Когато Мария Габриел стана дигитален цар през юли миналата година,

...
Когато Мария Габриел стана дигитален цар през юли миналата година,
Коментари Харесай

Европейският цифров единен пазар се удари в българските скали

Когато Мария Габриел стана цифров цар през юли предходната година, всички в областта на цифровата стопанска система се надяваха на най-хубавото. Млада евродепутатка от несъвсем добре цифровизираната България изненадващо беше поставена отпред на европейската цифрова тактика. Ресорът й – цифрова стопанска система беше основан с цел да помогне за завършването на цифровия обединен пазар на Европа, проект за 415 милиарда евро, който цели да трансформира Европейския съюз в световен механически хъб. Това написа Йоанна Плюшинска за авторитетното европейско издание " Политико ".

Какво може да се обърка?

Както се оказа, задоволително доста. Девет месеца след назначението й европейски служители и механически колоси към този момент имат съответни аргументи да са разочаровани от нейното водачество. Плановете за анулация на геоблокирането на аудиовизуалния бранш са изправени пред заплаха от неуспех. Дискусиите за промяна в разпоредбите за телекомите затъват, макар скорошния компромис за радиочестотния набор. Опитите да се контракти компромис за промяна на регулациите на авторското право потънаха в калта.

" Тя няма политическа тежест ", споделя пред изданието чешката евродепутатка Дита Харанзова.

" Тя към момента не е показала ясна стратегическа визия, която се отклонява от институционалния разказ на подчинените й ", споделя преподавателят в колежа по бизнес HEC в Париж Алберто Алемано.

Надеждите за сериозен пробив към този момент са толкоз слаби, че е подходящо да се каже, че истинската концепция на ръководителя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за обединен дигитален пазар е мъртва.

Преди Габриел за цифровата стопанска система отговаряше Гюнтер Йотингер, който за разлика от нея умее да оказва напън и да манипулира страните членки, до момента в който реализиран компромис.

38-годишната Габриел, която завоюва добра оценка за работата си в Европейския парламент, обаче няма задоволително лидерски качества. Тя не се пробва да прокарва сложни оферти и се е съсредоточила върху решаването на проблеми с подправените вести и цифровите умения.

Представители на бизнеса, евродепутати и служители считат, че в случай че Габриел не предложи ясна лична позиция или най-малко не поведе борба за избавяне на истинската концепция на Еврокомисията, курсът, по който проектът за обединен дигитален пазар върви, няма да се промени.

Грешно определени борби

По ръководството на основни области за цифровата стопанска система Мария Габриел получава смесени мнения. Тя получи хвалба за съглашението за радиочестотния набор за телекомите. Но остава различен огромен проблем - по какъв начин Европа ще финансира концепцията за внедряването на 5G мрежа през идващото десетилетие.

Наблюдатели на тристранните диалози сред институциите на Европейски Съюз споделят, че еврокомисарят е приказвал мъчно, не е ловък да прониква в техническите детайлности на предлагането и е оставял отбраната на тези елементи на екипа си.

Старши менажери в телекомите, от които се чака да дойдат най-вече пари, акцентират, че Габриел има дребен интерес към развиването на 5G мрежата. Вместо това тя се е съсредоточила върху битката с подправените вести и цифровите умения - два въпроса, които имат по-малко непосредствено влияние върху промишлеността.

Относно регулациите за авторското право Габриел рядко поема самодейността, настояват анонимни еврочиновници. Еврокомисията изпраща десетки чиновници на срещите на Съвета по този въпрос, само че Габриел рядко се появявана тях. На конференциите, които взе участие, пък прави единствено къси изказвания по тематиката.

" Мисля, че тя прави най-хубавото в доста сложна позиция ", споделя немската зелена евродепутатка Юлия Реда. Тя е докладчик в сянка за авторското право в Екологичен потенциал, който се застъпва за по-свободни ограничавания върху авторските права онлайн. Други еврослужители считат, че Габриел ще реализира по-голям прогрес, в случай че участва персонално на повече договаряния и срещи с докладчиците по въпроса.

Мария Габриел и Еврокомисията са отхвърлили настояването на " Политико " за изявление.

" Комисар Габриел е част от множеството, в случай че не и всички, тристранни договаряния ", споделя говорителката на Европейска комисия Натали Вандщад, в изказване по електронната поща. " Тя освен участва, само че и договаря и предизвиква консенсуса в решаващи моменти ", се споделя още в изказването на говорителката. В него се твърди, че Габриел се среща постоянно с основни участници в телекомуникационния бранш. По отношение на авторското право, Вандщад показва, че значимите договаряния към момента не са започнли, тъй като Европарламентът и Съветът към момента създават своите дефинитивни позиции.

Твърде доста подправени вести

Мария Габриел отделя най-вече време и внимание на дезинформацията и подправените вести. Очаква се през април тя да показа подробна тактика за битка с тях.

От политическа позиция наблягането върху казуса с дезинформацията има логичност. Но за техническите колоси, които се оплакват от бавния напредък по цифровия пазар, подправените вести са отвън полето на интерес. Твърде малко евентуално е Еврокомисията да предложи регулации на дезинформацията. А други въпроси стоят без отговор.

Основните рецензии към Габриел по отношение на единния дигитален пазар са, че се придържа компактно до опорните точки на администрацията, което й дава малко пространство да посредничи за политически взаимни отстъпки и да построява връзки с националните държавни управления.

Ако не успее да реализира победи по аудиовизуалното геоблокиране или изискванията за телекомите, Еврокомисията евентуално ще се откаже от тези си оферти, приключва публикацията на “Политико “. А това ще изправи първичната концепция на Юнкер за цифров дигитален пазар пред неуспех.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР