Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е

...
Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е
Коментари Харесай

Петседмична система за чистене - I

Когато не живеете сами и има кой да разхвърля, е доста мъчно да ходите след всеки и непрекъснато да разтребвате. Чистенето се трансформира в извънредно неприятна работа, даже в призрачен сън. Но даже и да сте сами вкъщи, още веднъж поддържането на безупречност може да ви затрудни, в случай че отлагате непрекъснато дилемите си и последователно те се натрупат.

Поддържане на ред в дома
Ето една концепция по какъв начин можете за 5 седмици да се справите с хаоса към вас и в същото време да спестявате време. Така вие ще управлявате дома си, а не той вас.
Ще ви трябват следните материали: 3 до 10 кутии с капаци, дълбоки 40 см, необятни 30 см и дълги 26 см; цветни картончета за картотека с размери 8х13 см и кутия с сходни размери, където да ги съхранявате. Пригответе си по 10 картончета от всеки цвят – наследник, жълт, бял, зелен, оранжев, виолетов, както и картончета показалци – за всеки обособен цвят в картотеката – и химикал. Ще ви трябват и най-малко 10 цветни папки и държач за тях.

Как да подредите
Защо са ви нужни 5 седмици? Тази мисъл не би трябвало да ви потиска. По-добре е да работите по малко едновременно – отделете по една седмица за всяка от стаите. Така ще подредите къщата си постепенно и красиво и последователно ще я поставите в ред.
След това отделете 3 чувала за непотребни движимости. Удобни са, защото са леки и могат да се влачат из цялата къща. Надпишете ги: „ За пренасяне “, „ За изхвърляне “ и „ За разпределяне “.
Сега си представете, че стоите на входната врата с тези 3 огромни чувала. Позвънете на звънеца и влезте, откъдето ще започнете чистенето. Първата стая, в която ще влезете, ще бъде мястото, откъдето ще започнете чистенето. Само оставете кухнята за най-после, когато натрупате задоволително опит.
Да кажем, че влизате във всекидневната. От дясната ви страна се намира шкафът до входа. Отваряте го и изваждате всичко на открито. Трябва да бъдете строги в избора си кое да остане и кое да се реалокира. Може да ви бъде потребно да помолите другарка за помощ, защото тя ще ви помогнете да вземете решения кое да изхвърлите и кое да подарите.

Шкафа до входната врата
Редно е в шкафа до входната врата да поставите неща, които са точно за него – пуловери, палта, чадъри, ботуши, футболни такъми, бинокъл, тенис ракета. Непотребните движимости нормално са старите списания, които са се натрупали през последните 6-7 години и които сте считали да прегледате някой дъждовен ден за да изрежете фотоси и предписания. Отървете се от тях. Също остарели брошури, хартии. Всяко ненужно нещо поставяйте в в торбите за пренасяне, разпределяне и изхвърляне.
В процеса на работата през идващите 5 седмици тези чували ще стартират да се пълнят. В края на петата седмица може би ще се натрупат 3, 10 или 15 торби, цялостни с разнообразни неща. Завържете торбата за изхвърляне и я изнасете до контейнера за отпадък. Вече се отървахте от нея! Останаха ви торбите с движимости за пренасяне и за разпределяне. Вземете торбата с движимости за разпределяне и изберете на кого да ги дадете – на член от фамилията, родственик, другарка или да ги дарите в дом за деца или възрастни, черква или благотворителна организация.

Поддържайте дома спретнат и чист
Вече къщата е изцяло подредена. Как обаче можете да я поддържате постоянно по този начин? Не желаете да се получава същият безпорядък. Петседмичното разчистване е било задоволително дълго и не желаете да се повтаря още веднъж.
За поддръжка на къщата е нужна картотека с надпис на всеки обособен бранш. Върху първия от тях напишете „ Ежедневни действия “. На тези картончета написвате всички действия, които би трябвало да се правят всеки ден като оправяне на леглата, измиване на чиниите и други
Вторият бранш е за " Ежеседмични действия ". Например в понеделник перете, във вторник гладите и поливате цветята, в сряда бършете праха, в четвъртък чистите с прахосмукачка и пазарувате и така нататък
Четвъртък е. Най-близката ви другарка Мария ви се обажда: „ Хайде да пием кафе и след това да напазаруваме. Днес в супермаркета има огромно понижение. “ Преглеждате картончетата си и виждате, че сте свършили всички ежедневни действия, само че през днешния ден е четвъртък и би трябвало да почистите с прахосмукачката и да отидете на пазар. Можете да напазарувате, откакто пиете кафе, само че не знаете по кое време ще съумеете да почистите.
Излизате с Мария и се възползвате от понижението, само че прахосмукачката е почивала през този ден. Решавате да прехвърлите работата за другия ден. Преглеждате дилемите за петък и премествате някои от тях за идващите дни. Тогава обаче ще излизате с децата в парка, ще ходите на курс по британски, поканили сте посетители. Отлагате работата от ден дневно, до момента в който изцяло се объркате.
Не правете по този начин. Вместо това, откакто излезете в четвъртък на кафе с Мария и не ви остане време за прахосмукачката, преместете тази карта най-открая. Това значи, че ще чистите къщата с прахосмукачка идващия четвъртък, когато картончето се появи още веднъж. С други думи сменяйте картончетата всекидневно, без значение дали сте изпълнили дилемите или не.
Вярно е, че ще ходите по мръсния килим цяла седмица, а не можете да понасяте това. Така обаче ще се научите да степенувате нещата съгласно тяхната значимост. Когато Мария ви се обади идващия път, ще й отговорите, че ще излезете с нея, в случай че съумеете да изчистите с прахосмукачката. Защото в случай че не го извършите същия ден, още веднъж ще отложите задачата за идната седмица. Помнете, че желаете вие да държите ръководството на къщата, а не противоположното.

Следва секторът с " Ежемесечните отговорности ". През първата седмица размразявате хладилника. Имате цяла седмица разполагаем и можете да го поставите в деня, в който сте най-свободни. През втората седмица почиствате фурната, печката и така нататък По този метод всяка седмица свършвате по нещо от поддръжката на къщата и няма да ви се постанова да пускате още веднъж в деяние петседмичната стратегия за разчистване на бъркотията. Следват дилемите за тримесечията, като нареждане на чекмеджета и дрешници, и дилемите на половин година (подреждане на мебели, пране на пердета). Накрая идва ред на годишните действия като разчистване на мазето, килера и в случай че живеете в къща, тавана и гаража.
Най-накрая в картотеката са сложени картончетата за склада. Изваждате ги и ги надписвате Кутия 1, Кутия 2, Кутия 3 и така нататък Вземате кутиите за предпазване, които сте приготвили, подреждате ги и ги номерирате 1, 2,3 и така нататък На всяко картонче дава отговор една кутия.
Помните ли торбата с предмети за нареждане, в която сте поставили първото бебешко одеалце на Иво? Поставяте всички тези неща в Кутия 1. Описвате тези предмети на съответното картонче и продължавате, до момента в който приключите с цялата торба.

Какво направихте? Превърнахте хаоса в ред. Така можете да продължите да поддържате реда, без да се чувствате отговорни за това, че къщата ви не е подредена.
Ще улесните поддържането още повече, в случай че поставите описи със наличието на шкафовете отвътре на малките врати, и научите всеки член на фамилията да слага нещата на техните места.
Продължава: Петседмична система за почистване - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР