Когато миналата седмица заблудена ракета падна в полски пограничен град

...
Когато миналата седмица заблудена ракета падна в полски пограничен град
Коментари Харесай

Politico: Полша - бъдещата военна суперсила на Европа

Когато предходната седмица заблудена ракета падна в полски пограничен град и умъртви двама души, някои европейски водачи се тормозиха що се касае за реакцията на полското дясно държавно управление, толкоз и за опцията Русия да е нанесла удара.

Дългогодишното съмнение на Полша към всичко съветско и дълбоката неприязън на настоящето държавно управление към Москва провокираха опасения от Брюксел до Берлин, че Варшава може да направи нещо безогледно.

Вместо да изпусне нервите си обаче, Варшава прояви издръжливост, като приведе въоръжените си сили в подготвеност и в същото време резервира успокоение, до момента в който не се обясни какво се е случило. (Заключението е, че става дума за ракета за противовъздушна защита, изстреляна от Украйна, с цел да се отбрани от заблудена съветска ракета.)

Това успокоение беше подбудено от една елементарна действителност, която от години е подминавана от по-голямата част от Европа: Полша разполага с несъмнено най-хубавата войска в Европа. И тя единствено ще става все по-силна, предвиждат Матю Карничниг и Войчех Кош от „ Политико “.

Параноята на Полша във връзка с Русия я накара да пренебрегне преобладаващия в огромна част от Европа Zeitgeist, съгласно който стандартната война е нещо от предишното. Вместо това тя построява най-мощните сухопътни сили в Европейски Съюз.

" Полската войска би трябвало да бъде толкоз мощна, че да не се постанова да води война с помощта на потенциала на своята мощ ", съобщи министър-председателят Матеуш Моравецки в навечерието на Деня на независимостта на Полша.

Това е смяна, която откри отклик измежду незаменимия съдружник на Полша.

" Полша се трансформира в най-важния ни сътрудник в континентална Европа ", съобщи почитан чиновник на армията на Съединени американски щати в Европа, като се базира на решаващата роля, която Полша изигра в поддръжка на Украйна и в укрепването на защитата на НАТО в Прибалтика.

Въпреки че Германия, обичайно основен съдружник на Америка в района, продължава да бъде опора в качеството си на логистичен център, безкрайните диспути в Берлин за това по какъв начин да възроди армията си и неналичието на стратегическа просвета са попречили успеваемостта ѝ като сътрудник, сподели служителят.

Докато Германия продължава да разисква детайлите на това, което назовава " Zeitenwende ", или стратегически поврат, провокиран от нахлуването на Русия в Украйна, Полша към този момент прави обилни вложения.

Варшава съобщи, че ще увеличи целевите си разноски за защита от 2,4% от брутния вътрешен артикул на 5%. В същото време Германия, която предходната година похарчи за защита към 1,5% от Брутният вътрешен продукт, разисква дали може да поддържа задачата на НАТО от 2%, откакто изчерпи утвърждения по-рано тази година фонд за вложения в защитата в размер на 100 милиарда евро.

Мерене на мускули

През юли полският министър на защитата Мариуш Блашчак даде обещание, че страната му ще разполага с " най-мощните сухопътни сили в Европа ". Тя е на път да го реализира. Полша към този момент разполага с повече танкове и гаубици от Германия и е на път да има доста по-голяма войска, като задачата е до 2035 година тя да наброява 300 000 военнослужещи спрямо актуалните 170 000 в Германия.

Днес полската войска наброява към 150 000 души, като 30 000 от тях принадлежат към новите сили за териториална защита, основани през 2017 година Това са бойци, които минават 16-дневно образование, последвано от опреснителни курсове. Първоначално на тях се гледаше малко като на смешка, само че триумфът на Украйна в потреблението на мобилни милиции, оборудвани с противотанкови и противовъздушни ракети, в този момент прави концепцията да наподобява доста по-разумна.

" Днес тези подозрения са изчезнали ", сподели Блашчак по време на неотдавнашната гала по полагане на клетва на новите териториални войски.

За разлика от Германия, която се бори за привличане на нови бойци, акцията на Полша за набиране на бойци притегля вниманието.

" Поляците имат доста по-положително отношение към армията си, в сравнение с Германия, тъй като им се е наложило да се борят за свободата си ", споделя Густав Гресел, някогашен австрийски боен и откривател на сигурността, който в този момент работи в Европейския съвет за външни връзки. " Във военните среди никой не слага под подозрение качеството на полската войска. "

Друг е въпросът обаче дали военната мощност на Полша ще се трансформира в политическо въздействие в Европа. Досега това не се е случило, значително тъй като центристките сили, които преобладават в Европейски Съюз, не имат вяра на полското държавно управление, което се управлява от националистическата партия " Право и правдивост " (ПиС).

Продължаващата битка сред Варшава и Брюксел за това, което Европейски Съюз вижда като неуважение на демократичните правила и върховенството на закона от страна на държавното управление, накърни репутацията на страната в целия блок.

" Полша е под тежестта си в политическо отношение поради вътрешните си спорове ", сподели Гресел, наблягайки битките, които съществуват даже в границите на ПиС за посоката на страната и за това до каква степен да се стигне в компромисите с Европа.

Единственото нещо, за което могат да се спогодят разединените политически партии в Полша, е нуждата от подсилване на армията.

Макар че опасенията към Русия подтикнаха този блян, Варшава се тревожи и за надеждността на Вашингтон. За разлика от по-голямата част от останалата част на Европейски Съюз обаче, тяхната угриженост не е, че Доналд Тръмп ще се върне като президент, а че няма да се върне. Въпреки задълбочаващото се съдействие сред американските и полските военни в помощ на Украйна, настоящето управление на Полша продължава да изпитва съмнение към президента Джо Байдън, който като претендент дефинира държавното управление на страната като " тоталитарно ".

Произведено в Корея

Въпреки че Вашингтон приветства обещанията на Полша за разноски за защита, съществуват и въпроси дали Варшава в действителност ще ги следва, както и отчаяние, че страната се обръща към Южна Корея за някои от най-големите в историята си покупки.

През пролетта Полша подписа контракт на стойност 23 милиарда злоти (4,9 милиарда евро) за 250 танка Abrams от Съединени американски щати - бърза подмяна на 240-те танка от руската епоха, изпратени в Украйна. Военновъздушните ѝ сили са оборудвани с американски F-16, а през 2020 година Варшава подписа договорка за 32 изтребителя F-35 на стойност 4,6 милиарда $. Но фокусът на неотдавнашните ѝ военни разноски е Корея, където тя подписа голям брой покупко-продажби за закупуване на танкове, самолети и други оръжия.

Досега Полша е поръчала от Южна Корея оръжия на стойност сред 10 и 12 милиарда $, споделя Мариуш Целма, редактор и анализатор в Nowa Technika Wojskowa, уеб страница за вести и разбори в региона на военните технологии. Сделките включват 180 танка K2 Black Panther, 200 гаубици K9 Thunder, 48 леки щурмови самолета FA-50 и 218 ракетни установки K239 Chunmoo. Това е единствено употребяваното съоръжение.

Апетитът на Полша за нови оръжия е още по-голям. В допълнение към незабавните доставки се чака корейците да доставят общо 1000 танка К2 и 600 гаубици К9 доникъде и края на десетилетието.

" Нито една западна страна не желае да усили военните си сили толкоз доста и толкоз бързо. Който и да получи договорката за оръжейните покупко-продажби на Полша, го чакат десетилетия наред изгоди, тъй като би трябвало да се поддържа и ремонтира оборудването ", споделя Целма.

Привлекателността на Южна Корея е в това, че нейното военно съоръжение по принцип е по-евтино от американските и европейските други възможности и може да го създава в къси периоди. Покупките, несъмнено, са бодил в окото на фантазиите на френския президент Еманюел Макрон за " стратегическа автономност ", в която той си показва Европа, способна да се пази с домашни (най-вероятно френски) оръжия.

Но полските водачи не крият, че натискът на Европа върху Полша поради противоречивите ѝ правосъдни промени и други въпроси също е изиграл роля в решенията за извършване на покупки от Сеул.

" Готови сме да купуваме оръжия от други страни в Европейски Съюз, само че те би трябвало да спрат войната си против Полша ", съобщи по-рано този месец ръководителят на ПиС Ярослав Качински. " Готови сме да раздаваме покупко-продажби и пари, само че не и когато ни споделят, че в Полша няма господство на закона. "

Варшава е поръчала италиански хеликоптери Leonardo за 8 милиарда злоти, само че съглашението планува хеликоптерите да бъдат създадени в Полша.

Макар че никой не слага под подозрение амбициозността на полските разноски, някои се питат за тяхната изпълнимост и за политическите претекстове, които ги подтикват. До 2035 година страната има намерение да похарчи 524 милиарда злоти за военни цели.

" Добре, имаме потребност от танкове и гаубици, само че дали от стратегическа и оперативна позиция са ни нужни толкоз доста? Няма никаква изясненост за какво министерството внезапно разгласи всички тези покупко-продажби ", споделя пенсионираният военачалник от армията Станислав Козией, някогашен шеф на Бюрото за национална сигурност на Полша.

Като се има поради смисъла на сигурността за полския електорат, мнозина подозират, че ПиС прави военните вложения предвид на националните избори следващата година, защото партията губи позиции в изследванията на публичното мнение. Ако се стигне до промяна на държавното управление, новият кабинет ще би трябвало да зададе някои сложни въпроси по отношение на способността на Полша да финансира такава голяма военна агресия, споделя Козией. Въпреки че стопанската система на Полша е постоянна през последните години, плануваните военни разноски са невиждани и сигурно ще натоварят бюджета на страната.

" Трябва да има баланс сред военните разноски и цялостното икономическо развиване на страната ", сподели Козией. " Каквито и да са проектите, по-добре е те да преминат през разбор на това какви ще бъдат стратегическите условия за сигурността на Полша след войната в Украйна. "

Германия, в същото време, наподобява приветства военното подсилване на Полша макар сложните двустранни връзки сред двете страни и смутната история сред тях. Берлин преглежда Полша като буфер, който го отделя от сферата на въздействие на Русия. Колкото повече танкове и бойци има Полша, толкоз по-сигурна ще бъде Германия.

" Имам усещането, че германците виждат в Полша комфортен хамак ", сподели Гресел, визирайки репутацията на Берлин, който седи и се отпуска комфортно, до момента в който съдружниците, в частност Съединени американски щати, правят тежката работа по защитата.

БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР