Когато моят екип работеше в общината, имаше неписани правила, че

...
Когато моят екип работеше в общината, имаше неписани правила, че
Коментари Харесай

Славчо Атанасов: Пловдив има нужда от силно социално управление


Когато моят екип работеше в общината, имаше неписани правила, че синдикати и хора на изкуството влизат без да чакат при кмета. Можех да си го разреша, тъй като приемните ни дни бяха всеки ден, никого не сме върнали. Но се ръководехме от съзнанието, че синдикалист или шеф на Операта няма да търсят кмета, в случай че не е в действителност необходимо. Работихме добре и свършихме потребна за града работа и множеството в залата можете да го потвърдите, тъй като и тогава бяхте ръководители на локалните синдикални организации. Не инцидентно през 2011 г, в края на моя мандат, и двата синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа “ обявихте Пловдив за най-социалния град в България. Както тогава, по този начин и в този момент, заместител кмет по обществената политика е Георги Титюков и тази оценка е и негова заслуга. Неслучайно преди седмица той получи премия за заместител кмет с най-големи заслуги за развиването на обществените планове в класацията на кмета.бг.

Така Славчо Атанасов, претендент за кмет от „ Съединени за Пловдив “ се обърна към ръководителите на районните структури на КНСБ на среща, проведена по тяхна покана през вчерашния ден. Той се отзова с част от екипа си – Георги Титюков, зам.-кмет по спорт, юношески действия и обществена политика и претендент за кмет на регион Централен, Петя Гогова – някогашен зам.-кмет по културата и Лилия Недева – финансист и претендент за областен кмет на Тракия. „ Няма потребност занапред да се учим по какъв начин да работим със обществените сътрудници, просто ще възстановим, каквото имахме преди 12 години “, сподели претендентът за кмет на града.

В залата участваха представители на синдикати в образованието, опазването на здравето, културата и локалната администрация. КНСБ – Пловдив провежда срещи с главните кандидати за кмет на града, в които всеки синдикалист имаше опция да пита претендентите за визията им по въпроси като възнаграждение на труда, развиване на общинските сдружения, построяването на детски градини и ясли, потребността от нови учебни заведения и обществени услуги в града. Те припомниха, че в мандата на кмета Славчо Атанасов в общинските сдружения е имало настоящ Колективен трудов контракт, с цел да бъдат предпазени правата на чиновниците. „ Когато Тотев стана кмет, първата му работа беше да уволни 600 души от администрацията и това постави завършек на синдикалните организации “, напомни Атанасов.

В сферата на образованието, претендентът за кмет съобщи, че градът има хронична потребност от нови детски градини и ясли и най-малко две нови учебни заведения. Според него всички така наречен подблокови детски градини би трябвало да бъдат затворени, тъй като са неуместни, а от време на време и рискови. „ Градът разполага с 62 детски градини и 17 ясни, има потребност от най-малко още 4 градини и 4 ясли. Освен това, в яслите би трябвало да има освен здравна сестра, както до момента, а и доктор. Градът е задоволително богат да си разреши да заплаща на двайсетина лекари “, сподели той в отговор на въпрос от публиката.

„ Операта на един същински европейски град като Пловдив би трябвало да е в центъра, да е туристическа атракция и горделивост за жителите. Пловдивската опера ще има лична постройка. Ще бъде в центъра, където заслужава да е “ – по този начин Славчо Атанасов отговори на въпроса по какъв начин ще позволи унизителната обстановка пловдивската опера да е чартърен в непознати здания. „ За да задействаме този развой, а и с цел да подсигуряваме концертна зала за филхармонията, първата ми среща след изборите ще е точно с вас – представителите на операта “, заяви той.

На въпрос на доктор Попова по какъв начин ще реши въпроса с Белодробна болница, Атанасов съобщи, че безапелационното му мнение е, че тази болница доста липсва – освен на града, а и на цяла Южна България, и би трябвало да бъде възобновена на остарялото си място, където е била – в парка край града. Освен това, трите общински лечебни заведения – „ Св. Мина “, „ Св. Пантелеймон “ и КОЦ – би трябвало да бъдат подкрепени от общината, с цел да продължат да извършват и обществената си функционалност. Най-добре е тази поддръжка да се показва в закупуване на съвременни инсталация и съоръжение, само че също и в положителни заплати на медиците, работещи в тях. Само по този начин ще спре приключването на медицински личен състав към частните лечебни заведения. „ 46 лечебни заведения има в града, Пловдив е рекордьор по болнични кревати по отношение на брой население, само че единствено общинските одобряват и обществено слаби хора “, посочи той..

По отношение на обществените услуги, Георги Титюков удостовери, че градът има цялостен набор от тях – 62 по държавно делегирани действия и непрекъснато увеличаващ се брой услуги по европроекти – резидентни, за деца, за изхранване и материално подкрепяне на жители в потребност.

„ Следващото ръководство на града ще има две задания – първо да извади Пловдив от дълговата рецесия и второ – да бъде ръководство със обществена устременост. Т.е. да откри пари за опазване на здравето, обучение и просвета. Няма несъгласие в тава, въпреки всички да знаем, че огромните пари, когато ги има, отиват в инфраструктурни планове и градежи. Все отново, по време на моя мандат Пловдив даваше най-вече пари за просвета на глава население в страната, макар че и тогава трябваше да го спасяваме от банкрут. Успяхме да създадем и двете “, сподели Атанасов.

Представител на Синдиката на българските учители настоя в идващия мандат Колективният трудов контракт за работещите в общинските учебни заведения и детски заведения да бъде възобновен. В отговор Славчо Атанасов напомни, че в мандата му е функционирал и районен Тристранен съвет – сред синдикати, община и работодатели, както и съвещателен съвет към него, който е заседавал на всеки три месеца тъкмо с цел да разисква проблемите на бизнеса и работещите в образованието, опазването на здравето и културата. „ Така непрекъснато си сверявахме часовниците с вас и имахме положително съдействие, даже и когато бяхме на разнообразни отзиви “, припомни той.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР