Когато говорим за вид ваксина, ние стъпваме на числа и

...
Когато говорим за вид ваксина, ние стъпваме на числа и
Коментари Харесай

Министър Ангелов: През февруари българите ще могат да вземат информирано решение коя ваксина да си поставят

„ Когато приказваме за тип ваксина, ние стъпваме на цифри и проучвания, които са направени от нашите специалисти. Започнахме с разбор на настроението в българското общество и готовността му за имунизиране. В проучването 37% от българските жители обявиха подготвеност да бъдат имунизирани, което е към 2,8-3 млн. българи. Тогава взехме решение да имаме по 3 млн. от всеки тип ваксина, с цел да може всеки един от хората, които желаят да бъдат имунизирани, да си избере типа ваксина “, това съобщи пред здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Той изясни, че няма мотив за терзания във връзка с имунизацията на територията на България. „ Заложили сме и на трите типа ваксини. Заложили сме тяхното идване в България да стане синхронно, тогава когато бъдат регистрирани. “, посочи той.

По думите му през февруари българските жители ще може да вземат осведомено решение коя ваксина да си слагат.

„ Нашата заболеваемост към този момент е на 27-о място в Европейският съюз, а смъртност та ни е на 11-о място. Доволни сме от постигнатите резултати и това ни дава увереността да стартираме разхлабваме ограниченията последователно, като считаме, че това е верният път. “, това съобщи пред Българска национална телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов, като добави, че тези резултати се дължат на напъните на доста български лекари и сестри.

Той съобщи, че в страната ни към този момент има 33 потвърдени случая на английския вид на ковид, като досега няма регистрирани случаи на южноафриканския вариант. По думите му към този момент има вътрешно предаване, защото са засечени хора, които нямат пътувания във Англия през последните месеци. Въпрос на време е той да получи преимущество.

„ Именно за това сме доста деликатни в преценката си кои ограничения си заслужава да бъдат отпуснати и кои би трябвало да останат. За това вършим отпущането на ограниченията със стъпки през 14 дни, в границите на които вършим действителна оценка на обстановката. Тук ни оказват помощ и антигенните проби, от които разбираме какво е положението на огромни групи от обществото “, разяснява здравният министър.

Той даде образец с тестванията измежду българските учители, които демонстрират доста дребен % позитивни проби – към 0,02%. „ Това ни дава извънредно огромно успокоение все още, само че не ни дава право да взимаме прибързани и прочувствени решения “, добави министър Ангелов.

„ Разбирам терзанията на ресторантьорите, барманите, сервитьорите, шефовете на заведения. Да, те взеха доста ограничения само че най-важната мярка е да запазим живота и здравето на хората. Не съм подготвен при тези 33 случая на новия английски вид на вируса да стартираме да губим още веднъж човешки животи и да се върнем на тези места, на които бяхме. “, сподели още здравният министър.

Той съобщи, че са организира няколко срещи с представители на сектора, на които е обяснил, че отварянето на заведенията не може да стане преди 18 февруари. „ Тази дата за тях не беше удовлетворяващата, за това взехме решение да бъде от 1 март. Те упорстваха да бъде от 1 февруари, само че нямаше по какъв начин да пуснем толкоз доста браншове внезапно, тъй като в случай че стартира да нараства заболеваемостта тя ще доближи такива размери, че ще изтървем каишката “, добави здравния министър.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР