Когато италианските села започнаха да разпродават къщи на цената на

...
Когато италианските села започнаха да разпродават къщи на цената на
Коментари Харесай

Всеки иска къща за 1 евро в Италия, но какво се случва след покупката

Когато италианските села започнаха да разпродават къщи на цената на чаша кафе преди няколко години, множеството чужденци одобряваха това като занимателен лов на парцели.

Но за някои покупката на остарял дом се оказва не просто игра на преференциални покупко-продажби, а цялостна смяна в живота, написа CNN.

През 2021 година Джефри Пфеферъл купува две изоставени къщи в сицилианския град Мусомели. Единият парцел коства тъкмо едно евро, а другият е " премиум " – подготвен за обитаване дом, който се нуждае единствено от леки ремонти.

Пфеферъл – пенсионер от Южна Калифорния и сътрудникът му Леън Макнот, в никакъв случай не са си представяли по какъв начин покупките могат да трансформират живота им.

" Това ни даде опция да се вгледаме по-внимателно в живота си и установихме, че всичко това, което ценим, е в обилие в Мусомели ", споделя Пфеферъл. " Това е място, което предлага високо качество на живот, а хората са по-важни от парите. Заобиколени сме от общественост, която ни демонстрира изключителна угриженост и добрина. Това е място, което ни научи, че времето е най-ценното ни, предопределено е за пълностоен живот с тези, които обичаме и за които ни е грижа. "

През 2019 година, когато двойката прочита публикация в CNN за преференциални парцели за продажба в Мусомели, в началото счита, че това е прекомерно хубаво, с цел да е истина, и даже позволява, че може да е машинация. Въпреки опасенията си, те вземат решение да прегледат.

Пандемията обаче обърква проектите им, принуждавайки ги да изчакат. " През юли 2021 година най-накрая отидохме. Казахме си, че в най-лошия случай ще си създадем почивка, в случай че се окаже, че това е машинация ", споделя Пфеферъл.

Да стигнат до Мусомели обаче по никакъв начин не е елементарно.

" Наистина се борихме през цялото време и това промени всичко в живота ни. На летището в Рим изпаднах в суматоха, когато изпуснахме полета до Палермо – за благополучие успяхме да хванем различен аероплан по-късно същия ден ", добавя американецът.

След като идват в Мусомели, те има шанса да получат частна обиколка на наличните парцели, защото други евентуални задгранични купувачи са отменили пътуването си заради пандемията.

В последна сметка, вземат решение да купят жилище " до ключ ", което изисква минимална смяна, за по-малко от 30 000 евро. След това, разхождайки се по криволичещите калдъръмени улички на Мусомели и изкачвайки се по каменни стъпала, минават около привлекателна къща за 1 евро наоколо до тази, която към този момент са купили. Тя даже разполаг с гараж – рядка находка в остарелия център на града.

Така че, бързо купуват и нея.

" Местните хора ни спираха на улицата и ни питаха: " Защо Мусомели? Порази ни това, че всички бяха необикновено благи ", споделя притежателят. Като пенсиониран някогашен управител в развлекателната промишленост, той признава, че " не може да си купи време и желае да изживее фантазията си в този момент ".

Основният им парцел, който купуват първи, е на четири етажа, изцяло обзаведен: антични мебели, стъклени полилеи, чинии и даже одеяла са останали от предходните притежатели. Преустройват двете спални в три по-малки и изпипват елементи в кухнята.

Домът за едно евро е по-малък, само че също е на четири етажа. Купуват го, без да са стъпвали вътре. " Архитектът ни сподели, че е като празно платно за художник. Електрическата апаратура е наред, водопроводът е изработен. След като бъде изцяло ремонтирана, ще може да се живее в нея. "

Въпреки че разноските за ремонта са обилни, да се управлява всичко от хиляди километри разстояние в Съединени американски щати е не по-малко предизвикателство: " Наехме проектант и реализатор, само че чатът по WhatsApp е сложен, а часовата разлика сред Сицилия и Южна Калифорния го усложнява. ", добавя притежателят.

Италианският жанр на работа е приятна изненада.

" Всичко е по-бавно спрямо времето в Съединени американски щати. Не очаквайте ремонт за една нощ, той лишава повече време, само че в случай че нещо в действителност не работи и е от решаващо значение като да вземем за пример отоплението, тогава локалните са супербързи ", споделя Пфеферъл.

Той си спомня една студена нощ, в която прозорците на главната къща не се затваряли добре. Обадил се на сътрудника по недвижими парцели, който два дни по-късно изпратил екип от седем локални поданици, с цел да ги поправят.

" Това са хората, общността: Ако някой има потребност от помощ, те са там. Не мога да допускам ", изумен е американецът. " В Америка съседите също си оказват помощ, само че в Мусомели се грижат по различен метод за другите - както е било в предишното. ", добавя той.

Въпреки че са купили къщите си по-скоро поради жителите, в сравнение с поради местоположението, той признава, че панорамата от кухнята на последния етаж към полята и хълмовете, е " панорама за милион $ ".

В бъдеще двойката възнамерява да се реалокира за непрекъснато в Мусомели, като кандидатства за виза за престояване, която изисква избран размер на пасивния приход и не разрешава работа.

Затова към този момент ще изчакат, преди да вземат каквото и да е решение. Що се отнася до документите, организацията за недвижими парцели на Мусомели постоянно е в подготвеност да им помогне в решаването на проблемите.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР