Когато лидерите от групата на Г-7, в която членуват водещи

...
Когато лидерите от групата на Г-7, в която членуват водещи
Коментари Харесай

Главоблъсканицата на Г-7: колко силно трябва да притискате Китай по време на криза?

Когато водачите от групата на Г-7, в която членуват водещи развити стопански системи, се съберат в Баварските Алпи през днешния ден, те ще имат доста разнообразни визии за това по какъв начин да се опълчват на Китай, тъкмо когато светът наподобява навлиза в огромна икономическа рецесия.

На фона на опасенията от идна криза и рецесиите с енергийните и питателните доставки огромно главоболие е, че Китай в този момент наподобява по-скоро като директен идеологически зложелател, в сравнение с като евентуален сътрудник, който може да помогне за извеждането на международната стопанска система от ръба.

След международната дългова рецесия от 2007-2008 година нещата бяха разнообразни. Тогава Китай беше деен и постоянно мощно сътрудничещ световен състезател във формата на Г-20, който поддържаше огромните дипломатически начинания, съсредоточени върху огромни ограничения за стимулиране и отбягване на търговски войни. Мнозина даже предричаха нова епоха, в която международната икономическа политика ще бъде направлявана от взаимоотношението на Г2 от Вашингтон и Пекин.

Това наподобява е било преди цялостен един живот, защото президентът Си Дзинпин предприе сериозен властнически завой настрана от Запада, засилвайки репресиите вкъщи и съюзявайки се тясно с съветския президент Владимир Путин във войната в Украйна. В икономическо отношение Китай към този момент намерено се движи в посока, друга от тази на Г-7. Той хвърля избавително въже на засегнатата от наказания Русия, води комерсиална война с Литва - членка на Европейски Съюз, в спор за Тайван и отхвърля интернационалните рецензии за тактиката за нулеви цени, която раздира международните вериги за доставки.

Американците надалеч не са последователи на какъвто и да е тип Г-2, а ще дойдат за срещата на върха на Г-7 в замъка Елмау в Бавария с най-строгия справочник за това по какъв начин да се оправят с Китай. Основната им упоритост е огромните демокрации да работят дружно по огромни планове, които могат да изместят самодейността на Пекин " Пояс и път " - огромна скица от пътища, железопътни линии и пристанища, посредством която Китай упражнява политическо и комерсиално въздействие, свързвайки фабриките си със Запада.

Преди срещата на върха почитан чиновник от администрацията на Съединени американски щати съобщи, че водачите имат за цел да " развият визия за света, учредена на свободата и откритостта, а не на принудата, не на експанзията, не на сферите на въздействие ". Той счита, че страните от Г-7 ще би трябвало да засилят съдействието си по " стопански въпроси, киберпространството и квантовете " и " по-специално по провокациите, които слага Китай ".

Като означи, че на миналогодишната среща на Г-7 групата за първи път е разгледала " нечестните " и " насилствени стопански практики " на Китай, служителят показа: " Очакваме, че този път това ще бъде по-важна тематика за диалог, като се регистрира степента, в която тези практики са станали още по-агресивни. "

Висшите американски чиновници са безапелационни, че натискът против Китай значи предложение на опция на " Пояс и път ". Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън евентуално ще ребрандира ръководената от Съединени американски щати контраударна стратегия - Build Back Better World (Изграждане на по-добър свят), стартирала по време на миналогодишната среща на Г-7, като ѝ даде по-атрактивно име и се концентрира върху някои съответни планове в целеви области като Латинска Америка, Африка и Азия.

" Той ще сложи началото на партньорство за световна инфраструктура, физическо здраве и цифрова инфраструктура, което съгласно нас може да обезпечи опция на това, което оферират китайците - в размер на десетки и в последна сметка стотици милиарди долари, когато се добави и това, което ще създадат нашите сътрудници от Г7 ", съобщи предходната седмица Джейк Съливан, консултант на Байдън по националната сигурност. " Възнамеряваме това да бъде една от отличителните черти на външната политика на администрацията на Байдън през останалата част от мандата му. "

Внимание в Европа

Докато американците се хвърлят в офанзива, европейците евентуално ще бъдат доста по-предпазливи във връзка с изгодите от разгневяването на Китай, до момента в който светът се насочва към разрастваща се икономическа стихия.

Европейски Съюз резервира релативно безмълвие във връзка с личната си самодейност " Глобален портал ", показана предходната година, която също беше оповестена за опция на " Пояс и път ". Макар че европейските политици приказват доста за установяването на " стратегическа автономност " и спирането на зависимостта от Китай, те постоянно се отдръпват незабавно щом се появи намек за ответна опасност против огромните индустриални вложения на Европа в Китай - като да вземем за пример немската автомобилна промишленост.

" Всяко в съгласие трансатлантическо изпитание във връзка с Китай ще продължи да се сблъсква със същите спънки, както и преди, в това число обилни европейски стопански ползи в Китай и предпочитание на Европа да понижи зависимостта си от Съединени американски щати ", споделя Пепийн Бергсен, откривател на Европа в мозъчния концерн Chatham House.

Ако нещо би могло дефинитивно да втвърди европейската решителност във връзка с Китай, то съгласно Бергсен това е близкият съюз на Си с Русия, който се трансформира в главен стратегически приоритет за европейците в светлината на нахлуването в Украйна.

" Съединени американски щати не престават да са по-фокусирани върху Китай, в сравнение с европейците, които сега се интересуват от Китай основно в подтекста на поддръжката му за Русия. Това докара до спомагателни подозрения във връзка с Китай в някои елементи на Европа, изключително в Централна и Източна Европа, което би трябвало да подсигурява най-малко, че Европейски Съюз и Съединени американски щати няма да се отдалечат още повече по въпроса за Китай ", сподели той.

Съединени американски щати евентуално ще намерят и Япония, която е все по-склонна да заеме по-твърда позиция във връзка с Китай, защото Пекин ускорява военните закани във връзка с Тайван. " В Източнокитайско море, където се намира Япония, не престават едностранните опити за смяна на статуквото със мощ в нарушаване на интернационалното право. Япония заема твърда позиция против тези опити ", съобщи японският министър-председател Фумио Кишида на скорошен конгрес по сигурността.

Всички погледи са обърнати към НАТО

За Китай главните опасения, свързани с изказванията на западните страни през идващите дни, са ориентирани към това, което се готви на срещата на върха на НАТО идната седмица, а не към твърдите диалози на Г-7.

За първи път в историята си НАТО ще преглежда Китай като предизвикателство в идния си 10-годишен проект - Стратегическата идея, която ще бъде призната идната седмица. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг 30-те водачи на военния блок ще " прегледат Китай и последствията за нашата сигурност " на срещата на върха в Мадрид. " Очаквам, че съдружниците ще заявят, че Китай слага някои провокации пред нашите полезности, пред нашите ползи или пред нашата сигурност. И това, несъмнено, оказва въздействие и върху метода, по който НАТО би трябвало да реагира в един по-конкурентен свят ", съобщи Столтенберг пред " Политико " тази седмица.

В зов в последния миг да се предотврати сходно установяване Уан Лутун, началник на отдела по европейските въпроси в китайското външно министерство, написа, че Китай " не е съперник на НАТО и не би трябвало да бъде обсъждан като подобен. Китай не съставлява предизвикателство, а неговият напредък е за обезпечаване на по-добър живот на китайския народ и носи стопански благоприятни условия на света, в това число на членовете на НАТО ".

Близкият съюз на Китай с Русия по време на войната в Украйна обаче към този момент слага огромни въпроси за това по какъв начин богатите западни страни би трябвало да се оправят с по-широкия формат на Г-20, в който страните с високи приходи си взаимодействат с по-широка група, представляваща по-широката международна стопанска система, в това число Китай, Русия, Мексико и Индонезия. Присъствието на Русия повдигна въпроса, че някои западни страни биха могли да бойкотират срещата, с цел да избегнат наличието си в една зала с Путин.

Но почитан чиновник на Европейски Съюз съобщи, че задълбочаващото се разделяне сред страните от Г-7 и разрастващите се стопански системи прави Г-20 още по-важна.

" Г-20 придобива още по-голямо значение като мост към гласоподавателите, които може да нямат еднакъв светоглед ", сподели високопоставеният чиновник. " Най-лошото, което бихме могли да създадем, е да нарушим този формат.... Дипломацията не се състои в това да разговаряш уютно с приятелите си съидейници. " /БГНЕС

------------------------------------------------

Анализът е оповестен във в. " Политико ".
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР