Когато океанът, въздухът и температурните условия позволяват, фитопланктонът в океана

...
Когато океанът, въздухът и температурните условия позволяват, фитопланктонът в океана
Коментари Харесай

Необикновени природни явления

Когато океанът, въздухът и температурните условия разрешават, фитопланктонът в океана се възпроизвежда доста бързо, създавайки компактен и забележим пласт на повърхността. Това събитие, наречено разцвет на водата, е едно фактически запленяващо представление.

Друго естествено събитие, което се среща през лятото, се назовава огнена дъга, и се случва, когато слънчевата светлина попада на замръзнали ледени кристали в перестите облаци на огромна височина.

Тъй като освен това събитие е нужно наличие на перести облаци, а слънцето би трябвало се намира доста високо в небето, то тази дъга най-често се следи на околните до екватора широчини.

В Лос Анджелис изискванията разрешават да се следи огнената дъга шест месеца в годината, а в Лондон - към два месеца.

 Необикновени естествени феномени

Наскоро са открити образования на облаци, по този начин наречените вълнисти облаци, които се явяват толкоз редки, че не се включват в класификацията на облаците до 2009 година.

Зловещи и бурни, тези облаци се разпадат много бързо, не успявайки да провокират стихия. Както в множеството случаи с вълнист вид облаци, тези облаци се образуват, когато завихрянията или насрещните въздушни маса безмилостно разрушават долните пластове на облаците, предизвиквайки чудновати форми и образования.

Знаменитият и неосезаем Зелен лъч се явява рядко метеорологично събитие, което протича по време на залеза или изгрева на слънцето.

В тези интервали слънчевата светлина минава през огромни пластове на атмосферата, създавайки резултата на призмата. Разбира се, това пояснение не е толкоз увлекателно, колкото морските митове, които са свързани с това събитие.

Същите сили, които водят до образуването на елементарната дъга, могат да доведат и до основаването на двойна дъга. Понякога слънчевата светлина се отразява в дъждовните капки не един път, а два пъти, което води до основаването на втора дъга, която е даже по-ярка от първата.

Айсбергите, по предписание не са еднотонни. Някои айсберги в полярните райони се отличават с цветни линии, изпъквайки измежду арктическите бели и сини.

Когато водата на айсберга се топи и наново замръзва, мръсотията и другите частици могат да попаднат сред новите пластове на леда, което води до формиране на цветни линии на повърхността на айсберга.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР