Когато наближи Коледа, започваме да мислим как най-оригинално да поздравим

...
Когато наближи Коледа, започваме да мислим как най-оригинално да поздравим
Коментари Харесай

Първата коледна картичка, създавана някога

Когато наближи Коледа, започваме да мислим по какъв начин най-оригинално да поздравим най-близките си хора. Вероятно това се е случило и с английския интелектуалец сър Хенри Коул, на който му хрумва да изпрати приветствена картичка за празниците. В средата на ХIХ век пощата е скъпо наслаждение, само че това не е затруднение за сър Коул, тъй като е от заможно родословие.

Същественият проблем тук е, че това е първата коледна картичка, създавана в миналото въобще. Хенри не знае по какъв начин би трябвало да наподобява и какво да съдържа. По това време главното му занятие е писането на детски книжки. Понеже не може да рисува, наема художника Джон Хорсли, дружно с който през 1843 година основават близо 1 000 празнични картички. Те са отпечатани по метода на литографията от човек на име Джобинс и са оцветени от професионалния илюстратор Мейсън. Тогава всяка от тях коства един шилинг и съдържа три обединени рисунки.

Отляво и отдясно виждаме положителни хора, които се грижат за бедните, а централно – огромно щастливо семейство, подредено към коледната софра. Леко смущаващо е дребното дете, което пие вино само че го схващам и като заигравка на създателя. На картичката може да се напише кой я изпраща и кой е получателят. След това свое достижение сър Коул стартира да се занимава съществено с промишлен дизайн и даже става първия шеф на музея за декоративно-приложни изкуства и дизайн „ Виктория и Албърт “ в Лондон.

С поевтиняването на пощенските услуги в по-късни времена да подариш картичка за специфичен мотив става налично и даже съвременно. Днес продължаваме да ги сервира, без значение дали избираме да ги вършим сами, или да ги купуваме. От картичките на сър Коул и Хорсли се счита, че са оживели единствено 12, като едната е продадена на неизвестен лондончанин за 28 000 лири.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР