Когато настане време за празничния сезон често ни минава мисълта,

...
Когато настане време за празничния сезон често ни минава мисълта,
Коментари Харесай

9 начина да избегнем стреса по празниците

Когато настане време за празничния сезон постоянно ни минава мисълта, че мечките постъпват най-умно, прекарвайки няколко месеца в зимен сън.

Нека си го кажем напряко – мъчно е да направляваме сред извършването на покупки, офисните празненства, готвенето като за последно и, несъмнено, роднините. Без последните не можем, само че от време на време, а изключително по коледно-новогодишните празници, ни идват малко допълнително.

Тъй като науката към момента не е измислила разновидност на зимния сън за хора, тази година също ще ни се наложи да се оправим с празничния стрес. За да не “палите фитила ” като бенгалски огън преди среднощ, ето няколко съвета от психолозите:

“Записвайте си ” мислено какъв брой пъти казвате “трябва ”
“Хората постоянно усещат вътрешeн напън по отношение на цялостен куп неща, които “трябва ” да се създадат по празниците, ” споделя доктор Раян Хоус, психолог от Пасадена, Калифорния.

Той акцентира, че това важи с особена мощ за друг вид традиции и фамилни обичаи. Ето за какво, всякога, когато думичката “трябва ” излезе несъзнателно от устата ви, спрете и се запитайте какво в действителност желаете, а не какво “трябва ” да се направи.

Разбира се, има обичаи, които са станали такива точно тъй като не могат и не би трябвало да бъдат избягвани. Като визитите при фамилията да вземем за пример. Но в случай че има неща, които към този момент ви се костват повече като отговорности, в сравнение с като удоволствия, може би е време да се разделите с тях.

Изберете си три неща, които да извършите по време на празниците, вместо да се пробвате да се справите с всичко

Нереалистичните упования, които поставяте пред себе си, също са един от най-стресиращите детайли на почивните дни, споделя клиничният психолог Вали Райт, шеф изследвания и специфични планове на Американската Асоциация на Психолозите.

Случва се да забравите за някое от 20-те разнообразни коледни прекарвания, които сте имали желание да осъществите. Вместо това изберете тъкмо три неща, които държите да ви се случат.

Може да са доста простички интензивности, като да вземем за пример изпичането на коледните сладки със фамилията или лотария с дарове с най-близките ви приятелки. Но се уверете, че ще ги извършите. А всичко останало ще бъде просто прелестен бонус, вместо цел непременно.

Направете си успокоителен плейлист
Музиката е едно от нещата, на които постоянно можете да разчитате да ви придвижи на едно по-спокойно място. Ако непрекъснатото пътешестване, диалозите, извършването на покупки и всичко останало ви стресират в допълнение, позволете си и малко време за себе си. Уплътнете го с музика, която авансово сте подбрали: такава, която ви успокоява или такава, която ви енергизира. Дори няколко минути уединено с мислите ви могат да са задоволителни, с цел да презаредят батериите ви. Никой няма да ви съди, че имате потребност от дребна отмора.

Не давайте позитивен отговор на всяка покана
Прекалено многото фамилни събирания и празненства внезапно могат да ви накарат да съжалявате, че въобще сте се съгласили да излезете от у дома. И даже да става дума за нещо, което сте чакали с неспокойствие, когато моментът за него настъпи се улавяте, че единствено си търсите опрощение да не отидете. Опитайте се да не обещавате наличието си непременно, с цел да може най-после да не разочаровате както домакините, по този начин и себе си.

Спомнете си за миг, в който всичко се е объркало, само че въпреки всичко сте се забавлявали
Празниците са стресиращи, тъй като си слагаме за цел всичко да е съвършено, да се любуваме на моментите с околните и да създадем нови, прелестни мемоари. За страдание, нищо не работи принудително, най-малкото проекти, в които са включени цялостен куп хора.
Ето за какво, преди да пристъпите към фамилното събиране, на което ще визиите половинката си пред всички близки или нещо сходно, което ви стресира, просто си кажете, че не е наложително да мине по проект. Припомнете си миг от предишното, в който цялата организация е отишла по дяволите, само че въпреки всичко сте си прекарали ужасно. И се стремете просто да се забавлявате, вместо да контролирате обстановката.

Дишайте надълбоко, когато досадната ви вуйна още веднъж ви попита за какво към момента не сте се задомили
Не, въобще не се майтапим. Стресът може да ви накара да дишате учестено, до момента в който дълбокото, отмерено вдишване на въздух ще ви успокои. И ще ви спести следващото 15-минутно пояснение за какво сватбата, децата и всичко останало са персонален избор, а мнението на вуйна ви е нейно право, само че вас това не ви визира.

Включете в графика си време за отмора
Празниците са отмора от работата, само че от време на време имаме потребност от отмора от самите празници. Докато планирате по кое време ще купите дарове на цялото семейство, по кое време ще отидете на обяд при баба ви и така нататък, включете един следобяд, в който ще наваксате с обичания си сериал. Една вечер, прекарана под одеялото на дивана няма да ви навреди, а няма да загубите нищо, в случай че не присъствате на следващото събиране в най-хубавата ви другарка. Придържайте се към личния си график по този начин, както се придържате към обещанията, които сте дали на останалите.

Не забравяйте, че празничната вечеря е чисто и просто една вечеря
Притесненията дали сте се справили с приготвянето на храната, дали всички от фамилията ще си прекарат добре и дали всичко ще мине по проект са изцяло основателни. Но не им позволявайте да ви лишават удоволствието нито от храната, нито от самото фамилно събиране. Пуснете се по течението и се насладете на момента.

Изтрийте запаметената информация за кредитни карти от телефона и компютъра си

Стресът постоянно значи едно – ненужно харчене на пари. А стресът по празниците може да бъде гибелен за бюджета ви. За да се предпазите, вземете превантивни ограничения. Тези няколко спомагателни минути, в които търсите дебитната или кредитната си карта, може да са доста потребни, давайки ви време да обмислите дали в действителност имате потребност от още едно плато за сервиране и следващите декоративни възглавнички. /missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР