Когато искате да изпукате пръстите си, вероятно сте чували от

...
Когато искате да изпукате пръстите си, вероятно сте чували от
Коментари Харесай

Опасно ли е да си пукаме пръстите

Когато желаете да изпукате пръстите си, евентуално сте чували от най-малко един човек да спрете да вършиме това. Някои хора даже настояват, че това деяние може да повреди ставите ви и да провокира артрит. Но това в действителност ли е по този начин?

Какво споделят специалистите

Според статистиката, към 45% от хората пукат пръстите на ръцете си. Но преди да отговорим на въпроса дали това е нездравословно за човешкото здраве, дано забележим от кое място идва този тон.

Мнозина имат вяра, че изпукването се предизвиква поради костите, само че това не е по този начин. Пространството в ставата, което се намира сред двете кости, е изпълнено със синовиална течност. Тя съдържа азот и въглероден диоксид и работи като смазващо вещество. " Пукотът, който чуваме, е звукът от спукване на азотни мехурчета ", изяснява доктор Робърт Клаптър, ортопедичен хирург в Медицински център " Сидърс-Синай ".

Защо се изкривиха пръстите на ръцете ми?

Добре, а по какъв начин спукването на тези микроскопични мехурчета с течност се чува толкоз мощно? Обяснение е научно и не изключително разбираемо, само че с две думи - звукът може да доближи до 83 децибела поради акустичното налягане, създавано вследствие на скоростта на изпукване и затворената среда, в която се случва.

Бърз тест с пръсти, който демонстрира застрашени ли сте от диабет

Но има специалисти, които не са съгласни с това изказване. Те са уверени, че азотните мехурчета не могат да се спукат и появяването на този тон се дължи на неналичието на течност в ставата.

Както и да е, главното нещо е едно - можете да пукате пръстите си толкоз, колкото желаете. Това не е рисково за здравето. Учените настояват, че няма връзка сред това деяние и развиването на ревматоиден артрит. Също по този начин е невероятно да се счупят пръстите или да се повредят ставите по време на това деяние.

Източник Zdrave.to
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР