Когато на германския сладкар от Вайблинген Теодор Кайзер му хрумнала

...
Когато на германския сладкар от Вайблинген Теодор Кайзер му хрумнала
Коментари Харесай

Ще опазят ли Обединенитe патриоти властта на Борисов?

Когато на немския сладкар от Вайблинген Теодор Кайзер му хрумнала концепцията за мухоловка, най-трудно било да открие съставките за сиропа - да не съхне бързо, да не се разтича и да устоя на разнообразни температури. Колко гласоподаватели могат да залепнат на мухоловката на българския “патриотизъм ”? Ще ги преброим на изборите за евродепутати.

Те се падат в третия почивен ден от дълъг уикенд – сред 24 и 26 май - и в случай че не се стигне до нещо непредвидено - злополука, гибел вследствие на нечия немарливост или институционално безгрижие, или пък цивилен митинги - изборната интензивност може да се окаже прекомерно ниска. На евровота през 2014 година до урните отидоха 35.52% от българите с право на глас. Дали сегашните ще я стигнат зависи в това число и от прогнозата за времето.

За България те ще имат предопределяща роля – от тях зависи дали за първи път в най-новата ни история ще имаме три вота за година - с изключение на за евродепутати, за локални органи на ръководство и предварителни парламентарни. Ако Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи имат повече евродепутати от ГЕРБ и Обединените патриоти на изборите за Европарламент през пролетта, това ще е съображение за предварителен избор в България, съобщи по БНР Георги Харизанов от Института за дясна политика. Ами в случай че резултатът е реми?

Избори " две в едно "?

Малкият съдружен сътрудник е нагърбен с непостижимата отговорност дали третият кабинет на Бойко Борисов ще продължи мандата си. Ако не е на висота, наесен може да се чакат избори “две в едно ” - локални плюс предварителни парламентарни. В момента 17-те мандата за България в Европарламента са разпределени по този начин: ГЕРБ са със шестима евродепутати, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи - по четирима, “България без цензура ”, която към този момент не съществува, с двама - Николай Бареков и Ангел Джамбазки (ВМРО). А Светослав Малинов (ДСБ) бе изпратен в Екологичен потенциал от гласоподавателите на Реформаторския блок.

За Движение за права и свободи се чака да усилят въздействието си в общини, където част от техните гласоподаватели бяха разколебани във верността си към Движението за права и свободи поради появяването на ДОСТ на Лютви Местан. Но партията на Местан съвсем се е самозаличила и Движение за права и свободи още веднъж няма съперник за сърцата и гласовете на българските турци, с изключение на ГЕРБ. По всяка възможност Движение за права и свободи ще остане с четирима депутати (спрямо трите, които имаше през 2009 г.).

ГЕРБ стартира мобилизацията за майския избор от 15 януари, когато деятели потеглят на обиколки под наслов " Европа в нашия град ". Когато ги обявяваше през октомври, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов ги стимулира по този начин: “да покажем какви са опциите по секторните политики по отношение на евроизборите ”. Тоест - българските национални ползи в Европейски Съюз, макар последния неуспех със отбраната на ползите на българските превозвачи при приемането на пакета “Мобилност ”.

Избирателите на ГЕРБ не са по този начин ангажирани към европейските тематики, както са тези на Българска социалистическа партия, въпреки че мнозина от тях би следвало да се кълнат в обич на единна Европа - поради изгодите от усвояването на европейски средства в трите управнически мандата на Бойко Борисов. ГЕРБ има какво да покаже за “Европа в нашия град ”. За миналата 2018 година градовете са получили над 150 милиона лв. по оперативна стратегия “Региони в напредък ”. От нея се финансират с общо над 44 милиона лв. и провокиралите публично неодобрение поправки в центъра на София, а столичната администрация се кани да излее други 10 милиона лв. за две зали в някогашната Централна баня. 1.2 милиарда лв. се отпускат и от оперативна стратегия “Околна среда ” за по-качествени ВиК услуги за над 2 милиона българи.

Цветовете на българския национализъм

Но при евроскептичните “Патриоти ” ще е мъчно, макар националистичната им и популистка изразителност. С излезлите на показ несъгласия по разнообразни тематики - от митингите на майките на деца с увреждания, Закона за горивата, инспекциите по морето, Русия и съветския патриарх, те демонстрираха, че са слабата частица в обединението. А и, за разлика от ГЕРБ, не разполагат с действителна власт на локално равнище и мъчно ще стимулират и активизират структурите си да работят.

В петте месеца до 26 май те са изключително застрашени от офанзиви на съперници за мястото им. Марешката партия “Воля ” към този момент стартира, в предпочитание да покаже склонност и преданост за ролята на патерица, “златен пръст ” или каквото ѝ отреди ГЕРБ в вероятно ръководство. Ако „ Обединени патриоти " съумеят да преодолеят раздора на раздорите: кой да оглави листата за евродепутати - водачът на “Атака ” Волен Сидеров или евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО) - обединението ще може да се прицели в европейска тематика, която да я сплоти, както беше с Истанбулската спогодба. Но трипартийното обединяване се друса от разпри, което осуетява присъединението на нови патриотарски дружини.

И Българска социалистическа партия си има подобен скандал, въпреки и с по-слаб отзив във вътрешнопартиен проект: ще поведе ли водачът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев листата за евровота. За електората на Българска социалистическа партия Станишев е “чуждо тяло ” - прекомерно е …европейски. Той е срещу начинания на унгарския министър председател Виктор Орбан, до момента в който лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова ги поддържа, той е за Истанбулската спогодба, тя е срещу. Но на 26 май ще гласоподават не делегатите на ПЕС, преизбрали Станишев, а гласоподавателите на Българска социалистическа партия. Дори и първи, Станишев отново може да бъде преместен - с преференция. Това към този момент се случи на предходните евроизбори, когато Момчил Неков оглави листата на “Коалиция за България ”, изстрелвайки се от 15-то място с над 34 000 гласа персонален избор.

Часовниковият механизъм на преференциите може да изиграе номер и в съдружната листа на “Патриотите ”. Освен в случай че партиите не се схванат авансово между тях да няма преференциално гласоподаване. А в това време би трябвало да се приготвят и мухоловките.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР