Когато говорим за клониране на животни, вероятно първо се сещаме

...
Когато говорим за клониране на животни, вероятно първо се сещаме
Коментари Харесай

Кучетата, клонирането на домашни любимци и една тенденция

Когато приказваме за клониране на животни, евентуално първо се сещаме за овцата Доли. От този първи пробив на науката минаха 23 години, през които нееднократно сме говорили и за клониране на хора. Наскоро пък бяха клонирани и първите маймуни. А в този момент на напред във времето излиза най-хубавият другар на индивида - кучето.

Случаите на клонирани кучета започнаха да се множат в последните месеци. Или просто в този момент се обръща внимание на тази нетрадиционна алтернатива, която съществува от няколко години и към този момент е налична за всички, които могат да си го разрешат.

55-годишна американка търси подпомагане от тексаската компания, която преди две години направи клонинг на домашния любим на Барбара Стрейзънд. Дамата желае да клонира своя пудел, тъй като единствено мисълта, че кучето е към този момент на 13 години и един ден ще почине, я кара да плаче всеки ден.

Цената от 50 хиляди $ не я стопира, а клонингите са цели три. За нея това е най-хубавото решение, което е взимала през живота си и е безапелационна, че още веднъж ще повтори процедурата след няколко години.

Германия към този момент има своето първо клонирано куче. Тъй като в страната сходни процедури не са позволени, притежателите на умиращия четиригодишен британски булдог Марлон вземат решение да извършат клонирането в Южна Корея.

За процедурата са нужни единствено елементи от тъканта на умрялото куче, както и 90 хиляди $. Учени в Сеул правят сполучливо поставената им задача, Марлон се ражда през предходната есен от сурогатна майка и през днешния ден пораства при своите стопани в Германия.

Двойка англичани летят два пъти до Корея с проби, които сами са взели от умрелия си боксер, който пазят във фризера, с цел да могат да извлекат кафези. Първият път обаче е несполучлив, само че след втория полет и заплащане на петцифрена сума на бял свят се появява тъкмо копие на по този начин нормалния домакински любим.

Китайската полиция пък към този момент може да се похвали с първото клонирано куче под пагон. Двумесечното пале е клонирано посредством соматична кожна проба през предишния септември, след което ембрионът е инжектиран в породисто женско куче.

Програмата, по която е клонирано полицейското куче, предлага свободно клониране и на домашните любимци на всички искащи против сумата от към 55 хиляди $.

Разликата при полицейските обаче е вярата, че клонираните животни ще са наследили дисциплината и навиците на своите донори и по този начин ще се спестят разноски и време за нужното образование. Планира се и основаване на банка от соматични кафези, взети от най-хубавите кучета под пагон, с цел да може да се доближи до тяхното всеобщо " произвеждане ", написа Gizmodo.

Противниците на клонирането имат ясни доводи зад своята позиция - това е не просто непозволена интервенция в гените, само че и внезапно увеличение на шанса от увреждания, малформации и ранна смъртност. И на нас като че ли ни звучи по-добре концепцията просто да си осиновим куче от подслон. А и както сподели Барбара Стрейзънд - можеш да копираш външния тип на кучета, само че не и неговата душа. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР