Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това

...
Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това
Коментари Харесай

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Когато лихвите ти усилват с незначителна част от %, това мъчно прави усещане. Не би трябвало обаче да се не помни, че дълго време (години наред) лихвите по депозитите на популацията намаляваха и се приближиха извънредно компактно до нулата. Този развой продължаваше даже когато инфлацията стартира бързо да нараства поради трайната наклонност на растеж на депозитите на популацията и компликациите банките да пласират релативно несъмнено и доходоносно вливащата се по това направление ликвидност.

Сега, за втори месец подред лихвите по депозитите на популацията нарастват, въпреки и нищожно. Според лихвената статистика на Българска народна банка за месец май при бранш семейства " междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове се покачва с 0.02 прочие п. (процентни пункта) до 0.12%, а по тези в евро - с 0.03 прочие п. до 0.11%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на равнища от 0.00%. Средните лихвени проценти по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове и в евро се резервират на равнища от 0.13% и 0.18% ".
 Все повече банкови депозити на жителите понижават
Все повече банкови депозити на жителите понижават

За три месеца има стесняване на депозитите в групите от 200 хиляди до 500 хиляди лв.

През април, още веднъж съгласно информацията на Българска народна банка, обстановката в този бранш бе следната: " междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове нараства с 0.03 прочие п. до 0.10%, а по тези в евро - с 0.01 прочие п. до 0.08%. Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на равнища от 0.00%. Средният лихвен % по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове и в евро се резервират на равнища от 0.13% и 0.18%. "

Вижда се, че нарастването придобива непрекъснат профил. А в случай че то остане стабилно и през идващите месеци, нищо чудно при започване на есента и междинния лихвен % по депозитите да нарасне. Това е значим подробност, защото съгласно законовите разпореждания базовите лихвени проценти на банките за заеми за популацията в национална валута - и жилищни и потребителски, се образуват на основата на междинния лихвен % по депозитите в лв..

За момента при лихвите по заеми за жители обстановката е нормалната. Както оповестява Българска народна банка " междинният лихвен % по заемите за ползване в левове понижава с 0.03 прочие п. до 7.81%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.01 прочие п. 8.28%. При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се намалява с 0.03 прочие п. до 2.54%, а ГПР - с 0.04 прочие п. до 2.78%. Средният лихвен % по другите заеми в левове се усилва с 0.32 прочие п. до 3.21%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на работодатели и самонаети лица се покачва с 0.13 прочие п. до 3.16%. През май 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0.08 прочие п. до 14.77%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0.02 прочие п. до 20.43%. "
 Спадът овладява от ден на ден депозити на жителите
Спадът овладява от ден на ден депозити на жителите

Спадът при дребните депозити демонстрира, че хората с по-ниски приходи изпитват все по-големи финансови усложнения, които ги карат да протягат ръка на спестяванията си

При компаниите депозитите и в левове и в евро остават в негативната зона . През май 2022 година спрямо април 2022 година междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет (ДДМ) в левове се намалява с 0.05 прочие п. до -0.54%, а по тези в евро - с 0.11 прочие п. до -0.17%. Средните лихвени проценти по овърнайт-депозитите в левове и в евро спадат с 0.01 прочие п. до -0.01%. ", се споделя в известието на Българска народна банка.

Що се отнася до заемите за търговски сдружения, междинният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се резервира на равнище от 2.87%, а по тези над 1 млн. евро понижава с 0.21 прочие п. до 1.96% през май 2022 година Средният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро, се намалява с 0.02 прочие п. до 2.58%, а по заемите над 1 млн. евро се покачва с 0.28 прочие п. до 2.19%. През май 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0.02 прочие п. до 2.34%, а по овърдрафта в евро - с 0.01 прочие п. до 1.77 %.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР