Когато говорим за изкючително облекчен режим клас В, новосъздаден само

...
Когато говорим за изкючително облекчен режим клас В, новосъздаден само
Коментари Харесай

Ангелкова: Най-доброто решение бе предложението за съгласието на живущите да отпадне

Когато приказваме за изкючително омекотен режим клас " В ", новооснован единствено и само за стаи и жилища за посетители, по-добре това условие да отпадне, с цел да може да се прави в действителност регистрацията единствено с едно заявление-декларация към съответната община, на чиято територия се намира даденото място за настаняване ".

Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред публицисти след приемане на второ четене на Закона за туризма, откакто беше оттегленото предлагането притежателите на жилища или стаи за посетители, които се намират в жилищни здания, да дават на локалната община документално единодушие на най-малко 50% от съседите, че нямат нищо срещу обектът да се дава за краткосрочно наемане. Това беше едно от изискванията с цел да може обектът да бъде регистриран и да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

Между първо и второ четене се наложи да бъде избран и омекотен режим за регистрация на жилища за посетители и стаи за посетители, които бяха изведени по предложение на народни представители в обособена категория клас " В ".

" Имаме съществена глава обвързвана със статута на националните курорти, което считам, че е извънредно значимо, защото те са лицето на българския туризъм. В рамките на 6 месечен период би трябвало да изработим наредбата за националните курорти, която да даде главните права и отговорности на всички субекти, който ще работят на тази територия. " съобщи Ангелкова.

Тя посочи и различен главен миг, а точно основаването на Национален указател на туристическите забележителности, който ще дава опция да се разпространява повече туристическите атракции и забележителности.

Тя съобщи, че е открит консенсус и по тематиката със ски учителите и ски учебните заведения, към този момент и специалността към този момент в написана в елементи и това ще подкрепи регулацията и в тази област. " Прие се определението и за ски преподавател и за ски учебно заведение, с цел да имаме регулация и в тази област и всички те би трябвало да бъдат записани в Националния туристически указател " сподели Ангелкова.

Министър Ангелкова посочи и че са траяли в посока усъвършенстване на работата, обвързвана с намаляването на административната тежест за жителите и бизнеса. Допълнително се понижават и периодите за разглеждането на документите за категоризация и прекатегоризация на местата за настаняване и хранене, балнео и СПА центровете.

Тя посочи още, че са увеличени глобите единствено когато става въпрос за наново осъществено нарушаване, както и по изикванията на настоящия административно-процесуален кодекс.

На въпрос за какво се стигна до отпадане на зонирането, министър Ангелкова съобщи, че след първо четене на закона са се получили оферти в посока, че нормата би основала неясноти, защото национални курорти в България, сега, в който са създавани, не са предвиждали такова зониране, въпреки и то продуктово. " Лично по мое предложение помолих народните представители да внесат искане за отпадане на текстовете за продуктово зониране " съобщи тя.

" Към момента националните курорти, изключително Слънчев бряг, дават една доста огромна част от приходите в общината, на чиято територия се намират, както във връзка с туристическият налог, който постъпва в общините, по този начин и във връзка с локалните налози и такси.

До момента за жалост, съвсем никакви средства се изразходват от общините на територията на съответния народен курорт и в този момент с това предложение на процедура се задължават те да възнамеряват разноски в границите на бюджета, който имат " съобщи Ангелкова и добави, че не става въпрос за натоварване по какъвто и да било метод финансово. Тъй като националният курорт, който генерира извънредно доста доходи за бюджета на дадена община, считам че заслужава една част от тези средства по преценка на съответния общински съвет и кмета на съответната община, да бъдат реинвестирани назад в него " сподели Ангелкова. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР