Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен

...
Когато има конкуренция от различни източници за доставка на природен
Коментари Харесай

Петкова представи още подробности около газовата връзка България - Гърция

Когато има конкуренция от разнообразни източници за доставка на природен газ, това рефлектира върху цената на тази суровина. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „ Лице в лице “ по bTV.
„ Преди броени дни завърши археологията на обекта за междусистемната газова връзка Гърция – България. Това наложи известно закъснение в процеса. Към момента се правят строителни действия на площадката – на сектора на 84-ти км при село Орлово в област Хасково. В рамките на 4 км е отхвърлен горният хумусен пласт, маркирано е трасето, по което би трябвало да се реализира тръбопроводът, осъществени са изкопни работи и са доставени тръбите за първия километър. Това е план, който дава опция за действителна диверсификация за доставка на природен газ на целия район и е един от топ целите на Европейски Съюз “, уточни Петкова
По думите ѝ България има подписан контракт за доставка на природен газ от Азербайджан в размер на 1 милиарда куб. м годишно, а нашето ползване е близо 3 милиарда куб. м годишно и единствено с този контракт една трета от потреблението в страната е диверсифицирано. „ До октомври 2020 година планът би трябвало да бъде подготвен и да бъде въведен в употреба. На процедура можем да забележим и почувстваме действителните резултати от диверсификацията на доставките на природен газ. Надявам се, в бъдеще „ Булгаргаз “ все по-често ще желае понижаване на цената на природния газ, тъй като политиката на държавното управление и на премиера Бойко Борисов е ориентирана към това да се диверсифицират източниците на доставка на газ и двете съществени преимущества на това са сигурност на доставките и конкурентни цени. Когато има конкуренция от разнообразни източници, това рефлектира върху цената на тази суровина “, сподели още министърът, представена от организация " Фокус ".
„ С тези 11 км, които към този момент са подготвени като инфраструктура за доставка на природен газ, ние сме подготвени да се оправим с всяка една обстановка. При „ Балкански поток “ първите 11 км към този момент са факт. В момента се работи по трасето от 474 км. Първите 308 км би трябвало да бъдат осъществени доникъде на 2020 година, с цел да можем да се възползваме оптимално от тази инфраструктура “, добави Петкова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР