Когато говорим за реформа на правораздаването в България - а

...
Когато говорим за реформа на правораздаването в България - а
Коментари Харесай

Посланикът на Франция: За правосъдната реформа трябва повече въображение и "отвън"

Когато приказваме за промяна на правораздаването в България - а Франция изключително доста държи на нея, както и на Механизма за съдействие и наблюдаване - би трябвало повече да се работи по едно и също време " изпод " и " от горната страна ", като от страна на европейските институции е нужно да се прояви повече въображение.

Това съобщи френският дипломат Елик Льобедел в изявление за " Дневник " в края на 3-годишния му мандат в София на въпрос дали си показва Франция да избира Главен прокурор по метода, по който това се случва в България.

" Работата " от горната страна " идва по линия на Европейския съюз. Мисля, че тук би трябвало да проявим повече въображение, с цел да реализираме един режим на поощряване промяната на правораздаването и отбрана на човешките права с ограничения, които са постепенни, насърчителни и недискриминационни, т.е. да се отнасят по идентичен метод към всички страни в Европейския съюз. Иначе казано, да има обзор на експертно равнище, да има експертизи, да има обязаност на фондовете с тематиката и даже, в случай че се наложи, да се употребява като последна мярка Член 7 от Договора за Европейски Съюз. В това отношение работата на новата Европейска комисия ще бъде доста забавна ", сподели Льобедел.

Той изясни, че " изпод " е публичното мнение, неправителственият бранш, определените водачи на локално равнище. " Държа да загатна и специалистите на европейско равнище - миг, който постоянно се не помни тук, а те обогатяват тематиката. За миналите 3 години от мандата ми пътувах доста из България и се срещнах с ръководители на всички равнища, които от време на време работят в доста сложни условия, само че все пак носят мощно възприятие на отговорностите си като публични ръководители, отдадени хора с усеща за обществения интерес. Всичко това назовавам работа " изпод ".

Повече за равносметката за българско-френските връзки, оценката му за положението на българските медии, " шпионския скандал " с Русия и сигурността на информацията след пробива в Национална агенция за приходите, както и за това какво е новото във френската дипломация след последните указания на прецидента Еманюел Макрон можете да прочетете във вторник тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР