„Когато кризата приключи, ще има сериозно пренареждане на икономическия елит“,

„Когато кризата приключи, ще има сериозно пренареждане на икономическия елит“, ...

Икономическите елити ще се пренаредат след края на кризата.


„Когато кризата приключи, ще има сериозно пренареждане на икономическия елит“, смята бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев за настъпващата световна икономическа криза, информира радио „Фокус“. Още по тематаЕврозоната изправена пред най-голямата си икономическа криза24 мар 2020 18:0853COVID-19 няма да спре глобализацията, но ни потопи в рецесия 23 мар 2020 20:1090

Икономиките на всички държави ще понесат икономически шок. Вероятно е да има междуфирмена задлъжнялост и фалити. Богатите днес няма да са такива след кризата и обратно, каза още той. Важно е да се обърне внимание на сферата на културата, която ще понесе сериозен удар и след кризата трябва да се инвестира в нея, за да не изостане“, допълни още Кадиев.

„Това не е скъпа сфера. Културата в България заема относително малък процент от бюджета. Там, когато се дадат дори 10 млн. лв., веднага се усеща разликата. Културата е една от сферите, които трябва да са приоритетни. Тя е нещо, което се гради с години, а се губи много лесно“, коментира той.

Георги Кадиев каза още, че ако има промяна в търсенето на определени професии, то това няма да се дължи на коронавируса, а на структурните проблеми на българската икономика, които не са от днес. Всички бюджетни организации, в които заплащането е сигурно, но ниско, води до това – хората да не искат да работят за тях, добави той.
По публикацията работи: Павел Гълъбов

Източник: dnes.bg