Когато на 14 април украинските власти обявиха, че са използвали

...
Когато на 14 април украинските власти обявиха, че са използвали
Коментари Харесай

Потъването на флагмана "Москва" – тежък удар по военния имидж на Русия

Когато на 14 април украинските управляващи оповестиха, че са употребявали противокорабни ракети " Нептун ", с цел да ударят " Москва " - 10 000-тонен ракетен крайцер клас " Слава ", ситуиран на 60-65 морски благи (111-120 км) южно от Одеса, множеството военни анализатори в началото подходиха със сериозна доза песимизъм. Още в средата на март армията на Киев претендираше, че е потопила или тежко развалила модерния съветски патрулен транспортен съд " Василий Биков ", който обаче се появи незасегнат в пристанището на Севастопол няколко дни по-късно.

Този път обстановката е радикално друга. Министерството на защитата на Русия първо призна, че " Москва " е " съществено развалена ", като твърдеше, че пожар е предизвикал гърмеж на муниции, само че корабът е останал на повърхността - факт, доказан от Пентагона. Но детонациите на борда на кораби, употребяващи сходни въоръжения, постоянно са опустошителни, тъй че по-късно Кремъл призна, че " Москва " в последна сметка е потопен.

" Москва " беше флагманът на Черноморския флот на Русия, чиято щабквартира е ситуирана в окупирания полуостров Крим. На процедура Русия загуби големия ракетен крайцер в миг, когато войната в Украйна навлиза в решаваща за Кремъл фаза.


Реклама
Става дума за закален в действителни военни интервенции морски " войник ", който взе участие в съветските войни в Грузия през 2008 година и Сирия през 2015 година, отбелязва пред Economist Алесио Паталано, военноморски специалист в Кралския лицей в Лондон. " Това е една от най-тежките военноморски загуби след войната на Фолклендските острови от 1982 година, прибавя той.
Символика
Случаят е цялостен със символика. Корабът е издигнат в Николаев в края на 70-те години на предишния век, тогава руски град, само че в този момент украински, който отблъсна съветските опити през последния месец да насочи атака към основното пристанище Одеса. Това беше и един от двата военни кораба, които още в първия ден от войната на 24 февруари нападнаха дребния стратегически Змийски остров, ситуиран западно от Крим, тъкмо против границата сред Украйна и натовска Румъния. Когато подреди на дребния гарнизон там да се съобщи, хипотетичният отговор - " Руски боен транспортен съд, върви нах.й ", се трансформира в именит слоган на националната опозиция, който сега е изписвана на всички места - от тениски до пощенски марки.

Очевидната загуба на " Москва " е " значимо военно събитие ", сподели Олексий Арестович, консултант на украинския президент Володимир Зеленски, в обществените медии. Той го дефинира като най-голямото проваляне на съветския флот след Втората международна война.


Реклама
Министерството на защитата призна, че корабът, чийто екипаж е бил над 500 души и няма информация за ориста му, е претърпял съществени вреди. Официално оповестените аргументи са пожар от " експлозия на муниции ". По-късно Кремъл разгласи, че корабът е потопен поради бурно море, до момента в който е теглен назад към пристанището Севастопол. Киев от своя страна твърдеше, че крайцерът е почнал да потъва малко след експлоадирането на пожара вследствие на ракетен удар.

Каквато и да е повода корабът да се насочи към морското дъно, това несъмнено е тежък имиджов удар за Русия. Ако изказванието на Украйна, че е потопила кораба след ракетен удар, се окаже правилно, това ще остане в историята като една от най-успешните военноморски офанзиви от началото на века. " Москва " ще се трансформира в най-големия съветски боен транспортен съд, потънал от противников огън от 1941 година насам, когато немските бомбардировачи нанасят тежки вреди на руския военен транспортен съд " Марат " в пристанището на Кронщад, настояват военни анализатори.

Ако украинските изказвания са правилни, " Москва " евентуално би бил най-големият боен транспортен съд, потънал от ракета, разяснява Карл Шустър, пенсиониран капитан от Военноморски сили на Съединени американски щати и някогашен шеф на интервенциите в Обединения разследващ център на Тихоокеанското командване на Съединени американски щати. През 2020 година съветската осведомителна организация ТАСС оповестява също по този начин, че доста " рядка и значима " християнска светиня, считана за част от кръста, на който е разпънат Исус Христос, би трябвало да се съхранява в параклиса на борда на " Москва ".

При изискване че вредите са породени от някакъв тип детонация на борда, това ще е вторият флагман на съветския Черноморски флот, който е изведен от строя по сходен метод. Линейният транспортен съд " Императрица Мария " потъва през 1916 година точно след експлозия на муниции.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Свят Реклама Използваното оръжие
Особено значимо е оръжието, което украинците настояват, че са употребявали. Ракетата " Нептун ", въпреки и направена на основата на съветската противокорабна ракета Х-35 (или " Каяк " ), е проектирана и съединена в Украйна. Александър Турчинов, някогашен началник на украинския съвет за национална сигурност, споделя, че тя е била употребена за първи път за поразяване на съветската фрегата " Адмирал Есен " на 3 април. Този вид ракети влизат на въоръжение във флота едвам през януари тази година, откакто корупционни кавги забавят въвеждането им в употреба.

Това, че " Москва " е била толкоз покрай Одеса, много под оптималния обхват " Нептун " от 280 км, допуска, че Русия може би съществено е подценила опасността. " Ударът по " Москва " е повече от алегоричен акт на възмездие или проява на героизъм. Той показва модела на смели украински офанзиви оттатък фронтовата линия, известни като дълбоки удари. Те прибавят в допълнение краткосрочно напрежение към към този момент разтегнатите логистични вериги на Русия ", разясняват от английското военно разузнаване.

Въпреки че решителните борби се разиграха на сушата към Киев и други градове, очевидната загуба на " Москва " е също значим миг в спора. Като цяло Русия има цялостно превъзходство по вода - съумя да отреже Украйна от Азовско море и блокира достъпа на кораби до черноморското й крайбрежие. Това се отрази на стопанската система на страната и блокира износа на зърно, което пък се отрази на международните цени на храните. Но морската обсада на Русия не е толкоз безапелационна. Досега Украйна твърди, че е поразила минимум четири съветски военни кораба, като за два от тях това е потвърдено - " Москва " и десантният " Саратов ", който беше взривен и потъна на пристанището Бердянск на 24 март.

Украйна разполага единствено с един дивизион " Нептун ", евентуално към дузина ракети, споделя пред Economist Хана Шелест, специалист по сигурността, основана в Одеса. Също по този начин заводите, в които се създават съставените елементи за тях, са били обект на тежка съветска офанзива незабавно след потъването на ракетния крайцер. Украйна обаче може да е преместила индустриалните мощности, а също по този начин да има още сходни муниции - след визитата на английския министър председател Борис Джонсън в Киев по-рано през месеца английското държавно управление съобщи, че ще изпрати противокорабни ракети в Украйна.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама Влияние върху хода на войната
Способността на Украйна да заплашва съветски военни кораби трансформира динамичността на войната в морето, считат множеството отбранителни специалисти. В момента Русия разполага единствено с още два крайцера от класа " Слава ", само че " Москва ", който носеше на борда си огромно количество ракети земя-земя, земя-въздух и противокорабни муниции, беше единственият, ситуиран в Черно море. Другите два - " Маршал Устинов " и " Варяг ", служат надлежно в Северния и Тихоокеанския флот на Русия и сега не могат да бъдат пребазирани, тъй като Турция затвори Босфора и Дарданелите за придвижване на съветски военни кораби. Въпросните ракетни крайцери са проектирани в Съветския съюз в края на 70-те години на предишния век с съществена задача да могат да унищожават самолетоносачи с масирани ракетни баражи, както и да обезпечат противовъздушна защита на руските кораби, извършващи интервенции в отдалечени морски и океански зони. Неслучайно крайцерите клас " Слава " са наричани с прозвището " убийци на самолетоносачи ".

Обстоятелството, че не може да размени " Москва " заради решението на Турция да затвори Босфора за военни кораби, е сериозен проблем за Русия. Освен това " Москва " не беше единствено значим военен транспортен съд, а платформа за командване, надзор и противовъздушната защита за редица други кораби. Сега те ще бъдат по-уязвими за украински ракети или дронове, а някои от тях към този момент се отдалечиха от крайбрежията на Украйна след случая с " Москва ", твърди върховен американски чиновник от министерство на защитата. Заплахата от противокорабни ракети, наподобява, към този момент принуждава Русия да отсрочи или да се откаже от проектите за военноморски десант против Одеса, което се очакваше да се случи през първата фаза на войната.

Някои военните специалисти обаче считат, че загубата на " Москва " няма да окаже огромно практическо влияние върху съветската инвазия в Украйна. " Корабът в действителност е доста остарял. Всъщност има проекти за бракуването му от пет години ", споделя пред Reuters съветският боен анализатор Александър Храмчихин. " Той има повече висок статут, в сравнение с действителна бойна стойност, и като цяло няма нищо общо с настоящата интервенция. Няма да има резултат върху хода на военните дейности ", обобщава той.
40 години на вахта " Москва " е признат на въоръжение в руския флот през 1982 година Първо се споделя " Слава ", което дава името и на целия клас ракетни крайцери от този вид. Впоследствие Съюз на съветските социалистически републики се разпада, а през 1995 година корабът се преименува на " Москва ". Ракетният крайцер обезпечава защита по време на срещата на руския водач Михаил Горбачов и президента на Съединени американски щати Джордж Буш в Малта през декември 1989 година Руският президент Владимир Путин също е провеждал срещи на борда на кораба със международни водачи. " Москва " за малко взе участие в обсада на украинския флот през март 2014 година като част от анексирането на Крим от Русия. През 2015 година е част от военната интервенция на Кремъл в Сирия, осигурявайки противовъздушна защита на съветските сили там.Обективно видяно, " Москва " е най-големият боен транспортен съд, потънал по време на интервенция след Втората международна война. Това е и първата загуба на съветски флагман по време на война след потопяването на линейния транспортен съд " Княз Суворов " от Япония през 1905 година по време на борбата при Цушима по време на Руско-японската война. Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Кирил Кирчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР