Когато говорим за това как да противодействаме на трафика на

...
Когато говорим за това как да противодействаме на трафика на
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: На първо място при борбата с трафика на хора е информираността

Когато приказваме за това по какъв начин да противодействаме на трафика на хора, преди всичко е информираността. С сходни акции съм уверен, че можем да допринесем за предотвратяването на такива случаи, които са доста тежки, както за жертвата, по този начин и за нейните близки. Това сподели ръководителят на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и публичен ред Цветан Цветанов по време на конференцията „ С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем “.

На събитието, провело се в Аулата на Великотърновския университет, участваха кметът на града Даниел Панов, евродепутатът Ева Майдел, регионалният шеф проф. Любомира Попова и заместникът й Детелина Борисова, представители на локалната власт от Велико Търново и района, доста младежи, студенти, жители и неправителствени организации.
 5  6-1
„ На първо място родителите не би трябвало да губят връзката с децата си. Може би в значително случаи родителите не знаят какво вършат малолетните им деца след 22.00 ч., когато не са у дома. Молбата ми към всички фамилии е да имат разговор с децата си. На второ място към този момент е отговорността на страната “, сподели пред огромната публика ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред.

„ Дори и единствено едно момиче да предпазим, напъните ни си заслужават “, съобщи още Цветан Цветанов по време на конференцията против трафика на хора. По думите му задачата е също и да се разпознават жертвите, попаднали в мрежа на трафик, с цел да се задържат причинителите и да се изведат пострадалите. Цветанов добави, че за жалост България към момента е една от водещите страни в района, като източник на трафик на девойки, а Холандия, заради демократичното си законодателство, е страната, която най-често ги приютява.

„ Всяко дете, всяко момиче има своите фантазии, само че тази фантазия може да бъде опорочена брутално “, изясни Цветанов и благодари на присъстващата на събитието Олга – млада жена, жертва на трафик, която 8 години е държана като в затвор в Холандия. „ Олга е избавена през 2010 година, в резултат на положителното съдействие сред българските и холандски управляващи и сега е доброволец в акции против трафика на хора “, изясни Цветанов. За 8 години от употребата на Олга нейният сводник е спечелил сумата от 2 млн. евро.

Пред присъстващите, Олга описа от първо лице своята персонална история. „ През тези 8 години не ми беше позволено да имам никакви усеща, не бях човек, а предмет. Бях машина, употребена и от сводника ми, и от клиентите “, описа момичето и показа, че към момента не може да се оправи с възприятията си. „ Животът ми минава главно в рев. Искам отново да бъда естествен човек “, сподели още тя. Младата жена бе безапелационна, че поддържа начинания като този конгрес и въпреки и трудно за нея, споделя своята история, с цел да не попадат други девойки в сходен капан.

На конференцията във Велико Търново участва и холандският контрольор Ян Смит, който е водил следствието по случая на Олга. Инспекторът описа през какви стадии е минал процесът по спасяването на Олга и акцентира, че работата му с българските управляващи е доста сполучлива. „ Още от първия ден имахме фантастично съдействие с българските сътрудници от полицията и прокуратурата. Имено поради това през годините успяхме да задържим доста български и холандски нарушители “, показа той. По думите на инспектора трафикът на хора е доста мъчно за откриване закононарушение.

„ Днес измежду нас има доста младежи, живеете в прелестен град и в държава-членка на Европейски Съюз и може би си казвате „ това няма да се случи на мен “. Но както разбрахме, това не ни прави предпазени. Днес има повече хора в иго, в сравнение с в който и да е различен интервал. И най-страшното е че множеството от жертвите идват от страни с високо равнище на развиване “, бяха думите на евродепутатът Ева Майдел. „ Нека, когато следваме своите фантазии, да сме крепко стъпили на земята и да преценяме действителността “, прикани в умозаключение Майдел.

Заедно с Ева Майдел гост-лектор на форума бе и консултантът по линия на противодействието на трафика на хора Антоанета Василева, която е посветила последните 15 години точно на битката с трафика на хора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР