Когато миналия месец JP Morgan заявиха, че петролната криза по

...
Когато миналия месец JP Morgan заявиха, че петролната криза по
Коментари Харесай

Тази петролна криза напълно ще преобрази индустрията

Когато предишния месец JP Morgan обявиха, че петролната рецесия всъщност не се разграничава от предходните рецесии, това беше правилно - най-малко в прочут смисъл. Но в прочут смисъл беше и неверно, тъй като доста анализатори назовават ​​настоящата рецесия невиждана. Тази рецесия ще промени промишлеността по метод, който никоя друга не е съумяла, написа Оilprice.

Катранените пясъци (oil sands) в Канада са измежду най-тежко засегнатите сегменти на промишлеността, отбелязва Wood Mackenzie в отчет. Една от аргументите за огромните вреди беше, че производителите в Канада в никакъв случай не съумяха да се възстановят изцяло от предходния срив, преди да бъдат ударени от пандемията.

Докато други се възвърнаха и стигнаха до равнищата, от които бяха прекъснали, по време на ценовата рецесия от 2014 до 2016 година, канадските производители се бориха на фона на регулациите и топва накараха вложителите да се замислят. Само тази година вложенията в нефтените пясъци, съгласно Wood Mac, биха били с 8 милиарда $ по-малко, в сравнение с през 2019 година, и с 80% по-ниски, в сравнение с през 2013 година Изглежда, че и вероятностите не са доста обнадеждаващи, в случай че всички прогнози за постепенно и дълготрайно възобновяване на цените на петрола и търсенето се осъществят.
 Цената на петрола спада след покачването предходната седмица
Цената на петрола спада след покачването предходната седмица

Сутринта Brent се търгува по $43,30, а WTI - по$ 41,26 за барел

Екологично възобновяване?

Главният изпълнителен шеф на Suncor и изпълнителният шеф на Alberta Innovates предишния месец излязоха с апел за дейности, съсредоточени върху екологичното възобновяване от рецесията, като нефтените и газовите компании играят водеща роля в това възобновяване..

" Нефтената и газовата индустрия е един от най-големите пазари за евентуални вложители за чиста технология в Канада ", споделят Марк Литъл и Лора Килкреаз. " Предизвикателствата, пред които е изправен секторът, комбиниран с предприемаческа просвета и мотивацията да процъфтява в нисковъглеродна стопанска система на следващия ден, дава богата опция за вложения в чисти технологии в бранша. "
 Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната промишленост
Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната промишленост

Aker Solutions отделя бизнесите за офшорни вятърни паркове и хващане на въглерод, формирайки нов ВЕИ хъб

Някои биха споделили, че катранените пясъци са " мъртви ". Други биха отбелязали, че ги има, до момента в който не спре търсенето. Тъй като това търсене спада, обаче, фирмите, търсят други способи да доставят сила на своите консуматори.

Офшорните планове за петрол и газ могат да костват скъпо и да се реализират постепенно, само че пък имат и дълъг живот и относително ниски оперативни разноски. Изглежда са измежду най-устойчивите сегменти на петролната промишленост в тази невиждана рецесия, която изпитваме сега.

В Мексиканския залив да вземем за пример 80% от плановете за произвеждане имат пределна цена от едвам 10 $ за барел, съгласно Wood Mac. Но даже и отвън Мексиканския залив, разноските за произвеждане на петрол в морето понижават, което оказва помощ на сегмента да устоя тази стихия като всички останали преди нея. Някои държавни управления също оказват помощ.

Норвежкото държавно управление да вземем за пример оказва помощ на своята офшорна петролна промишленост: неотдавна утвърди пакет от ограничения за помощ, които биха могли да понижат равнищата на безработица за някои планове с до 40%, въпреки и това да е единствено краткотрайно.
 Руският енергиен министър: Пригответе се за забележителното търсене на недопечен нефт
Руският енергиен министър: Пригответе се за забележителното търсене на недопечен нефт

ОПЕК наподобява е на същото мнение

И въпреки всичко не всички в офшорния бизнес са толкоз издръжливи, колкото фирмите, които добиват петрола. Офшорните сондажи са изправени пред доста повече компликации, защото производителите лимитират вложенията в изследванията. Шест от седемте най-големи сондажни компании към този момент са подали молби по закона за банкрута, започнаха да се преструктурират или да преговорят с кредитори, съгласно неотдавнашен отчет на Reuters.

Онези, които оцелеят, евентуално ще работят в среда, която е доста друга от тази преди рецесията, с доста по-малко платформи - толкоз, колкото 200 плаващи платформи и доста по-тесни връзки с огромните играчи.

Шистите в Съединени американски щати са в центъра на доста от последните прогнози и разбори. Прогнозите сочат по-бавно възобновяване от предстоящото и още по-слаб пейзаж след рецесията.

Това, които е общо за всички петролни компании по света са понижените вложения, забавянето на плановете.

Може би един образец за това какъв брой неприятно е потърпевша промишлеността, е обстановката в Африка. Според Wood Mac имало 22 плана, които би трябвало да получат дефинитивно капиталово решение през идващите 18 месеца преди рецесията - в този момент са единствено три.

Защо Африка е добър образец? Защото преди рецесията тя беше най-горещото ново място за вложения в петрол и газ с необикновен акцент върху втечнения природен газ. Сега тази нова граница може в никакъв случай да не бъде премината по този начин, както беше планувано.
 Най-големият вносител на нефт в света изчерпва мястото си за предпазване
Най-големият вносител на нефт в света изчерпва мястото си за предпазване

Това е резултат от презапасяването на Китай с петрол
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР