Когато Кръстникът на Франсис Форд Копола излиза на екран в

...
Когато Кръстникът на Франсис Форд Копола излиза на екран в
Коментари Харесай

Кръстникът на 50 г.: Най-емблематичните реплики от шедьовъра на Копола

Когато " Кръстникът " на Франсис Форд Копола излиза на екран в Ню Йорк на 15 март 1972 година, критиците незабавно осъзнават, че фамилната мафиотска драма е същински шедьовър. Но надали са планували по какъв начин някои от разговорите ще станат част от груповата ни памет, постоянно трансформирайки се в крилати изречения или лозунги даже отвън подтекста на самия филм.

В чест на 50-годишнината от премиерата на " Кръстникът ", няколко критици, артисти и режисьори поглеждат обратно към Дон Вито Корлеоне, синовете Сони и Майкъл, Клеменца и Том Хейгън. Пред The New York Times те правят анализ на най-популярните реплики:

„ Лука Браси спи с рибите “

Клеменца към Сони след приемането на изненадващия пакет



Смъртта на Лука Браси е основна сцена във кино лентата. Тя бележи началото на насилието, проведено от Солоцо против семейство Корлеоне. Браси е изпратен да шпионира Солоцо, само че е погубен и семейството Корлеоне получава бронежилетката му, в която е увита мъртва риба.

Клеменца отбелязва, че това е сицилианско обръщение и пробва да го интерпретира пред Сони, който обаче не го схваща. " Героите в „ Кръстникът “ не са хора на поезията. Тук обаче виждаме много забавна поезия ", отбелязва критикът Джесика Кианг.

„ Не е нищо персонално, Сони. Това е напълно бизнес “

Майкъл изяснява на по-големия си брат логиката на отмъщението



„ Изцяло бизнес “ – по този метод Том Хейгън разказва опита за ликвидиране на Вито от страна на конкурентните семейства. " Бизнесът " е и основанието, което Майкъл предлага за отмъщението си, включващо убийството на полицейски капитан.

Когато невъзмутимият Том декларира, че фамилията не би трябвало да възприема персонално офанзивата против своя водач, той пробва да обезвреди гнева на кипящия от гняв Сони. Също по този начин предлага старинният кодекс на кръвната омраза да отстъпи място на един по-модерен американски метод. Семейството би трябвало да остави настрани проектите за възмездие и да подписа договорка.

Съгласява ли се Майкъл? Изглежда, че той прекатурва разсъжденията на Том и стига до умозаключение, което е още по-жестоко от това, което Сони си е представял. „ Това е образцова гангстерска диалектика, от която зависи развиването на кино лентата (а може би и на света). Майкъл, деец от армията, се трансформира от дребен брат в палач. Той трансформира Корлеоне от незаконно семейство в нещо като транснационален конгломерат. Това не ги прави по-малко убийствени, тъкмо противоположното “, счита филмовият критик на The Times Антъни Оливър Скот.

В идната сцена Майкъл чува отзив от разногласието в думите на своя зложелател Солоцо, който изяснява, че убийството на Вито е било " una cosa di business ". Майкъл не спори. За да покаже какъв брой е склонен, изстрелва патрон в главата на Солоцо. Нищо персонално.

„ Остави револвера, вземи канолите “

Клеменца към своя сътрудник наемен палач



Когато Питър Клеменца напуща дома си сутринта, брачната половинка му извиква след него: „ Не забравяй канолите! “.

Той и Роко отбиват от основния път, с цел да убият Поли поради изменничество към семейство Корлеоне. Роко изстрелва три патрона в главата на предателя, до момента в който Клеменца „ пуска една вода “. Когато се връща в колата, той инструктура колегата си: „ Остави револвера. Вземи канолите “ - и двамата оставят Поли да лежи безпомощно на предната седалка.

„ Винаги съм чувал историята, че тази имитация е измислена на място от Ричард Кастелано, който играе Клеменца. В такива моменти осъзнаваме спецификата на работата, която актьорите са свършили. Те са толкоз погълнати от света на героите си, че са почнали да се държат като тях “, споделя артистът Уендъл Пиърс.

„ Ще му направя предложение, което не може да откаже “

Дон Корлеоне, който изяснява своя способ за увещание



„ Филмът е толкоз лицемерен и бездънен удар по минусите на американската система, обхванат от концепцията за битка за американската фантазия “, разяснява артистът и режисьор Алекс Уинтър. „ Това постоянно е било доста значимо за мен, идвайки от Англия в Щатите при започване на 70-те години, и още по-важно, когато го гледах толкоз години по-късно. Това приказва за двойствения метод, по който се възприема филмът - а точно като справочник за това по какъв начин да успеем в американското капиталистическо общество и да се издигнем до върха “.

„ В същото време репликата е натоварена с патоса и тъгата за това от кое място идват тези хора, какво се пробват да реализират в Америка и какъв брой недостижимо е то. Тя разказва твърдите момчета, които си проправят път към място, на което не са мечтани “.

„ Искам да организираш среща с главите на петте фамилии “

Дон Корлеоне към Том Хейгън, откакто Сони попада в засада



„ Има нещо, което постоянно съм харесвала в имиджа на тези пет незаконни семейства – представете си какъв брой мощен ще е ударът им, в случай че се съберат дружно “, споделя режисьорът Таяриша По.

Тя разказва момента като един от обичаните ѝ, тъй като „ когато приказваме за мощ и власт, нормално спорим кой е по-силен и кой може да провокира по-голямо заличаване – само че силата е у този, който може да каже: „ Достатъчно “. Който е задоволително мощен да изрече думите: „ Нека спрем, дано поговорим. Готов съм да изгубя в този миг, с цел да не губим всички отсега нататък “.

„ Можеш да се държиш като мъж! “

Дон Корлеоне към Джони Фонтан, който желае да е филмова звезда



През 1972 година още не се водят диалози за токсичната неустрашимост – най-малко не и такива като сегашните. Режисьорите на доста от най-хубавите филми на 70-те обаче обичат да поясняват какво е „ да се държиш като мъж “. Можем да забележим изкривените, спорни показа за неустрашимост, които са наследили от предходните генерации.

Когато Дон Корлеоне, който е патриархът в дословния и символичния смисъл, удря и осмива кръщелника си Джони Фонтан, задето се е разплакал за разпадащата се своя кариера, моментът ни припомня какъв брой нежно може да е мъжкото самочувствие.

Джони се нуждае от помощтта на кръстника си за филмовото студио; Майкъл рискува живота си и захвърля бъдещето си, тъй като един полицейски капитан го е унизил; Сони е подведен към гибелта, тъй като желае да отбрани достойнството на сестра си. „ И въпреки всичко, не дай си Боже, някой от тях да покаже крехкостта си и да пролее сълзи... това не би било „ мъжествено “, разяснява критикът Джейсън Бейли.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР