Когато хората навършат 40 и повече години, зрението им за

...
Когато хората навършат 40 и повече години, зрението им за
Коментари Харесай

Революция! Нови капки подобряват зрението без очила и операции

Когато хората навършат 40 и повече години, зрението им за непосредствен проект стартира да се утежнява

За доста хора увеличението на размера на шрифта на телефона или увеличението на яркостта на компютъра е единственият метод да могат да прочетат някакъв текст. Това положение е тип далекогледство, известно като пресбиопия , и визира към 128 милиона души в Съединени американски щати и повече от един милиард души по света.

В края на 2021 година Американската организация по храните и медикаментите е одобрила ново лекарство за капково лекуване на пресбиопия, оповестява " Сайънс Алерт ". Тези капки за очи - наречени Vuity – облекчават положението на хора, които се нуждаят от очила, контактни лещи или интервенция на очите , с цел да се отърват от пресбиопията. Но в този момент се оказва, че за доста хора те могат да предложат по-лесен и безвреден метод да виждат още веднъж ясно.

Пресбиопията е неспособността на очите да концентрират върху близки обекти, което води до размазани изображения. Тя стартира да се демонстрира, когато хората са на 40 години, и прогресира до постигане на пик към 60-годишна възраст. Изследователите знаят, че възрастта е главният фактор за пресбиопията, само че не престават разногласията за механичните аргументи, които я пораждат. Една от теориите допуска, че с възрастта лещите стават по-тежки и не могат да трансформират формата си толкоз елементарно. Друга доктрина допуска, че мускулите, които дърпат лещата, стават по-слаби с възрастта. Може би пресбиопията се дължи на композиция от двете.

Има две съществени неща, които окото прави, с цел да се концентрира върху близки обекти: лещата трансформира формата си и зеницата става по-малка. Тъй като пресбиопията лимитира способността на лещата да трансформира формата си, тези капки за очи компенсират това, като карат зеницата да се смалява. Свиването на зеницата понижава разсейването на светлината. Това прави по този начин, че светлината, която влиза в окото, да се концентрира по-добре върху ретината, като по този метод се основава по-широк диапазон от дистанции, на които обектите са на фокус, и разрешава на хората да виждат ясно както близки, по този начин и далечни обекти.

След като поставите капките в очите си, са нужни към 15 минути, с цел да стартира да работи дейната съставна част - пилокарпин. Пилокарпинът е лекарство, което е намерено за първи път в края на XIX век и може да лекува положения като глаукома и очна хипертония. Ефектът върху зениците трае към 6 часа.

Понастоящем Vuity е утвърден за приложимост един път на ден във всяко око. Един флакон коства към 80 $, изисква рецепта и при ежедневна приложимост е задоволителен за съвсем месец . За някои хора той може да бъде чудесна опция или допълнение към очилата или хирургическата интервенция.

Въпреки че Vuity могат да бъдат първите утвърдени от FDA очни капки за лекуване на пресбиопия, откривателите изследват редица други подходи. Някои от тях създават капки за очи, които включват нестероидни противовъзпалителни средства, които оказват помощ за стесняване на зеницата - сходно на Vuity. Други екипи изследват капки, които омекотяват и понижават тежестта на лещата, с цел да подкрепят по-лесното фокусиране. И най-после, някои ранни проучвания демонстрират, че импулсната електростимулация на очните мускули може да помогне за тяхното подсилване и да усъвършенства способността на хората да огъват лещите си.

Засега Vuity - въпреки и да не е магически лек за всеки с пресбиопия - е новаторска опция и може би си коства да попитате за нея вашия очен доктор.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР