Когато Nintendo създават Super Mario преди повече от 30 години,

...
Когато Nintendo създават Super Mario преди повече от 30 години,
Коментари Харесай

Великият Super Mario отново е тук и те вика, за да спасите принцеса Peach от Bowser

Когато Nintendo основават Super Mario преди повече от 30 години, може би единствено подозират в какъв шлагер ще се трансформира, само че не знаят сигурно. Днес мъчно ще намерим някой, който да не е чувал за Марио, който да не стартира да се оглежда за дребно дребосъче с мустаци и бели ръкавици, когато чуе оня тон. Low-fidelity звукът, който основава цялостен жанр в музиката, наименуван Chip tunes, е на всички места, също като конзолите. Ако дадеш на човек с вързани очи да подържи Nintendo Game boy и го попиташ какво е, той ще го познае. И ще се развълнува, тъй като знае, че вътре има Tetris или Super Mario.

Днес, 35 години след появята на първия Super Marios Bros.,. И това ни кара да замислим или най-малко да се опитаме да си представим какъв би бил светът без него? Ако Марио и брат му Луиджи не бяха попаднали в гъбеното кралство, и в случай че принцеса Peach въобще нямаше потребност от избавяне, тогава какво щяхме да вършим със свободното си време? Разбира се, има и други игри, само че коя може да се съпоставя със Super Mario? От основаването си през 1985-а до през днешния ден от мулти-платформената игра на Nintendo има продадени над 373 милиона копия, което означа жестоко по една игра на всеки три секунди.



Всички знаем историята: един ден мирното кралство на гъбените хора е нападното от - тайфа костенурки, известни с черната си магия. Те омагьосват популацията и ги превърщат в камъни, тухли и растения, а кралството потъва в руини. Единствената им вяра е принцеса Peach, дъщерята на краля. За страдание, тя е хваната от краля на Koopa -. Когато схваща за случилото се с гъбеното кралство, се втурва да избавя принцесата. Разбира се, Марио си ти и ориста на гъбените хора зависи от теб.

Всъщност, Марио се появява преди Super Mario - за първи път в аркадната игра Donkey Kong още през 1981 година, само че тогава се е споделя Jumpman. После основателят му го кръщава Мr. Video, до момента в който един ден някакъв чиновник на Nintendo America не го назовава Марио, тъй като му замязял на наемодателя им (очевидно, мъж с мустаци на име Марио).

През годините Марио играе доста функции - на лекар, тенисист, картинг водач и занаятчия, само че както и да се маскира, постоянно ще го познаете. Дизайнът му през цялото време е преднамерено минималистичен - тогава е трябвало да влиза в рестриктивните мерки на аркадния хардуер, и в случай че ръцете и краката му не са били в разнообразни ярки цветове, с голям нос и мустаци, играещият е щял мъчно да го разграничава. Днес може да е всевъзможен, само че тъй като в никакъв случай не би изменил на себе си, е просто Супер Марио.

С представянето на през септември, почитателите (сегашни и бъдещи) на Марио ще могат да играят на Nintendo Switch някои от най-известните игри като Super Mario 64, в която ще излседват замъка на принцеса Peach, ще събират слънчеви лъчи на тропическия остров Delfino със Super Mario Sunshine и ще пътуват до необятния космос със Super Mario Galaxy.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР