Когато министърът на културата си тръгна от Тютюневи град багерите

...
Когато министърът на културата си тръгна от Тютюневи град багерите
Коментари Харесай

Арх. Бакалова: Министърът си тръгна от Тютюневия град и багерите отново заработиха


" Когато министърът на културата си потегли от Тютюневи град багерите започнаха отново да работят ", съобщи арх. Петкана Бакалова в предаването “Тази неделя ”.

Изказването ѝ пристигна, откакто преди дни бе съборен склад в Тютюневия град в Пловдив. Той се намира на ул. " Г. М. Димитров " и " Екзарх Йосиф ", която е част от колективен монумент на културата. За самото срутване на заяви самата Петкана Бакалова. На място тогава пристигна служебния министър на културата Велислав Минеков. Тези тютюневи хранилища горяха преди шест години, а за палежа бе упрекнат скитник.

Тя описа по какъв начин е схванала за събарянето на постройката.

“Бях в офиса си и получих известие от незнаен човек, че строителна техника е почнала събарянето на постройка в Тютюневия град. Веднага отидох на място. За страдание в този миг ми падна батерията на телефона. Успях единствено да фотографирам, върнах се, пуснах обява за това какво се случва и се върнах назад. Факт е, че имаше пропуски - нямаше табела за строителен обект ”, сподели Бакалова.

Тя изясни, че е влезнала при багерите макар предизвестията на частната защита.

“Изкатерих се по насипа, който се беше получил от събарянето на фасадата към двора и застанах пред машината. Тя спря, тъй като имаше опция или да ме убие, или да спре ”, добави Бакалова.

Тя сподели, че парадоксите в България са доста, а това, което е направила е било късмет институциите да се задействат и да спасят тази постройка, която е част от колективен монумент на културата.

Общинската администрация нарушила закона, тя няма да признае, че е нарушила закона. Сградата е част от колективен монумент на културата и е предпазен по закона за културното завещание. Никакви дейности, никакви намеси по тази постройка не може да има, в това число и нейното срутване без координиране с Министерство на културата, добави тя.

Гледайте повече във видеото.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР