Когато медицинската сестра Мария Алексеева се заразява с коронавирус по

...
Когато медицинската сестра Мария Алексеева се заразява с коронавирус по
Коментари Харесай

Мобилно приложение за проследяване разгневи хиляди московчани

Когато здравната сестра Мария Алексеева се заразява с ковид по време на работа, тя се изолира вкъщи и следва разпоредбите, наложени от московските управляващи. Редовно контактува с лекари, не напуща жилището си и качва на смарт телефона си мобилното приложение за следене на пациентите под карантина, изисквано от градските управляващи.

Приложението Social Monitoring открива посредством GPS местонахождението на потребителите и на инцидентен принцип им праща известия да си създадат "селфи ", с което да потвърдят, че са у дома. Ако приложението открие, че те са напуснали своето жилище или не са изпратили фотографията, на провинилите се постанова санкция от към 56 $ всякога.

Но скоро приложението се трансформира в призрачен сън за Алексеева. То се срутва при опитите й да направи фотография. Омаломощена от заболяването, тя се мъчи дни наред със софтуера, от време на време в продължение на часове при техническа помощ от оператора. И когато нейната карантина свършва, тя открива, че е натрупала 11 санкции за 620 $ общо.

"Това е повече от месечната ми заплата ", споделя Алексеева пред АП. "Карантината беше тежка за мен. И на всичкото от горната страна в този момент би трябвало да се оправям и с това ", прибавя тя.

Хиляди московчани също се оплакват, че неправилно са били глобявани от карантинното приложение. За малко повече от месец управляващите са наложили към 54 хиляди санкции за три милиона $ общо на близо 70 хиляди регистрирани консуматори.

Властите настояват, че санкциите са оправдани и са налагани на тези, които неведнъж са нарушавали карантината. Но консуматори на приложението споделят, че в него има засечки и недостатъци, поради които от време на време се изискват селфита измежду нощ и че санкциите се раздават случайно.

Москва бе най-голямото огнище в Русия през пандемията с регистрирани близо половината от над 414-те хиляди случая в страната. И до момента в който градът с 12 милиона поданици се бореше за възпирането на болестта, в него бе употребена технология, провокирала след това всеобщи рецензии.

Над 4800 са досега жертвите на ковид в Русия

Когато през февруари бе обявено за два случая с вируса, кметът Сергей Собянин разпореди да се употребява програмен продукт за лицево различаване, което да наблюдава китайските жители в столицата - нещо, което провокира недоволства на правозащитни групи. Когато през април в града бяха въведени цифрови пропуски за постоянно пътуващите, в метростанциите се образуваха гъсти тълпи, до момента в който служители на реда ревизираха смарт телефоните на всеки.

Но най-големите недоволства се концентрираха върху приложението Social Monitoring, което от април е наложително за хората, които са инфектирани или се допуска, че се инфектирани с вируса. Пациентите бяха задължени да подпишат заявления, че би трябвало да си конфигурират приложението като част от системата за известяван за тяхната карантина, макар че не им е било казвано по какъв начин да се употребява приложението или какви дейности водят до санкции.

Григорий Сахаров, който се е самоизолирал след прекарана седмица в болница с породена от ковид пневмония, е получил шест санкции на обща стойност 336 $. Две от тях датират от времето, когато още е бил приет в болница, макар че той е конфигурирал приложението едвам след изписването си. "Нямам нищо срещу да платя глоб, за нещо, което съм сбъркал, само че не разбирам какво заплащам тук ", споделя Сахаров пред АП.

Светлана Бистрова, карантинирана вкъщи с сходни на инфлуенца признаци, не си е конфигурирала приложението. По нейните думи лекарите не са й споделили, че би трябвало да го направи, а и не е забелязала в подписаната от нея заповед за карантина клаузата, която я задължава да употребява приложението. След две седмици на строга самоизолация Бистрова схваща, че е била санкционирана четири пъти за 224 $ общо. Една от санкциите е за това, че не си е конфигурирала приложението, две са за разкритието, че била отвън жилището си и една, че не е дала детайлности за прегрешението си. "Тази, тъй като не съм си конфигурирала приложението, е въпреки всичко обективна. Но по какъв начин е могло приложението, което не съм конфигурирала, да наблюдава моето придвижване ", пита се Бистрова.

Владимир Перевалов, който си е конфигурирал приложението и усърдно си е правил селфита, е бил санкциониран три пъти за 168 $. Приложението нито един път не му е пращало известия, споделя той.

Възмущението се е разраствало и са се множали разказите в обществените мрежи за случайни санкции. До края на май управляващите са получили над 2500 тъжби, оспорващи санкциите, били са заведени над 200 правосъдни желае. Три онлайн петиции с гледище да се отстрани приложението са събрали над 94 хиляди подписа.

Таня Локшина, заместник-директор на бюрото на "Хюман райтс уоч " за Европа и Централна Азия, споделя, че в доста страни се употребява мобилно приложение за следене, само че на никое място няма толкоз доста недоволства. "Положението е неуместно. Това е полуда ", споделя Локшина. "Вместо да служи за ограничение на епидемията, на процедура то служи да санкционира спазващите закона хора, които в действителност се пробват да играят по разпоредбите ", прибавя тя.

На 21 май "Хюман райтс уоч " прикани московските управляващи да анулират приложението, като означи, че с изключение на с случайните санкции Social Monitoring нарушава персоналното пространство на потребителите посредством достъп до тяхното местонахождение, диалози, камери, мрежова информация и други данни. Съветът за права на индивида към съветското президентство се причисли към позицията на правозащитната организация и прикани служителите да анулират всички санкции.

Но Алексей Немерюк, заместник-началник на кметската канцелария, съобщи, че няма да има прошка и добави: "Има система за оборване на санкции ". Това се е оказало несполучливо по думите на Леонид Соловьов от групата за правна помощ Apologia Protesta, която работи с над 100 санкционирани. Той споделя, че санкционираните трябвало да показват доказателства, че не са направили нищо неправилно, което е мъчно да стане, до момента в който управляващите основават наказването на данните от приложението. "Някои санкции в действителност бяха анулирани ", споделя Соловьов за АП, само че единствено "най-фрапиращите случаи ".

Градското кметство е съобщило, че са анулирани 468 санкции, наложени поради пропуснати селфита, защото приложението ги е поискало през нощта. Друг нашумял случай е обвързван с професор Ирина Карабулатова, прикована към легло и не напускала жилището си от година, която е била санкционирана на два пъти, тъй като не си била конфигурирала приложението. След като нейната история влезе в топновините на националните медии, санкциите бяха анулирани и управляващите се извиниха. "Те анулираха моите (глоби), тъй като публицистите застанаха зад мен ", споделя Карабулатова за АП и прибавя: "Обаче какво ще се случи с останалите е огромен проблем ".

В четвъртък Сахаров е почнал да получава известия, че неговите санкции са анулирани. На Алексеева, здравната сестра, също се обадили служители, които дали обещание да анулират всички нейни санкции. После майката на Алексеева била известена че е санкционирана - Social Monitoring открило, че е напускала жилището си. "Майка ми беше под карантина дружно с мен. Тя не е подписвала документ с уговорка за потребление на Social Monitoring и тя няма приложението ", споделя Алексеева. "Изглежда се зарадвахме прекомерно рано ", прибавя тя.

Novini.bg ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР