Когато обсъждаме деликатни въпроси, искам ясно да повторя - никой

...
Когато обсъждаме деликатни въпроси, искам ясно да повторя - никой
Коментари Харесай

Османи: Македония никога няма да приеме тезата за “един народ в две държави”

Когато обсъждаме деликатни въпроси, желая ясно да повторя - никой не договаря за идентичността! Езикът и останалите атрибути на идентичността са въпроси, които произлизат от правото на самоопределяне на всеки човек, на всеки народ, на всяка етническа общественост, на всяка страна и това е неприкосновено право, по-силно от което и да било друго право. По тези въпроси нито сме преговаряли, нито имаме право да преговаряме, нито някой в миналото ще договаря.

Това съобщи македонският външен министър Буяр Османи пред депутатите в парламентарната комисия по външна политика при представянето на хода на диалозите Скопие-София.

Османи означи, че може да е имало сходни опити в предишното, когато са били излагани някои тези за " отказване на идентичността на македонците ", за " един народ в две страни ". Според него сходни тези са били опит да се наложи един единствен мироглед за историческата истина, " само че посредством един умен, разумен, необорим метод успяхме да покажем, че това са ретроградни феномени, че не дават отговор на полезностите на актуалната цивилизация и мисля, че успяхме в това. "

Днес към този момент не приказваме за еднаквост, а само за метода при одобряването на правото на самоопределяне на всеки - в сходство със съществуващия държавен ред и в двете страни. Това ни води до набора от политически въпроси, който до неотдавна беше именуван пакет 5+1, сподели Османи.

Според него в последно време е почнала да се шири, както уточни той, " лека нервност, че са вероятни ad hoc решения за толкоз чувствителни въпроси " и че някой може самичък, за една нощ, зад завесите, без знанието на жителите да одобри каквото и да е решение или съглашение за сметка на държавни позиции, избрани с декларацията на македонския парламент.

Османи акцентира, че най-чувствителните въпроси не са предмет на политически договаряния, а са предмет на диалози сред специалистите в взаимната комисия по историческите и просветителни въпроси, която, както сподели той, е самостоятелен орган.

Външният министър се надява, че през идващите шест месеца Северна Македония ще изпрати нова картина на връзките и съдействието сред София и Скопие, която на първо време ще бъде разпозната от жителите, само че също по този начин и от " нашите интернационалните другари, които чакат от нас смели решения, почтени за две зрели страни ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР