Когато хората стъпят отново на Луната, те ще са изправени

...
Когато хората стъпят отново на Луната, те ще са изправени
Коментари Харесай

Европейската космическа агенция търси материя, устойчива на лунен прах

Когато хората стъпят още веднъж на Луната, те ще са изправени пред сериозното предизвикателство на лунния прахуляк, заяви пресслужбата на Европейската галактическа организация.  Лунният реголит, който е като талк, се счита за един от най-големите оперативни проблеми, с които ще се сблъскат колонизаторите на Луната. Само след няколко дни на лунната повърхнина, скафандрите на екипажа на Аполо се оказаха със замъглени визьори, запушени механизми и ерозирали пластове на материята, предава Българска телеграфна агенция.

Затова Европейската галактическа организация, която се готви за скорошна задача до Луната дружно с НАСА, търси нови материи, които да се употребяват за бъдещата екипировка на астронавтите, както и за отбрана на галактическите апарати и на закрепената инфраструктура на Луната.

" На този стадий на създаваме нова скафандри, само че търсим матeриали, които биха могли да се употребяват за изработката им, както и за техниката, с цел да проверим дали ще устоят при преструване на лунните условия и най-много на въздействието на лунния прахуляк ", изяснява Малгожата Холинска, инженер по материалите и процесите в Европейската галактическа организация. 

Лунният прахуляк, за разлика от този на Земята, не се въздейства от водата или вятъра и микроскопичните частици от раздробени астероиди си остават остри като бръснач.

" В взаимозависимост от произхода си този прахуляк може да има разнообразни химически и абразивни характерности. Едно от най-важните изводи от задачата Аполо е, че абразивния резултат на лунния реголит ще бъде значим ограничителен фактор за завръщане на Луната. Искаме да преодолеем това и да разработим екипировка, която да разрешава повече разходки на екипажа по повърхността на Луната ", разяснява инж. Шмид Дас от Европейската галактическа организация.

Европейската галактическа агенция работи по план за галактическо облекло в партньорство с френската " Комекс ", с Германските институти по проучване на текстила и влакната, с гражданската организация Австрийски галактически конгрес. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР