Когато на 12 март Оскар-ите ще бъдат връчени в Холивуд,

...
Когато на 12 март Оскар-ите ще бъдат връчени в Холивуд,
Коментари Харесай

Единствената поява на Мерилин Монро на Оскарите е свързана с голям моден пропуск

Когато на 12 март " Оскар " -ите ще бъдат връчени в Холивуд, не една и две от номинираните за най-хубава актриса ще бъдат поздравени за ролята на починалата Мерилин Монро: Ана де Армас в нашумелия филм на Андрю Доминик " Блондинка ", само че също и Мишел Уилямс, която получи премията на Академията за присъединяване си в " Моята седмица с Мерилин " повече от десетилетие преди признанието й за кино лентата Семейство Фейбълман от 2022 година И въпреки всичко, макар че взе " Златен глобус " за " Някои го харесват горещо " на Били Уайлдър, самата Монро в действителност в никакъв случай не е била в конкуренцията за " Оскар ".

Всъщност тя е участвала на церемонията единствено един път - като водеща, а не като номинирана. По това време тя е към момента изгряваща звезда - в ролята на задъханата мис Касуел, " възпитаничка на учебното заведение за трагични изкуства в Копакабана ", във кино лентата " Всичко за Ева ", а филмът на Джоузеф Ланкевич получава 14 номинации за " Оскар " през 1951 година - връх, сходен единствено на " Титаник " и " Ла Ла Ленд " доста десетилетия по-късно. 25-годишният пин-ъп е определен да връчи премията за най-хубав звукозапис - категория, в която " Всичко за Ева " се изправя против " Пепеляшка " на Walt Disney, наред с други филми.

Повече от 1800 души се събраха в спектакъл " Пантеджис ", с цел да гледат 23-ите награди " Оскар " на 29 март, в това число кметът на Лос Анджелис Могенс Скот-Хансен и губернаторът на Калифорния Ърл Уорън. Трибуните бяха издигнати нагоре и надолу по бул. " Холивуд ", а високоговорителите излъчваха тон от вътрешността на театъра. (Оскарите се излъчват по малкия екран за първи път едвам през 1953 година, тъй че това е най-близкото място, където почитателите могат да следят действието.) Водещият Фред Астер не се поколеба да изтъкне все по-нарастващата мощ на премиите в Холивуд: " Оскарите са нещо, за което хората копнеят, за което се борят и плачат, и в никакъв случай не свършва съревнованието, до момента в който най-после не бъдат извоювани ", разгласи тържествено той в речта си при откриването.

За разлика от Одри Хепбърн - представяна от пресата като диаметралност на Монро - Мерилин в никакъв случай не открива връзка с несъмнено кутюрие по време на кариерата си, а чувството ѝ за жанр отвън имота на 20th Century Fox е чисто, класическо и типично американско. В същото време на аления килим, както множеството звезди от епохата, тя разчита на отдела за костюми на своето студио. (Ако от " Блондинката " излиза наяве нещо, то е разликата сред Норма и Мерилин - разделяне, което е мощно застъпено в сарториалния избор на актрисата). И по този начин, за Оскарите Монро избира рокля на костюмаря Чарлз Лемър - началник на дрешника на Fox - която в началото е била облечена от Валентина Кортезе в " Къщата на Телеграфския рид " няколко месеца по-рано.

Заедно с Едит Хед, Лемер печели премията за най-хубав дизайн на костюми за работата си по кино лентата " Всичко за Ева ". (Той е зает с кино лентата още в ранните му стадии, когато звездата Клодет Колбърт е трябвало да изиграе Марго Чанинг, преди травма на гърба да я принуди да отстъпи ролята на Бет Дейвис.) Ако Академията се влюбва в обилните костюми на Ева - единствено в фамозната сцена на коктейла са употребявани палта от норка на стойност 500 000 $ - то буфантовата рокля на Монро, обсипана с пайети, не се оказва толкоз безапелационен триумф.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР