Когато говорим за моторни спортове, едно име веднага изниква в

...
Когато говорим за моторни спортове, едно име веднага изниква в
Коментари Харесай

Повелителят на ралитата

Когато приказваме за моторни спортове, едно име незабавно изниква в съзнанието - Себастиен Льоб. За феновете на високите скорости той е феномен, а за приятелите си е просто Себ. Историята на 44-годишния французин е извънредно забавна.

Спортната му кариера стартира като гимнастик, като става четирикратен първенец в региона Елзас, а на национално равнище върховото му достижение е пето място. Тренира този спорт от тригодишен, въодушевен от татко си, който също има призови класирания. Едновременно с това непрестанно кара колело, триколка или мотопед. Заради влечението си към механиката, напуща учебно заведение и стартира да работи като електротехник, за което има и тапия. Успява да събере средства за състезателен автомобил и стартира да следва фантазията си. Стартира със надпреварите на 21, като в началото ръка му подават двама ентусиасти- дилетанти.

Легендарният статут на Льоб е непокътнат за десетилетия наред с помощта на неповторимото му достижение от девет следващи трофеи в международния рали шампионат, подкрепени от 912 етапни победи, 116 подиума и рекордните 1636 точки. На него принадлежи и най-бързата рали победа - със междинна скорост от близо 123 километра в час. Известен е с прякора си Льо Петрон, което на френски значи “босът”. Доминира на всички настилки, само че превъзходството му се показва най-ясно на асфалта в Монте Карло, където има седем първи места. С една по-малко са успехите му в Германия, а измежду обичаните му ралита са тези в Аржентина и Испания, които печели по осем пъти.

През 2013-а френската легенда зарадва родните почитатели с победа в рали България, което тогава бе част от международния шампионат. Сред оценките му би трябвало да отбележим също по този начин трите победи в Състезанието на първенците. То се организира в края на всяка година, като конкуренцията в него е забележителна, тъй като вземат участие водачи от Формула 1, международния рали шампионат, от сериите Индикар, Наскар и други. Печелил е и купата на нациите в тандем с Жан Алези. В кариерата си взе участие два пъти в конкуренцията 24 часа на Льо Ман, като през 2006-а финишира втори. След мощните години в международния рали шампионат следват триумфи на други фронтове. През 2012-а французинът заслужи златото в “Екс Геймс” в рали кроса. Две години по-късно се подреди трети в международния шампионат за туристически коли на ФИА.

По-миналата година Льоб одобри следващото предизвикателство - да взе участие в рали Дакар, известно като най-тежкото в света и приключи с четири етапни победи и с девето място в крайното класиране, което е необикновено достижение за дебют в тази конкуренция. Само няколко месеца по-късно пристигна време за следващата изненада от неуморния Себ - международният раликрос шампионат. Преди това, дружно с дългогодишния си навигатор Даниел Елена, двамата се показаха на равнище в пътя на коприната през 2016 година В шампионата по раликрос Льоб записа дебютната си победа през октомври същата година, като тогава той стана първият водач, спечелил три разнообразни съревнования под егидата на ФИА.

Може би единственото, което му липсва, е пробив във Формула 1. През 2008-а той тества болида на Себастиан Фетел, като в Каталуния изостана с по-малко от 3 секунди от германеца. В последна сметка обаче французинът не получи супер лиценз и по този начин и не застана на старт в публично съревнование. Себ обаче е безапелационен, че не съжалява за пропадналата си фантазия и е горделив с превъзходната си кариера.

Съпругата му Северин също харесва високите скорости, като от време на време влиза в ролята на навигатор.

Звездата постоянно разпуска със снукър в къщата си в Швейцария. В гаража му несъмнено има суперколи, само че е притежател също и на хеликоптер. Едва ли ще се изненадате, че статутът на Льоб във Франция е на воин. Неслучайно той е притежател на ордена на почетния легион, който се дава за особени заслуги от времето на Наполеон до през днешния ден.

Така към този момент 23 години името Льоб е знак за класа в моторните спортове и образец за идващите генерации. Въпреки безспорния гений, може би кариерата му нямаше да е толкоз сполучлива, в случай че не се водеше от мотото си – „ Всичко е допустимо “.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР