Когато немската военна машина успява да покори Европа и да

...
Когато немската военна машина успява да покори Европа и да
Коментари Харесай

Витолд Урбанович – полският пилот, който направи за смях немското Луфтвафе над небето на Великобритания

Когато немската военна машина съумява да покори Европа и да прегази цели 9 страни, последният бастион остава Англия. Плановете на Гьоринг в това отношение са ориентирани напълно към острова, както и превръщането на целия океан в една изключителна морска база, с цел да се прекратят всички вероятни доставки на Съединени американски щати до Европа. Най-вероятно биха могли да съумеят, само че за жалост се стига до оня миг, в който никой не е решил какво тъкмо има намерение да свърши Съюз на съветските социалистически републики по тази линия.

Англия се оказва костелив орех, само че и действително не би трябвало да забравяме, че Луфтвафе в никакъв случай не е трябвало да се разделя. Въпреки това през идващите месеци повече от 6000 немски самолета ще изпълнят към 98 задачи и ще ударят цели от Довър до Лондон. Не би трябвало да се заблуждаваме, в случай че Източна Европа е стояла мирна и покорна, то островът най-вероятно щеше да се пречупи от немското оръжие.

Генералната подготовка в Испания демонстрира, че точно самолетите могат да бъдат пречупващото острие за всяка една войска и тъкмо затова Германия ще се постарае не просто да вдигне летвата в създаването и да даде на опитните си летци могъщия Messerschmitt. В борбата за Англия ще открием, че везните са наклонени в интерес на Германия, а английските водачи, колкото и смели да бъдат, постоянно се трансформират в пушечно месо. Добрата вест е, че откакто Европа въпреки всичко се изтегля, броят водачи във Англия в действителност е впечатляващ, само че не и броят самолети.

Всеки нов летец би трябвало да пази своята машина като очите си и тъкмо това основава още повече проблеми. И тъкмо тук идва Витолд Урбанович, един от огромните асове на известната 303 ескадрила. Това е един от полските водачи, които съумяват да избягат смъртната присъда на Хитлер по време на немската атака. По време на дейните бойни дейности 303 ескадрила съумява да смъкна три пъти повече противников самолети, в сравнение с редови британски водач. Заслугите за сходно достижение са точно на Витолд.

Той идва от Полша и като доста други хора би трябвало да се помири с концепцията, че Нацистка Германия и Съюз на съветските социалистически републики вземат решение да зачеркнат идеологиите си, да поделят от дълго време жадуваната Полша и да заличат всяка една опозиция. Витолд по това време е военен инструктор в полските Военновъздушни сили. Веднага след експлоадирането на войната, той е подготвен да влезе в бойни дейности, само че вместо това получава друга команда – да събере всички водачи, да напусне страната и да резервира авиацията някъде другаде, измъквайки се от нападателите с пердах.

Инструкторът се подвига с към 30 водача – междинната възраст на всички е 18 години и по-късно да премине границата с Румъния, където са обезпечени защитни линии. Урбанович подсигурява своите водачи, слиза от самолета и се включва в партизанските придвижвания, които вършат последните обезверени стъпки за опозиция. Отрядът му е хванат от комунистите и всички са изпратени в Съветския съюз. Витолд не може да търпи новата си адресна регистрация и прави невъзможното с цел да избяга още през първата вечер на неговото задържане. По някакви мистични и съвсем невъзможни пътеки съумява да се върне назад в Румъния. Достига до военната база при неговите кадети след една седмица.

Веднага откакто Германия минава границите на Румъния, полските водачи летят и търсят леговище в Сирия. Малко по-късно самолетите са изоставени и всички се качват на транспортен съд до Франция, с цел да се бият на страната на френските Военновъздушни сили. По това време командването на Франция освен не знае по какъв начин да противодейства на Хитлер, само че и няма доста блестяща авиация, която да  отговори на новото потомство бойни изтребители. Необходим е месец на немците, с цел да стигнат до Париж, а това изисква и нова адресна регистрация.

Урбанович още не е удовлетворен от обстоятелството, че не е могъл да покаже какъв брой добре се оправя със аероплан и продължава да мисли своето възмездие. След като британците идват с корабите, той се качва на един от тях и пътува за острова. Със слизането си търси първия боен представител, с цел да се запише като доброволец с част от кадетите си и да се включи в Кралските Военновъздушни сили за идния въргал!

Много преди войната, Витолд е съумял да смъкна съветски разследващ водач над Полша, като това е всичко, което има като военен опит. По отношение на тактика и обединения, той просто няма безусловно никакви ограничавания и може да управлява задачи. Британците обаче не знаят какво ще е държанието му при престрелка. Полякът въобще не се тормози от този факт, за него е извънредно значимо да си отмъщава, а това най-вероятно дава гориво на всички останали бежанци.

Още в първата борба, когато е причислен като защита в тила на групировката от Урагани – английските Hawker Hurricanes – вижда четири Messerschmitt-109 които съкратяват фрапантно дистанцията. Без никакво предизвестие Витолд прави 180-градусов лупинг, огъвайки главната структура на самолета с маневра, която нито един от британците не е подозирал, че е допустима. Изведнъж 4-ката немски изтребители се трансформират от нападатели в нападнати. Във времето, в което английската ескадрила може да се разгърне и да се включи в багра, полякът към този момент е съумял да ги прогони, стреляйки с тежките си оръжия. Някои от тях пушат тежко ранени към Франция.

Осъзнавайки, че този водач може да бъде острието на 303 ескадрила, незабавно го реалокират там. Въпросната е построена от най-хубавите полски ветерани, които са съумели да избягат от страната. Това е повече от добра вест за него, а през идващите месеци, всички на драго сърце ще смъкват немски бомбардировачи и ще показват жадност за кръв. Инструкторът е назначен за пълководец след единствено една бойна задача, а страхопочитанието от британците е толкоз огромно, че постоянно невъзможните задачи ще се дават точно на тези асове.

При една борба Витолд няколко пъти е приканван да катапултира, защото неговият аероплан гори. Полякът обаче не се отхвърля и въпреки част от лицето му да се деформира, съумява да върне своя изтребител назад в базата. Причината за тази жестока всеотдайност е, че в случай че го изгуби, би трябвало да чака идната доставка на изтребители и да не лети. Още в първите 43 дни от бойните дейности над небето, полската група записва 126 свалени немски самолета и загуба от единствено 5 лични. През септември цифрата се покачва с спомагателни 108 немски изтребителя. По това време втората най-хубава английска ескадрила – първи са поляците – записва едвам 48 свалени самолета.

Как се реализира толкоз висок % на успеваемост? Витолд споделя на своите водачи, че могат да вършат каквото желаят, да се гонят с немците и да рискуват живота си, само че в никакъв случай да не разрешават на нито един бомбардировач да не стигне до крайбрежията на Англия. Бойният им опит разрешава да форсират моторите и да се приближават извънредно близо до немските бомбардировачи от толкоз невъзможни ъгли, че действително за страничните наблюдаващи това е чист разстрел.

Логиката на Витолд е, че в случай че успее да изплаши съперника си, то най-вероятно ще срине незабавно бойния морал. Ето за какво на 7 септември насочва своята скромна ескадрила от 12 изтребителя против цяла групировка от немски бомбардировачи. Успява да смъкна 18 противников самолети и да изгуби единствено два, като водачите оцеляват. След 4 дни, неговата група се изправя против армада от 60 бомбардировача, 40 изтребителя и 50 щуки.

Срещата става по-случайност, когато Витолд се прибира с още 5 сътрудници. Вместо да се опитат да избягат, те се спускат непосредствено против бомбардировачите. Поради поддържането на немската летателна групировка, 17 от бомбардировачите са свалени, до момента в който останалите просто вземат решение да изоставен. След още четири дни, когато се чака да се организира немската амфибийна акция, неговата 6-ца се изправя против 60 тежки бомбардировача.

Полякът излиза от облаците и прави толкоз нечовечен разстрел, че преди да се стигне до прегрупирането на изтребителите, единият фланг към този момент е сакат. Някои от немските водачи даже се пробват да избягат и в суматохата се сблъскват със свои другарски самолети. На 30 септември ескадрила 303 съумява да прекъсне още един бомбен заход на немците. За един месец Урбанович съумява да се трансформира в ас със 17 доказани свалени самолета. Най-важното е, че той е вторият най-ефективен военен водач от Полша. Историите за бойния водач се носят с толкоз висока скорост, че няма жена, която да не желае да се срещне с него.

Освен машина за ликвидиране, Витолд се трансформира и в нещо като полския плейбой на острова. По същото време свирепата конкуренция измежду британските водачи стартира да ги кара да се съмняват. На първо място те не могат да реализират сходни резултати. Полският пълководец се усмихва и просто кани учтиво всеки един офицер, който се съмнява, да се включи в идната задача. На същия ден един от самолетите е на английски офицер, който лети с тях, до момента в който те самите записват 8 свалени самолета и губят единствено един, като водача още веднъж оцелява. В рапорта от тази задача, същият офицер ще запише, че това са едни „ прелестни луди хора “, които могат да създадат всичко със аероплан.

Освен невероятното умеене не просто да се оправя с съперниците, Урбанович има дарбата да управлява доста добре своята ескадрила. Един от най-хубавите му водачи е чех на име Йозеф Франтишек. Той има 10 свалени самолета над небето на Франция. Смята се за свиреп водач, само че неговият сътрудник във въздуха го ненавижда, изключително откакто Франтишек бърза да разбие групировката и да се спусне над немците. Макар и да извършва своята задача постоянно, сътрудниците му не са доста удовлетворени от обстоятелството.

Поради обстоятелството, че няма по какъв начин да работи отборно, Урбанович ще го отдели от ескадрилата и ще му разреши да направи своя лична ескадрила от един човек – Франтишек. Никой повече не го търсил, а и той самият предпочитал да лети самичък и да прави каквото откри за добре, когато реши. Останалата част от екипа не се сърдела, тъй като по този начин има успокоение и работата продължава. Франтишек смъква още 17 немски самолета по тази скица. Легендата споделя, че се разрушава, до момента в който се опитвал да направи каскада над близкото градче, с цел да впечатли група дами. Това е и краят му, само че не постоянно човек може да завоюва всичко.

Благодарение на въздушните сили и ескадрила 303, немската инвазия по този начин и не се случва. Урбанович се мессти в Съединени американски щати и стартира да преподава тактики на американските водачи, както и на китайците, които би трябвало да водят борба с японците. Той е първият чужденец, който преподава в Съединени американски щати, а по-късно е даже и първият чужденец, който лети на американски аероплан в борбата против Япония. През 1943 година се изправя против шест японски изтребителя и за първи път е свален, само че преди да падне, съумява да смъкна двама от съперниците си.

Мнозина считат, че това е краят на поляка, само че истината е, че оцелява. След войната се мести в Пенсилвания, издава няколко книги и през 1996 година се връща назад в родната си Полша след рухването на комунизма. Получава почетен чин военачалник на Полската авиация. Една година по-късно Витолд умира, откакто най-сетне е съумял да види страната си свободна. За службата си получава полския кръст на достойнството, английски кръст за заслуги и още доста други. Днес във всяко учебно заведение в Полша, урокът за ескадрила 303 е наложителен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР