Когато искате да си купите нещо в магазин в друга

...
Когато искате да си купите нещо в магазин в друга
Коментари Харесай

ЕС премахва геоблокирането

Когато желаете да си купите нещо в магазин в друга страна или да наеметекола, никой не ви пита от кое място идвате, нито основава проблем, че кредитната или дебитната ви карта са издадени в България. В интернет нещата не стоят по този начин – постоянно достъпът ви до артикули и услуги в други страни е блокиран, което опонира на главните правила на единния европейски пазар.

През 2017 година близо 60 % от европейските жители са купили нещо онлайн. Но единствено една трета от тези, които са пазарували в непознати уеб сайтове са съумели да осъществят покупката си. Останалите две трети са се сблъскали с някаква форма на ограничавания. Именно по тази причина Европарламентът одобри нов правилник. По Българският евродепутат Ева Майдел изяснява какви ще са практическите изгоди от него.

“Например – в случай че вие пазарувате и купувате един артикул във версията на избран уеб уебсайт в Швеция, само че сте основани в България от време на време покупката бива блокирана – дали въз основата на териториалност, на народност, на местоживеене или за това, че употребявате кредитна карта, друга от шведска. Това към този момент ще отпадне, тъй че потребителите ще имат доста повече благоприятни условия през себе си, когато пазарят онлайн”, сподели Ева Майдел.

Според докладчика по тематиката – полския евродепутат Роза Тун, един от главните претекстове за унищожаване на геоблокирането е, че това е дискриминационна процедура, немислима в Европейския съюз. Според нея правата и на клиентите, и на търговците ще бъдат добре предпазени.

“Клиентът към този момент ще има достъп до всички уеб сайтове и артикули. Търговецът няма да е длъжен да съблюдава законите на страната, в която продуктът е продаден, а ще продава съгласно законите и правото на своята лична страна, тъй че той е предпазен и обстановката е пределно ясна, а клиентът самичък би трябвало да провежда превоза. Но клиентът има достъп до всички артикули и услуги в целия Европейски съюз”, обясни Роза Тун.

Новите правила обгръщат необятен набор физически артикули като обзавеждане или електроника, онлайн услуги като хостване или услуги в облак, пазаруване на билети за концерти, наемане на коли в чужбина. Засега само предпазеното с авторско право цифрово наличие, като малките екрани, електронни книги, музика или игри няма да бъде обхванато от тях. Идеята обаче е в идващите две години това също да се промени.

“Трябва в действителност да вървим в тази посока – хората да могат да гледат малкия екран, която желаят, филмите, които желаят, желаят да слушат музиката, която са купили от където си желаят. Трябва да премахнем всички бариери, които ни разделят, които разделят страните, това би било същинска Европа”, добави Роза Тун.

Новите правила би трябвало да бъдат утвърдени и от държавите-членки и действително ще да влязат в действие в края на тази година.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР