Когато Mercedes лансира чудовищната улична версия на 190 с 2,3-литров

...
Когато Mercedes лансира чудовищната улична версия на 190 с 2,3-литров
Коментари Харесай

ГоляМ кеф. Тестваме BMW M5, М4 и М2 на „Серес”

Когато Mercedes стартира чудовищната улична версия на 190 с 2,3-литров 16V мотор, баварците нямат отговор. Това се случва през 1983 година Но дупката е запълнена за към година, когато М-дивизията на BMW изкарва на улицата първата М-версия на Серия 5, наречена М535i (1984 г.). Може да го назовем и първото BMW M5, родило се преди съвсем 35 години.

Но M535i е единствено началото. Не излязъл още на улицата, а инженерите на M-дивизията работят интензивно по него, с цел да го създадат по-бърз, по-мощен и по-танцуващ. И тази конкуренция продължава към този момент 34 години.

За да се стигне до през днешния ден. Оригиналът разчита на 3,5-литров редови „ шестак”, генериращ 220 к.с. и 311 Нм, които му разрешават да форсира до 100 км/ч за 7,2 секунди. А последното, шесто прераждане на именития баварски седан предлага следното: 600 к.с., 750 Нм, ускоряване до 100 км/ч за 3,4 секунди! На мое разположение е. На писта. „ Серес”. Беше незабравимо.

РАЗГЛЕДАЙТЕ СТРАХОТНАТА СНИМКОВА ГАЛЕРИЯ НА BMW M5, M4 И M2 В ДЕЙСТВИЕ

Славата на М5 кара сърцето ми лудо да тупти при мисълта, че ще имам опцията да премеря сили с един емблематичен състезателен автомобил. За задачата авансово си приготвям “домашното”, само че нищо от формалните прессъобщения не ме впечатлява по този начин, както това се случва при образния контакт с M5.

София беше затисната от облаци и дъжд, а над „ Серес” грееше мощно слънце, дни, откакто следващият вихър мина през Халкидики. Под ярките лъчи бяха подредени 3 автомобила М2, два М4 и 5 бройки М5. Упражнението е част от BMW M Tour, а задачата: да тествам цялата настоящо гама на М-дивизията. Ударението: М5.

За мое благополучие програмата ми се подрежда прелестно. Разделени сме на три групи, като аз попадам в тази, която първо ще тества М2 и М4. Отправям се мигновено към синьо М2, с цел да направя съпоставяне, изкачвайки се нагоре по стълбата към М5.
 BMW M2 Interceptor наподобява супер атрактивно, излязъл като че ли от сюжет на Майкъл Бей за BMW M2 Interceptor наподобява супер атрактивно, излязъл като че ли от сюжет на Майкъл Бей за " Трансформърс ".
BMW M2 е същинско признание, автомобил, съвършено прилягащ на тази писта. Имам три обиколки като навигатор и три зад кормилото му. Същото ще се повтори и в М4, а за М5 имам 6 тура като лидер и 6 като пасажер. ГоляМ кеф.

Получаваме нужните указания, като безусловно неразрешено е да изключваме стабилизиращата стратегия. Разбираемо за какво. Водещата кола повишава последователно темпото. Установявам, че BMW M2, за разлика от някои други спортни модели, с които е мъчно да се оправиш, масажира егото ти колкото по-бързо го караш. Това е кола, която ми приляга идеално. Позволява ти да достигнеш своя и този на автомобила предел, тъй като елементарно може да излезе и от най-трудната обстановка. Единственият проблем виждам в седалките, само че в новото потомство това ще бъде поправено: ще бъдат инсталирани тези от М4.
 М4 е същинско признание на пистата. А с този пакет Competition наподобява неустоимо. М4 е същинско признание на пистата. А с този пакет Competition наподобява неустоимо.
Споменавам последния не инцидентно. Именно това е вторият М-модел, в който сядам. Червен е, с смъртоносен спойлер и жестоки джанти. Гледам го от сутринта и с ръка на сърцето ще кажа, че е най-красивият от трите модела на пистата. Нещо повече, този съответен автомобил е версия Competition, което ще рече, че въпросните доработки са допълнени от 19 к.с. повече, с което броят им е заоблен на 450.

Но не толкоз мощността, колкото методът, по който се разпростира върху асфалта ме впечатляват. Седалките са жестоки, а 80-те „ коня” допълнително по отношение на М2 си споделят думата. Всички към този момент имаме по няколко обиколки на пистата, по тази причина Мартин подвига темпото. А с това и тръпката във всеки завой става по-голяма, тъй като тук към този момент има поле за неточности. Докато с М2 безусловно можеш да търсиш лимита си (и този на автомобила), тук нещата към този момент са на кантар.

Звукът на мотора е опияняващ, а издутият челен похлупак пред погледа ми ме кара да потрепервам. Не съм водач, нито съм „ дрифтаджия”, само че това е автомобилът, който ми донесе най-голямата страст този ден. Той е тъкмо сред съвършения М2 и ненормално мощния М5.
 Ето го сърцето на BMW M5. Предишният V10 е сменен от 4,4-литров V8 битурбо мотор, генериращ 600 к.с. и 750 Нм. Мечта. Ето го сърцето на BMW M5. Предишният V10 е сменен от 4,4-литров V8 битурбо мотор, генериращ 600 к.с. и 750 Нм. Мечта.
Макар производството да стартира преди едвам осем години, атмосферният V10 в предходното потомство М5 (Е60) със задно предаване към този момент е единствено отдалечен спомен. Това е по този начин, тъй като новият върхов седан от Мюнхен употребява V8, наложително пълнене и за пръв път М5 разчита на четири задвижващи колела. Това е еднакъв ход с съперника AMG, само че подобен, който до преди доста скоро от Мюнхен твърдо отричаха, че ще подхващат.

С това стартира пренаписването на новата история на М5, в която и аз оставих един минималистичен щрих. За доста от притежателите, които в никакъв случай няма да проучат цялостния потенциал на своя автомобил, мощното ускоряване на дълга права ще им е задоволително, с цел да се усещат удовлетворени от превъзходството си.

Но аз, както и тези, които познават добре поставените през годините стандарти от М5, чакаме доста повече. Тези мои упования бяха оправдани в цялостна степен. Този автомобил, без да хиперболизирам, може да се опише като неуместен, само че в най-хубавия смисъл: неуместен като динамичност, неуместен като ръководство, неуместен като разкош.
 След 12 обиколки на След 12 обиколки на " Серес " към момента не мога да допускам на какво е кадърен този автомобил, тежащ към 2 тона. А карахме доста под опциите му.
Като почитател на Люис Хамилтън добре знам какво значи посланието „ party tyme”. Това е квалификационният режим на мотора в неговия болид, при който той разполага с цялостния му потенциал. При М5 „ party tyme” е режимът, в който всичките тези 600 „ коня” се стоварват единствено върху задните колела. Е, това нещо ми беше изрично неразрешено да го тествам. За да съм почтен, не бих си го и разрешил, тъй като мисълта за цената и 600 к.с. на задните колела, които ме тласкат към стената, ме кара да потрепервам.
 М2 е автомобил-мечта за писта. Позволява да достигнеш до лимита си, като може да те извади от сериозна обстановка, до момента в който при М4 обстановката става по-сериозна, защото има с 80 к.с. повече (пакет Competition). М2 е автомобил-мечта за писта. Позволява да достигнеш до лимита си, като може да те извади от сериозна обстановка, до момента в който при М4 обстановката става по-сериозна, защото има с 80 к.с. повече (пакет Competition).
Новата система за задвижване на четирите колела работи с централна раздатъчна кутия с многодисков съединител. За оптимално сцепление способства и Активният М диференциал на задната ос, който също е изцяло изменчив и обезпечава блокаж сред 0 и 100 %.

На разположение имам пет разнообразни конфигурации, основани на комбинациите сред режимите на DSC (DSC on, MDM, DSC off) и режимите на M xDrive (4WD, 4WD Sport, 2WD). Карам единствено базовата конфигурация с включен DSC и 4WD, само че това е настройката, която Влади Кулев (главен инструктор в BMW) ме убеждава, че реализира най-хубави времена при шофиране на писта, тъй като всичките 600 к.с. се стоварват върху асфалта без загуба на сцепление.

Може би сравнението с един от най-хубавите съветски филми е ексцентрично, само че в реалност тъкмо това се случва – таборът отлита в небето, а аз в полето на фантазиите в мига, в който развържеш 600 от най-избраните мюнхенски атове. Ритникът им е толкоз мощен, че те залепва към седалката, а невероятното ускоряване те опиянява до степен, в която не искаш да отлепиш крайници от педала на газта.

Но „ Серес” не е пистата, на която М5 се усеща добре. Тясна е, спъната е, до момента в който капацитетът на М5 е голям, доста, доста над моите благоприятни условия. Автомобилът се кара по радикално друг метод от М4, да не приказваме за М2. Причината е, че тази кола тежи към 2 тона, което на писта си е минус. Повече скорост в завоя – недозавива, подаване на газ в завоя – недозавива. При М2 всичко това доставя голямо наслаждение, само че при М5 би трябвало да се влиза по-бавно, само че излизането от завоя става с доста по-висока скорост, тъй като сгазваш педала и 600 к.с. и 750 Нм от 4,4-литовия V8 битурбо мотор захапват асфалта. Това става чрез особено настроената 8-степенна трансмисия M Steptronic с Drivelogic, която има три режима на работа.
 Целият този разкош се отразява в тегло от към 2 тона, което на писта е огромен проблем. Целият този разкош се отразява в тегло от към 2 тона, което на писта е огромен проблем.
Скоростният лост е жесток. Такава е и системата Launch control, която ни не разрешиха да тестваме. Пълен разкош. Ако се абстрахираш от алените бутони върху кормилото и скоростния лост, човек в никакъв случай не би си помислил, че тази кола е жесток звяр на пистата. За това спомага и фактът, че тя е толкоз обезшумена, че звукът от прелестния мотор е съвсем изцяло заглъхнал. Това е отлично за всекидневието, където ще се подвизава М5, само че в дребното дни, в които ще излезе на писта, този факт е смущаваш. Теглото и луксът изкривяват усещането за скорост и динамичност, само че те са страховити. След 6 обиколка зад кормилото и още толкоз на предната пътническа седалка, слязох от М5 два пъти по-изморен в сравнение с изпитах такова чувство след случките ми с М2 и М4. Искам още, само че се удовлетворявам и с това, което получих.

От най-лесния за каране на писта М2, през нападателния и навръх ръба М4 до абсолютния връх – М5. Общо 12 тура зад кормилата им и 12 като пътник, не мога да се оплача. Какво предпочитам? М4 е моят автомобил, като тук изобщо не разясня цените. Те не са за всеки, само че квотата за М5 за България е към този момент изпълнена. Още толкоз чакат. А един българин ще се вози в едно от 400-те бройки BMW M5 First Edition. Да му е честито.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР