Когато моторна лодка с повече от дузина сомалийски пирати на

...
Когато моторна лодка с повече от дузина сомалийски пирати на
Коментари Харесай

Сомалийските пирати се завръщат и задълбочават световната криза в корабоплаването

Когато моторна лодка с повече от дузина сомалийски пирати на борда се доближила към тях в западната част на Индийския океан , членовете на екипажа на кораб за насипни товари , благосъстоятелност на компания в Бангладеш , изпратил сигнал за бедствена обстановка и се обадил на гореща линия за незабавни случаи, написа „ Reuters “. По техни думи обаче никой не се е свързал с тях в точния момент. Пиратите се качили на борда на кораба „ Абдула “ , стреляли предупредително и взели капитана и втория офицер за заложници , споделя основният офицер Атик Улла Хан в аудиосъобщение до притежателите на кораба.

„ По милостта на Аллах до момента никой не е потърпевш “, споделя Хан в известието, записано преди пиратите да вземат телефоните на екипажа. Компанията е споделила записа с „ Reuters “.

Седмица по-късно корабът „ Абдула “ е пуснал котва край крайбрежията на Сомалия – последната жертва на завръщането на пиратската активност , която интернационалните военноморски сили смятаха, че са овладели. Набезите усилват рисковете и разноските на корабните компании, които са принудени да се борят и с многократните безпилотни и ракетни удари на йеменските хути в Червено море и други близки води.

Според петима представители на промишлеността осъществените над 20 опита за похищение от ноември насам са повишили цените на въоръжените охранители и застраховките и даже са довели до покачване на въпроса за вероятни заплащания на откупи.

Двама членове на сомалийска тайфа признаха пред „ Reuters “, че се възползват от отвличането на вниманието, провокирано от офанзивите на хутите , на няколкостотин морски благи на север, с цел да се завърнат към пиратството, откакто активността им е била в застой продължение на съвсем десетилетие.

„ Те се възползваха от този късмет, тъй като интернационалните военноморски сили, които оперират край крайбрежията на Сомалия, понижиха интервенциите си, “, споделя мъж с псевдоним Исмаил Иссе , който твърди, че е оказал помощ за финансирането на отвличането на различен транспортен съд за насипни товари през декември. Той изясни това в телефонен диалог от Хул Анод, крайбрежен регион в полуавтономния североизточен район Пунтланд в Сомалия, където корабът „ Руен “ е бил арестуван в продължение на седмици.

Макар че опасността към днешна дата не е толкоз сериозна , колкото в интервала 2008-2014 година, районните чиновници и представители на промишлеността се притесняват, че казусът може да ескалира .

„ Ако не го спрем, до момента в който е още в зародиш, може да стане същото, каквото беше тогава “, съобщи президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд предишния месец.

През уикенда индийските военноморски сили съумяха да освободят похитения транспортен съд „ Руен “ , който плаваше под флага на Малта, откакто той се върна назад в намерено море. Представители на задачата на Европейския съюз за битка с пиратството EUNAVFOR Atalanta оповестиха, че пиратите може би са употребявали кораба като „ стартова площадка “ при подготовката си за нападението на на „ Абдула “. Индийските военноморски сили осведомиха, че всички 35 пирати на борда са се предали, а 17-те заложници са били избавени без пострадвания .

Сайръс Моди , заместник-директор на отдела за битка с престъпността на Международната комерсиална камара, съобщи, че намесата на индийските военноморски сили, които са разположили най-малко дузина военни кораби на изток от Червено море, може да има значим възпиращ резултат в битката с пиратските офанзиви.

„ Тази интервенция демонстрира, че съотношението сред риска и облагата е доста по-неблагоприятно за пиратите, и се надяваме, че това ще ги накара да се замислят повече преди да нападат “, сподели още той.

Служител на външното министерство на Бангладеш разяснява пред „ Reuters “, че държавното управление „ не поддържа никакви военни дейности “ за освобождението на похитения кораб. Служителят, който помоли да не бъде назоваван по име, защото въпросът е внимателен, уточни преимуществата на пиратите, когато работят покрай сомалийския бряг.

Повишаване на разноските

Водните пътища край Сомалия са едни от най-натоварените в света. Всяка година през Аденския залив минават към 20 000 кораба, които транспортират всичко – от мебели и облекло до зърно и гориво по пътя си към и от Червено море и Суецкия канал, най-краткия морски път сред Европа и Азия.

През 2011 година сомалийските пирати са направили 237 набези и са задържали стотици заложници , оповестява Международното морско бюро . По данни на групата за мониторинг „ Океани оттатък пиратството “ през същата година противозаконната им активност е коствала на международната стопанска система към 7 милиарда $, в това число стотици милиони долари под формата на откупи. Понастоящем броят на този тип набези е доста по-малък, като пиратите се насочват най-вече към по-малки плавателни съдове в по-слабо патрулирани води , настояват специалисти по морските опасности и застрахователи. От ноември насам обаче те сполучливо са завладяли минимум два товарни кораба и 12 риболовни кораба, съгласно данни на EUNAVFOR.

Членове на задачата, която към февруари е идентифицирала най-малко пет така наречен пиратски групи, настоящи в източната част на Аденския залив и Сомалийския басейн, предизвести, че в края на сезона на мусоните този месец те могат да се насочат още по-активно на юг и на изток .

Пиратските нападения са разширили и зоната, в която застрахователите постановат спомагателни награди за боен риск на корабите. Тези суми стават все по-високи за пътувания през Аденския залив и Червено море, наред с това като прибавят стотици хиляди долари към цената на едно типично седемдневно пътешестване, настояват представители на застрахователната промишленост. Нарастващото търсене на частна въоръжена защита също води до интензивно повишение на цените . Цената за наемане на екип за три дни е скочила с към 50 % през февруари спрямо предходния месец, достигайки сред 4000 и 15 000 $, настояват източници от сферата на морската сигурност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР