Когато отидем в книжарницата често се чудим за високата цената

...
Когато отидем в книжарницата често се чудим за високата цената
Коментари Харесай

Най-скъпите книги в света

Когато отидем в книжарницата постоянно се чудим за високата цената на някои книги. Но с изключение на известния създател и нашумялото заглавие, върху цената на книгите значително въздействие оказват качествената хартия и щемпел, илюстрациите.

Трябва обаче да се отбележим, че има доста образци, когато цената на книгата и надлежно астрономическата й цена се дефинират от нейната възраст, уникалност, нейното значение за човешката история и просвета.

Ще ви разкажем за 10 от най-скъпите книги в историята.

Les Liliacées

Les Liliacées е работа на фламандския художник Пиер-Джоузеф Редута, прочут като " Рафаел на цветята ".

Книгата съдържа истински акварелни рисунки.

Тази книга е една от сбирките на рисунки на лилии, която беше продадена през 1985 година за 5 милиона $.

" Първо фолио: комедии, летописи и нещастия " от Уилям Шекспир

Тази книга включва тридесет и шест пиеси на Шекспир (освен " Перикъл " и " Два благородни родственици " ).

Това копие на първото издание на пиесите на Уилям Шекспир е оповестено през 1623 година 7 години след гибелта на поета от Джон Хеминг и Хенри Кондел, които са работили в " Шекспировата компания ".

Заглавието гласи: " Комедията, хрониките и нещастието на господин Уилям Шекспир, отпечатани от точни и достоверни текстове ".

Шекспировите сътрудници решили сами да издават неговите творби, изкупуват правата разнообразни издатели, разправят се с " пиратски " версии.

Екземпляр от тази книга е продаден за 6,2 милиона $.

" Кентърбърийски разкази " от Джефри Чосър

" Кентърбърийски разкази " е произведение на поета Джефри Чосър, писано в края на XIV в. на феодален британски език. Сборникът е недовършен. Според първичния план историите трябвало да са общо 120, само че Чосър не съумява да доближи този брой. Книгата е неповторима с това, че е първата основана на всекидневен британски език, а не на употребяваните за литературна работа тогава латински и френски.

Книгата е оповестена през 1477 от британски пионер в печатното дело Уилям Кестън. От това първо издание са непокътнати единствено 12 екземпляра и само този, препоръчан от " Кристис " през 1998 година и продаден за 11,1 млн. $ се намира в частна сбирка..

" Кентърбърийски разкази " са продадени за първи път на търг през 1776 година за едвам 6 английски лири.

" Птиците на Америка ", Джон Джеймс Одюбон

" Птиците на Америка " е албум с илюстрации на птици от Северна Америка в естествени размери, дело на американския натуралист Дж. Дж. Одюбон. Албумът е бил печатан на части в Единбург и Лондон от 1827 до 1838 гоидна.

Първото издание (около 180-200 екземпляра) е прието за шедьовър на книгоиздаването.

През 1807 година Одюбон усъвършенства техниката си благодарение на въженца и тел и се научава да придава нужните му пози на препарираните птици, които употребява като модели. Към 1820 година той си сложил за цел да илюстрира всички птици, обитаващи Северна Америка. След като не получава финансиране в Съединени американски щати, Одюбон събира към този момент направените илюстрации и през 1826 година се насочва към Англия, където съумява да откри вложители.

Одюбон се пробва да усили клиентите на албума и с тази цел организира лекции в Париж. В последна сметка за илюстрациите му се абонират доста аристократи, в това число Шарл X и кралица Аделайда.

Уникалността на изданието се крие във високото качество на илюстрациите, върху които работят над петдесет души. Гравюрите с величина половин човешки растеж са били оцветявани с акварели, а самият Одюбон употребявал също пастели и гваш. Изображенията са извънредно точни, а към този миг шест от нарисуваните от Одюбон типове птици към този момент са изчезнали.

Екземпляри от книгата са продадени за надлежно 7,9 милиона $, 8,8 милиона $ и 11,5 милиона $.

Евангелието на Хенри Лъв, Орден на св. Бенедикт

Ръкописното издание на Евангелието е изработен към 1188 година по заповед на Хенри Лъв (1129-1195), херцог на Саксония и Бавария, за олтара на Дева Мария в катедралата на Брауншвайг.

Ръкописът съдържа четирите евангелия, има 226 страници, декорирани в неповторим жанр от бенедиктински монаси и послушници. В ключва 50 илюстрации и се счита за шедьовър измежду ръкописите на 12-и век.

След гибелта на Хенри Лъв ръкописът дълго време се смята за загубен. През ХIХ век е открит в Прага, а през 1861 година, е добит Георг V, крал на Хановер, който се смята за правоприемник на Хенри Лъв.

Пет години по-късно Георг V е свален и заобикаля в Австрия с ръкописа. Тогава следата му още веднъж се губи, само че през 1983 незнаен търговец излага Евангелието на Хенри Лъв в аукционната къща Сотбис.

Книгата е продадена за 11,7 милиона $.

" Часословът на Ротшилд "

Часословът е бил основан към 1505 година за представител на холандския императорски двор.

През XIX век притежател на ръкописа става банкерската фамилия Ротшилд. Първоначално книгата е купена от Адолф Ротшилд от Женева. След гибелта му през 1900 година Часословът отива при племенника му Морис Ротшилд, който живее в Париж.

През 1940 година, по време на нацистката окупация на Франция, германците конфискуват ръкописа, като го изпращат в Германия. През 1948 година той е върнат на някогашния притежател, който през 1954 година го продава на Metropolitan Museum в Ню Йорк.

Баронеса Бетина Ротшилд предлага на търг в " Кристи ", където е продаден на цена съвсем три пъти по-висока от прогнозата. Последните двама притежатели на книгата остават тайно.

Книгата е продадена за 13,4 милиона $.

Масачузетската книга на Псалмите

Това е най-ранната непокътната печатна книга, оповестена в Северна Америка. Книгата на Псалмите е издадена през 1640 година в Кеймбридж, Масачузетс.

Смята се, че британският превод на Псалмите е посредствен и надалеч от поезията. Сега нито един от текстовете към този момент не се употребява. Въпреки това, някои мелодии от книгата, която би трябвало да се пеят, са оживели.

Независимо от това, издаването на тази книга издание единствено 20 години откакто отците Пилигрими основават колонията Плимут, е огромно достижение. Книгата претърпява няколко препечатки и продължава да се употребява повече от 100 години.

До наши дни са оживели единствено 11 копия от първото издание на книгата. Такъв образец е продаден през 2013 година за 14,2 милиона $.

Евангелието на Кътбърт

Евангелието на Кътбърт се счита за най-старата европейска книга. Ръкописът е копие на Евангелието на Йоан със заглавие Евангелие Св. Кътбърт и е била сложена в ковчега на монаха Кътбърт евентуално през 698 година

Евангелието е дребна книга от 94 листа с формат 138 × 92 мм.

Британската библиотека е взела чартърен Евангелие Кътберт още през 1979 година, а в следствие е получила привилегията да придобие ръкописа в партньорства с Университета в Дарам.

Книгата е продадена за 14,3 милиона $.

" Магна Харта "

" Магна харта " - Великата харта на свободите е политически и юридически документ, направен през юни 1215 въз основа на условия на британската аристокрация към крал Джон. Защитата на редица законови права и привилегии на свободното население на средновековна Англия.

Тя се състои от 63 членове, които регламентират данъчни въпроси, мита и феодалните отговорности, правосъдната система и правосъдни производства, правата на Църквата на Англия, градове и търговци, наследственото право и наставничество.

До наши дни са оживели 17 копия на книгата. Екземпляр от 1297 с печата на крал Едуард III е продаден на търг в Сотбис и е платен от съоснователя на капиталовия фонд Carlyle Group, Дейвид Рубенщайн. Преди това притежателят е бил американският милиардер Рос Перо.

Книгата е продадена за 21,3 милиона $.

" Лестърски Кодекс ", Леонардо да Винчи

" Лестърски Кодекс " е тетрадка с научни записи, направени от Леонардо да Винчи в Милано през 1506-1510 година.

Ръкописът се състои от 18 листа хартия, написани от двете страни и оформящи тетрадка от 72 страници.

Леонардо ги написва благодарение на личното си огледално писмо - можете да го прочетете единствено благодарение на огледало.

Записите са отдадени на разнообразни феномени, за чието естество Леонардо е разсъждавал: за какво луната грее, за какво и по какъв начин водата тече в реките, от къде са вкаменелостите, от какво се от минерали.

Бележникът съдържа и огромен брой математически калкулации, диаграми и чертежи.

" Лестърски Кодекс " е кръстен на рубрика на Лестър, който е купил ръкописа през 1717 година.

През 1980 година, една от наследниците на граф Лестър продава ръкописа на американския предприемач Арманд Хамър, в чиято чест за къс интервал се назовава " Код Hammer ".

След гибелта на Хамър 1994 година, ръкописът е разгласен за търг, на която е добит от създателя на Microsoft Бил Гейтс за Щатски долар 30,8 милиона.

От негова самодейност, " Лестърския Кодекс " се експонирана в музеи по света, от 2003 година насам е показван в музей на изкуствата в Сиатъл. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР