Когато говорим за устройство на системата, основният момент тук е

...
Когато говорим за устройство на системата, основният момент тук е
Коментари Харесай

Андрей Янкулов, юрист: Съдебната реформа трябва да започне от Висшия съдебен съвет

„ Когато приказваме за устройство на системата, главният миг тук е по какъв начин е конструиран Висшият правосъден съвет? Управляващият системата орган, който постоянно в медиите се назовава „ държавното управление на правосъдната власт “. И тук има един европейски стандарт, към който нашата система към момента не дава отговор на него, и към който би трябвало да се стремим: за метода, по който са построени двете колегии на Висш съдебен съвет – съдийската и прокурорската. “

Така Андрей Янкулов, правист и специалист в Антикорупционния фонд, обясни концепцията на неправителствената организация за промени в наказателното правораздаване. Инициативата идва на фона на следващите рецензии от страна на Съединени американски щати към българската правосъдна система.

 
Трябва най-малко половината членове на съдийската гилдия да бъдат съдии от системата, които са определени от други съдии. Докато в прокурорската гилдия, назад – тя не може да бъде доминирана единствено от прокурори, или единствено прокурори да бъдат нейни членове, както е това сега.
„ Прокуратурата е йерархична, централизирана конструкция, с единоначалие в лицето на основния прокурор. И когато колегията, която би трябвало да ръководи прокуратурата, е построена само от някогашни и бъдещи подчинени на основния прокурор, то тогава е разумно и предстоящо те да гласоподават „ ан блок “ с него по значимите въпроси, които касаят институцията “, аргументира се Янкулов.

„ Идеята беше да дадем един малко по-всеобхватен взор, или най-малко опит за подобен – към нужната промяна в наказателното правораздаване. Защото, когато се разяснява тематиката – и на политическо, и на експертно равнище, мненията се концентрират върху един или различен аспект на системата на наказателно правораздаване. Докато нашата концепция тук, с този документ, беше да погледнем малко по-мащабно на всички настоящи проблеми на тази система “, показва юристът.

„ В общи линии, те включват, от една страна, неудачите с устройството на правосъдната власт у нас, и с пълномощията на органите, които реализират наказателното правораздаване. От друга страна, проблемите с процесуалното и материалното законодателство – нужните промени, които би трябвало да бъдат направени в самите закони, с които работят органите, които упражняват наказателното правораздаване у нас “, добавя той.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР