Когато имаш мисия и си убеден в нея, имаш послание

Когато имаш мисия и си убеден в нея, имаш послание ...

Как една учителка във Враца вдъхновява учениците си.


Когато имаш мисия и си убеден в нея, имаш послание и цел, рано или късно постигаш успех, който да вдъхнови хората.

Такава е историята, която ви разказваме в следващите редове.

Тя се казва Мария Веласкес, учител е и мотивира учениците да изразяват себе си чрез изкуство. Тя вярва, че няма еднакви деца или учители. Всеки носи своя собствен характер, възпитание и особеност. Мария се стреми да помага на учениците си, но като ги мотивира да имат различна гледна точка за живота.

Учителка предаде урок по доброта

Иска да им покаже различните гледни точки.

Да разшири кръгозора им. Да ги научи да вярват в себе си, но и в другите около тях. 

Зад гърба й, върху зелените стени на светлата класната стая, е и един от резултатите от тези усилия - графитът Respect for everyone (Уважение за всеки). 

Той е изрисуван от ученици на Мария във врачанското основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" , където тя преподава изобразително изкуство и музика от 2016 г. като участник в програмата на фондация "Заедно в час".

Организация, която работи за това всяко дете в България да има достъп до качествено образование, независимо от това къде живее и учи и какви са възможностите на семейството му. 
Мария Веласкес Мария Веласкес
Учители, които изненадват със секси външен вид (СНИМКИ)

Идеята за графита се появява в един от часовете през учебната година, когато Мария и учениците й разговарят за това какво е най-важно в отношенията с околните. 

Още на следващия ден един от учениците се появя с лист с нарисувания графит в ръка: 

"Госпожо, аз съм готов". 

Няколко думи, които имат толкова голяма сила. Мария казва, че промяна в децата не може да има само в рамките на стандартен учебен час от 40 мин. Ето защо идва идеята за артистичното занимание.

В началото на работата се събират много деца – дори от съседни класове и други училища.

А когато по-нататък ентусиазмът пада и учениците се обезкуражават, че графитът няма да се получи, учителката им не се отказва да им показва силата на постоянството и търпението в името на голямата цел.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ УЧИТЕЛИТЕ, КОИТО ВПЕЧАТЛЯВАТ С ВЪНШЕН ВИД

"Основното, което исках да обясня на децата е, че не е важно да си напишеш името със спрея и да кажеш, че това е графит", разказва Мария.

"Ако вложиш смисъл в графита, ако вложиш старание, то тогава е изкуство"

Така и става – учениците се залавят за работа, след няколко месеца графитът е готов и става основата за още разговори за уважението към различието и отношенията между хората. 

Две млади учителки създават паралелен свят за децата в болниците

От началото на юли Мария Веласкес вече обучава и новите учители от програмата на "Заедно в час", които ще влязат в класните стаи през септември. Една от темите, на които ще наблегне е изграждането на култура на класната стая и доверие между учениците и учителя.

Защото, както казва Мария, ако искаме нещата да се случват, трябва да започнем от децата.

Цялата история на Мария Веласкес вижте във видеото на "Заедно в час", заснето от продуцентската фирма “Супернови филмс”.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Източник: vesti.bg