Когато има потенциална опасност за бури и градушки, най-доброто решение

...
Когато има потенциална опасност за бури и градушки, най-доброто решение
Коментари Харесай

Ясен Цветков: Не стойте скупчени заедно при мълнии и бури

Когато има евентуална заплаха за стихии и градушки, най-хубавото решение е да методите превантивно, т.е. не излизайте, в случай че е допустимо, или се приберете. Това посъветва Ясен Цветков – ръководител на Национална асоциация на доброволците в Република България и началник на доброволното формирование за преодоляване на бедствия на Столична община, в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “.  

В случай, че сме на открито и в градски условия, би трябвало да намерим място, на което да се скрием от градушката, като то би трябвало да бъде безвредно. " Трябва да се внимава за падащи предмети, носени от вятъра, за стъклени витрини, фасади, навеси, билбордове, сухи клони на дървета “, посочи Ясен Цветков.  

Летните стихии са феномени, които постоянно носят комбинирана заплаха – плевел вятър, пороен дъжд, мълнии, градушки. Много постоянно след значителни превалявания се провокират и наводнения и заради тази причина би трябвало да се внимава и с подлезите в градска среда, предизвести Цветков.  

По-голяма е заплахата обаче, когато се намираме навън измежду природата. " В никакъв случай не заставайте под самотни дървета и канари. Ако няма къде да се скриете и бурята ви завари неподготвени, специалистите поучават да се направи клякане покрай земята с прилепнали до гърдите колене, само че никога земята да не се пипа, като задачата е да сме допустимо най-близо до земята и да допираме най-малка повърхност от земната повърхнина “, изясни експертът.  

Често допускана неточност е, когато са в група, хората да се събират на едно място, уточни Цветков. " Съветът на специалистите е да стоим на разстояние най-малко 3 метра един от различен и по този метод, даже да се случи нещо непредвидено, да има провали върху един от групата, а не върху всички. Не стойте скупчени дружно “, посъветва Ясен Цветков.  

Той обърна внимание, че при стихия крайбрежията са изключително чувствителни зони, в които доста постоянно падат мълнии.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР