Когато говорим за това как като българи защитаваме националния си

Когато говорим за това как като българи защитаваме националния си ...

Деница Златева: Нужна е промяна на модела, по който се държи България в ЕС.


Когато говорим за това как като българи защитаваме националния си интерес в Брюксел, трябва да сме наясно, че колкото са важни евродепутатите, толкова важна е и позицията на българското правителството. Сега няма диалог и ние не знаем с какви позиции отиват българските министри в Брюксел. Това коментира кандидатът за евродепутат на БСП Деница Златева. Тя бе категорична, че е нужна промяна на този модел, по който България се държи в рамките на Европейския съюз. На среща с гражданите на Раднево и Гълъбово Златева подчерта, че смяната на модела ще стане факт след избори - европейски и парламентарни.
Като пример за пропуснат от правителството шанс за защитаване на националния интерес пред ЕС тя даде ситуацията с комплекса "Марица изток". Според нея българската страна е била в състояние да формира много широки коалиции по важни за нея теми, но е избрала да остане в позицията на посредник и докато е била такъв, други страни са наложили своите интереси. Златева даде пример с действията на Франция по пакета "Макрон", който предизвика огромен дебат и недоволство в транспортния сектор и направи паралел с бездействието на българската страна в сектора на енергетиката.
В края на всяка година ЕК публикува законодателните си предложения - важно е в сектора Енергетика българското правителство, евродепутати, национални депутати, синдикати и работодатели веднага след това да седнем на една маса и да защитаваме една национална позиция, убедена е Деница Златева.
За спойката между националната и европейската политика говори и зам.-председателят на ПГ на БСП Драгомир Стойнев. Според него такава една спойка ще гарантира заявяване и отстояване на национален интерес в сектора Енергетика.
В срещите взеха участие Иван Кръстев, кандидат за евродепутат от листата на "БСП за България", Таско Ерменков - заместник-председател на Комисията по енергетика в 44 НС, Георги Гьоков - народен представител от Старозагорско, Иван Айолов, зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор "Енергетика" (2013-2014 г.)

Източник: duma.bg