Когато излиза на протест в Москва, Светлана застава в средата

...
Когато излиза на протест в Москва, Светлана застава в средата
Коментари Харесай

Смелите руснаци, които протестират срещу Путин


Когато излиза на митинг в Москва, Светлана застава в средата на тълпата. Там рискът да бъде задържана е по-малък. Тя е една от руснаците, които към момента се осмеляват да стачкуват против Путин и войната в Украйна.

доста руснаци излизат на митинги, макар обвързваните с това опасности и рискове. Една от протестиращите е илюстраторката Светлана (името е променено) от Санкт Петербург. В обществените мрежи до неотдавна тя е разгласила най-много фотоси на своите картини. От началото на войната обаче на профила ѝ могат да бъдат открити изявления, изразяващи обезсърчение - политически мнения на черен декор.

Светлана не е деятел, само че е била няколко пъти на митинги, да вземем за пример на тези в поддръжка на съветския опозиционен водач Алексей Навални. Виждала е по какъв начин Националната армия упражнява принуждение над протестиращи. Въпреки че се опасява от това, неотдавна Светлана взема решение да се включи в един от митингите против войната в Украйна.

" В Русия няма обикновено усещане на митинг ", споделя тя. " Излизаш на улицата и след това бягаш от полицията из целия град. " За да избегне арест по време на митинг, Светлана се придържа към някои правила: старае се да е в средата на тълпата, тъй като опитът демонстрира, че по-често се арестуват хората, които са в предните или задните редици.
Редакцията предлага
Солени санкции и затвор

По информация на съветския самостоятелен медиен план OVD-Info, от 24 февруари насам на митинги против войната са били задържани към този момент към 13 000 души в над 140 съветски градове. Съобщава се и за несъразмерна приложимост на мощ от служителите на реда, които са употребявали палки и електрошокови револвери. Протестиращите рискуват да получат големи санкции и да бъдат повдигнати правосъдни обвинявания. Дори хората, които излизат сами на улицата с афиш, може да бъдат задържани.

На 4 март съветският парламент утвърди нови ограничения против " разпространението на подправени изказвания за активността на съветските военни елементи ". А какво тъкмо се схваща под фалшив нюз - това се дефинира само от управляващите. Според тях даже надпис " Не на войната " може да бъде общопризнат като " дискредитиращ съветските въоръжени сили ". А наказванията са сурови: до 1,5 милиона рубли (в момента това се равнява на към 10 000 евро) и до три години отнемане от независимост, а при по-тежките случаи - даже до 15 години затвор.

Руският социолог Григори Юдин счита, че. Според Юдин новият закон за така наречен фалшив нюз може да прогони доста от тези руснаци, които имат предпочитание да стачкуват. Самият той е попаднал в болница, откакто е получил мозъчно разтърсване при полицейски побой на митинг против войната на 24 февруари.

От митингите в Русия излиза наяве, че част от руснаците са срещу войната, само че това надалеч не е задоволително, с цел да се промени обстановката. Вече дълги години такива митинги не водят до нищо и хората към този момент губят вяра, споделя Григори Юдин.

Да остана или да избягам?

Анастасия (името е променено) е цивилен деятел от Москва и постоянно взе участие в митинги. Но тя е извънредно разочарована от последния митинг в центъра на столицата. " За мен това беше пагубно. Никога не съм виждала толкоз слаб митинг в Москва. Група уплашени хора просто се разпръсна. Полицията арестува и прогони всички. "

Въпреки това Анастасия не съди хората, които се опасяват да стачкуват. " Органите на реда в Москва имат голяма власт и хората се уплашени, че ще изгубят работата си. Много от тях имат деца и отговорности, не могат да си разрешат да излязат на улицата. Вече нямаме права. Никой не може да подсигурява, че ще бъдат спазвани. Аз просто към този момент съм изгубила всичко, мога да поема риска и по тази причина не преставам да стачкувам ", споделя активистката през сълзи. " Много малко са като мен. " Анастасия е уверена, че един ден всичко това ще свърши и ще пристигна ново потомство, което ще я попита какво е направила. Тогава тя ще има отговор.

Анастия е имала опцията да напусне Русия, само че е отказала, тъй като желае да остане в Москва. Илюстраторката Светлана от Санкт Петербург обаче събира пари и мощно се надява скоро да може да напусне Русия - до момента в който това още е допустимо. И за нея решението не е по никакъв начин елементарно. " В Русия човек е изправен пред ужасяващ избор: да обречеш бъдещето си или да избягаш, рискувайки да се превърнеш в страхливец в очите на тези, които излизат на митинг ", споделя тя.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
" Сърцето ми се къса. Искам да се удрям за Киев. "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР