Когато медиите срещат трудности, нашите демокрации също изпитват затруднения. Това

...
Когато медиите срещат трудности, нашите демокрации също изпитват затруднения. Това
Коментари Харесай

Демокрацията се нуждае от силни медии, за да се възстанови

Когато медиите срещат компликации, нашите демокрации също изпитват усложнения. Това лято европейските водачи реализираха единодушие по исторически пакет за възобновяване в отговор на рецесията. Във връзка с това би трябвало да се обърне особено внимание на медийната промишленост. Драматичният спад на приходите за бранша — близо 80 % в няколко страни — излага нашите демокрации на риск. 

Ценностите, които дефинират нашия съюз — независимост, народна власт, господство на закона и съществени права — не могат да бъдат признати за даденост, би трябвало да се борим за тях. Такъв е казусът със свободата и плурализма на медиите, изправени по-специално пред предизвикването на цифровата промяна.

 

Наистина живеем в абсурд

 

Броят на феновете и читателите записва рекордно високо ниво, само че приходите са на рекордно ниско ниво заради загубата на реклама. В същото време съвсем половината от жителите на Европейски Съюз понастоящем разчитат на онлайн новините като на главен информативен източник за националната и европейската политика. С процеса на прекосяване на новините онлайн доста основатели на наличие и публицисти останаха без работа. Въпреки че доста медии се приспособиха към цифровия преход, тази наклонност изложи локалните медийни компании, които постоянно са най-близо до жителите, на необикновен риск.

Цифровите технологии сътвориха нови благоприятни условия за достъп и шерване на информация, само че също по този начин и нови опасности за свободата на изложение и плурализма на медиите. Тези опасности са тясно свързани с олигополната роля, която играят онлайн платформите, тяхната пазарна мощност, голямото количество данни, с които разполагат, и огромния им рекламен дял. Помежду си

 

Фейсбук и Гугъл държат повече от 50 % от пазара на онлайн рекламата 

 

Европейското законодателство за онлайн услуги, което изготвяме — Законът за цифровите услуги, ще прегледа тези въпроси. Възнамеряваме да предложим съществени правила за превъзмогване на минусите на пазара, произлизащи от позицията на огромните онлайн платформи. Освен това ще разгледаме съществуващото национално медийно многообразие и правила за централизация, с цел да забележим дали и по какъв начин те могат да подсигуряват разнообразие от гласове на цифровите пазари. И най-общо казано, от значително значение е да представим позитивна визия и вероятности за бранша, изправен пред цифровата промяна. 

Но икономическото състояние на медийния бранш е единствено половината от казуса. До не толкоз от дълго време в Европа имахме страни, в които медиите посочваха единствено една страна от историята — тази, която беше преференциална на властта. Френско-чешкият публицист Милан Кундера написа: „ Въпросът е като нож, който разрязва платното на изрисувания фон, с цел да можем да надзърнем какво се крие зад него “. Не съществуваше независимост на мнението, рецензията не бе позволена — това е определението за тоталитарен режим. Тоталитарните режими се опасяват от осведомени хора. Различните отзиви значат по-широк спор, поощряване на хрумвания и съставляват източник на ентусиазъм.

 

Нуждаем се от медийно разнообразие, с цел да реализираме прогрес като общество

 

Тъй като пандемията стартира в Китай, видяхме по какъв начин ограничението на свободното придвижване на информация имаше трагични последствия за здравето и отбраната на хората. 

Повече от всеки път рецесията сподели, че свободата на изложение, достъпът до информация и медийният плурализъм могат да спасят човешки живот и са най-хубавият метод за битка с дезинформацията. Ето за какво е извънредно време да се засилят дейностите за отбрана и подсилване на тези права като част от напъните ни за възобновяване. 

А има какво да се направи. Картината, която се дава от мониторинга на медийния плурализъм (Media Pluralism Monitor) — самостоятелен отчет, съфинансиран от Европейски Съюз, надалеч не е розова. 

Проучването демонстрира, че

 

нито една страна в Европа не е застрахована

 

против рисковете за медийния плурализъм. Журналистите не престават да са изправени пред редица закани и офанзиви — както физически, по този начин и онлайн, и техните условия на труд са се влошили още повече. От началото на тази година са били нападнати минимум 50 публицисти и други работещи в медиите чиновници, отразяващи митинги в Европа. Докладът демонстрира също по този начин, че медиите не престават да бъдат уязвими във връзка с политическа интервенция, изключително в случай че икономическите условия, в които се намират, са нестабилни. Разпределението на държавната реклама може да се употребява като средство за оказване на напън за заглушаване на публицисти и с цел да им се попречи да задават неуместни въпроси. Колкото повече въпроси се задават, толкоз по-добре можем да забележим какво се случва зад кулисите.

Няма бързи решения, само че

 

Европейската комисия ще предприеме по-решителни дейности

 

Приканваме страните членки незабавно да приспособяват своите закони в сходство с новите европейски правила за аудиовизуалните медийни услуги. Тези правила ускоряват независимостта на медийните регулаторни органи, предизвикват прозрачността на медийната благосъстоятелност, разпространяват по-добре европейските творби в границите на аудио-визуалните медийни услуги по поръчка и дейно пазят жителите, изключително децата, против противозаконното и нездравословното наличие, в това число и в платформите за шерване на видеоклипове.

Освен това до края на годината ще представим поредност от начинания за подсилване на демокрацията, върховенството на закона, главните права и за подкрепяне на възобновяване на медийния бранш и сполучливото и изцяло прекосяване на интервала на цифрова промяна. Нашият исторически проект за възобновяване също ще подтиква стопанската система — и следва да поддържа медийния бранш, като в същото време изцяло зачита неговата самостоятелност. Но комисията сама не може да завоюва тази борба. Ние се нуждаем от дейности от страна на държавните управления, политиците и регулаторните органи в Европейския съюз. Нуждаем се всички да осъзнаят основната роля на свободните и самостоятелни медии — роля, която обществените медии в никакъв случай няма да могат да извършват. Свободата на печата е право освен за публицистите, само че и за всички нас. Днес заемаме твърда позиция в отбрана на свободните и плуралистични медии.

 

Вера Йоурова e заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за полезностите и прозрачността. Тиери Бретон е европейски комисар по въпросите на вътрешния пазар.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР