Когато говорим за превенция на COVID-19, най-често чуваме за необходимостта

...
Когато говорим за превенция на COVID-19, най-често чуваме за необходимостта
Коментари Харесай

Заблудите за имунната система и нейното подсилване

Когато приказваме за предварителна защита на COVID-19, най-често чуваме за нуждата от мощна имунна система , която да ни пази от заразяване. Затова се храним разнообразно, спортуваме и взимаме хранителни добавки. Но не всичко е толкоз просто, колкото наподобява.

По време на пандемията от испански грип, при която се заразяват над 500 милиона души, плъзва слухът за вълшебните свойства на змийското масло . То се популяризира като магическо лекарство, както и още доста други забъркани от някого отвари. И макар че нищо няма потвърден резултат, хората купуват ли, купуват.

И оттогава до в този момент нищо не се е трансформирало изключително. Дори около COVID-19 още веднъж се заприказва за змийското масло и от Организация на обединените нации трябваше да изясняват, че то не е лекарство и не трябва да се употребява като предварителна защита. А епидемията от дезинформация още веднъж е на разположение. И този път акцентът е върху подсилването на имунната система.
 Снимка 477072

И се стартира с едни свободни съчинения като това, че можем да увеличим броя на белите кръвни телца с повече мастурбация . А на фундамент се сложиха суперхраните, добавките, пробиотиците, антиоксидантите и така нататък

Но концепцията, че някакви хапчета и стрити на прахуляк водорасли могат да създадат магия с имунната ни система е по-скоро мит, в сравнение с действителност . А концепцията за повишение на имунитета няма своето разумно научно пояснение.

Имунолог от Университета в Йейл изяснява, че имунитетът ни има три разнообразни съставния елемент . Първият са кожата, дихателните пътища и слузните мембрани, които служат като бариера за вирусите и бактериите.
 Снимка 477071

Но в случай че те преминат тази отбрана, се стига до нуждата от активиране на вродения имунен отговор . Той се състои от кафези и химикали, които бързо стартират да се борят с " нарушителя ".

В някои случай това не е задоволително. Тогава се включва адаптивната имунна система . Тя е формирана от протеини и кафези, известни като антитела. На тях им трябват дни или седмици след заразяването, с цел да се появят в организма.

Действието на тази имунна система може да бъде съответно ориентирано към избрани патогени. И по този начин т-клетка, която е характерна за COVID-19, няма да реагира при грип или бактериална зараза.
 Снимка 477073

В последна сметка, множеството инфекции доближават до стадий, в който се включва и адаптивният имунитет. Той се задейства и по различен метод - посредством имунизация . А концепцията за укрепване на имунитета би трябвало да включва и трите стадия. Но ние едва ли желаеме тъкмо това, изяснява BBC.

Да вземем да вземем за пример признаците на настинката. Повечето от тях не са породени от нея, а от имунната ни система като част от вродения имунен отговор. Секретът в носа ни оказва помощ да изхвърлим патогена, температурата прави тялото ни неподходяща среда за възпроизвеждането му. Тези признаци алармират и на мозъка, че е време да обърне повече внимание на възобновяване.

Така възпалението е в основата на здравословния имунен отговор . Да, може да не е прелестно, само че е належащо. А по някаква подигравка повече артикули за имунитет имат противовъзпалителен резултат.
 Снимка 433716

Затова експертите са на мнение, че в случай че сме здрави и не страдаме от недостиг на избрани субстанции, нямаме потребност от хранителни добавки . Освен от витамин D, който играе значима роля за вродения и добития имунен отговор. Дори за витамин С няма безапелационни доказателства, че ни прави по-здрави и по-малко заболели. А и високите дози могат да доведат до камъни в бъбреците. Така че е най-добре да го одобряваме с плодовете и зеленчуците.

Въпросът с антиоксидантите също е малко комплициран. Тялото се нуждае от тях, тъй като като част от имунния отговор се отделят токсични кислородни съединения. А ролята на антиоксидантите е да предпазят здравите кафези от увреждане. Но няма изрично доказателство, че ускоряват имунната система.

Що се отнася до пробиотиците, те потвърдено понижават инфекциите в горните дихателни пътища . А в случай че се развият такива, протичат по-лесно. Няма доказателства обаче, че пробиотиците могат да ни предпазят съответно от COVID-19.
 Коронавирусът, витамин D и потребност ли е да го одобряваме като хранителна добавка
Витамин D ли е най-полезен против ковид

Фактите приказват

Хранителните добавки няма да ни навредят, само че ни дават едно лъжливо чувство за сигурност. Има обаче няколко потвърдени метода, с които в действителност можем да подсилим имунната си система - задоволително сън, постоянен спорт, уравновесена диета и никакъв стрес . И, несъмнено, имунизациите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР