мръзнат вкъщи, с цел да е чист въздухът на открито. Защото надали ще употребяват електроуреди.

Сараево се оправя по-добре

В една друга балканска столица управляващите явно се оправят по-добре - през последните три дни количеството на фините прахови частици в Сараево беше от два до пет пъти над нормата. И локалната администрация взе незабавни ограничения: не разрешиха придвижването на товарни коли, анулираха обществените прояви навън и предизвестиха хората да не излизат. Освен това бе понижена температурата на централното отопление, което работи на въглища. Забранени бяха и строителни работи, при които се създава прахуляк.

По това Сараево и София си наподобяват - намират се в долини, заобиколени от планини, и са подложени на смог, прахуляк и мъгли. И в двата града се издигат високи здания, които пречат на придвижването на въздуха. Пълно е със остарели коли, които замърсяват околната среда, а доста семейства се отопляват на дърва и въглища.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР