Когато изнася важна реч, унгарският премиер Виктор Орбан често прибягва

...
Когато изнася важна реч, унгарският премиер Виктор Орбан често прибягва
Коментари Харесай

Новият прекрасен свят на Орбан

Когато изнася значима тирада, унгарският министър председател Виктор Орбан постоянно прибягва до провокации и иронични забележки, търсени от него съзнателно. След преизбирането си през 2014 година, да вземем за пример, той разгласи края на „ ерата на политическите диспути “ в Унгария и прокламира началото на „ времето за деяние “. Същата година той оповести, по какъв начин Унгария поемала курс към "работническа, нелиберална страна ". В програмната си тирада предишното лято пък Орбан назова Европейска комисия „ инквизиция “ и разгласи Унгария за "бастион на християнска Европа ".

Този път речта му пред Народното събрание в Будапеща при полагането на клетва преди новия му премиерски мандат беше не чак до такава степен нападателна. Той приказва като умел общественик, който не търси безусловно провокацията и иронията. Но колкото и спогодителен да изглеждаше тонът му, всъщност Орбан си беше същият, какъвто го познаваме - корав и неотстъпчив.

Такъв свят желае Орбан

Вътрешнополитически той разгласи без да увърта, че има намерение да ръководи най-малко до 2030 година. Дотогава Унгария би трябвало да се подреди измежду петте най-хубави и най-приятни за живеене страни в Европейски Съюз. Орбан, който е уверен в краха на демократичната народна власт, даже към този момент не вижда „ нелибералната страна “ като нейна опция, а залага на християндемокрацията. С това той изпраща явен знак към Европейската национална партия (ЕНП), в която се води изострен вътрешен спор за това дали да не изключат от редиците си партията на Орбан - Фидес.

Що се отнася до външната политика, посланията на Орбан не съдържаха доста нови неща, само че бяха всекидневно за него ясни и твърди: Унгария щяла да остане в западния съюз, само че, във връзка на сегашните напрежения сред Берлин, Москва и Истанбул, страната му щяла да преследва своите лични геополитически ползи и нямало да „ изнася “ народна власт или пък да се кланя на някакви други идеологии.

Двете основни външнополитически послания на Орбан гласяха: той отхвърля плана за Съединени европейски щати, който Орбан назова „ напрегнат призрачен сън “ - съгласно унгарския министър председател Европейски Съюз би трябвало да бъде доста повече от един „ съюз от свободни народи “; и в това време Орбан предложи на страните от „ Карпатския басейн “ интензивно съдействие за превръщането им в „ най-сигурното, най-бързо разрастващото се единно икономическо, комерсиално и транспортно пространство “.

Орбан - източноевропейският Макрон?

По този метод Виктор Орбан се нарежда в европейската политика като цялостната диаметралност на френския президент Еманюел Макрон. Орбан е наясно, че - от позиция на размерите и икономическата мощност на Унгария - той няма да бъде признат съществено, в случай че реши да работи самичък. Затова унгарският водач от дълго време се пробва да изкове съюз сред източните страни-членки на Европейски Съюз и да притегли в него и страните от Западните Балкани, които са кандидатки за участие в общността. Този съюз би трябвало да отстоява в Брюксел концепцията за "Европа на нациите “, т.е. до един тип стопански Европейски съюз, а въпросите за действието на демокрацията и правовата страна да останат в пълномощията на обособените национални страни.

В тази светлина би трябвало да преглеждаме и първата му публична задгранична аудиенция след преизбирането му на поста, която го води във Варшава за диалози с полския президент Ярослав Качински. Преди това Орбан беше и в Словения, където се включи в предизборната акция на националноконсервативния някогашен министър председател Янес Янша, чиято партия също членува в ЕНП. Унгарският водач поддържа положителни връзки и с другите политически водачи в района - с някогашния словашки министър председател Роберт Фицо, с ръководителя румънските социалдемократи Ливиу Драгня, с българския министър председател Бойко Борисов, с някогашния македонски министър председател Никола Груевски, както и с националноконсервативния президент на Сърбия Александър Вучич. Авторитарният, непрогледен и основаващ се на корупцията властови модел на Орбан наподобява прелъстителен за доста от тези политици. Досега обаче източноевропейските страни-членки доста рядко са работили сплотено. Особено по въпроса за квотното систематизиране на бежанците.

Източна Европа не е единна

По всичко наподобява, че към този момент мъчно може да бъде изкован един източен съюз против Брюксел - прекомерно разнообразни ползи преследват обособените страни и прекомерно пъстра е политическата картина на ръководствата в тях. Полша и Румъния не харесват проруския курс на Виктор Орбан и Роберт Фицо; Чехия и България са разединени по този въпрос; друга е и оценката в обособените столици за събитията в Украйна. Сложни са и връзките сега сред Унгария и Хърватия - макар сходните идеологически визии.

Освен това никой от другите източноевропейски водачи не държи в ръцете си толкоз доста власт, колкото Виктор Орбан. Нищо чудно най-после да се окаже, че унгарският министър председател ще си остане единствено със личното право на несъгласие като лост за оказване на напън, с което той към този момент заплаши. Така да вземем за пример във връзка на концепцията за обвързването на европейското финансиране със спазването на правилата на правовата страна, Орбан съобщи: „ Спокойно. Без Унгария не може да има европейски бюджет. “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР