Когато говорим за изкуство, имаме предвид една цяла вселена от

...
Когато говорим за изкуство, имаме предвид една цяла вселена от
Коментари Харесай

Само в "Шоу"! Маниите на актьорите

Когато приказваме за изкуство, имаме поради една цяла галактика от чувства, усеща, размишления и пристрастености, на които създателите са подвластни когато и да е. Особено, когато думата е за актьорите. При тях суеверието има необикновен привкус и постоянно носи избрана логичност. Такава намираме и при някои артисти. И въпреки всички те да не споделят постоянно за своите странности, националното издание умее да схваща за тях със същия финес, с който ги ползват самите създатели. Повечето признават, че дължат шанса си на кокетни талисмани, а други имат вяра, че силата на позитивното мислене защищава съвсем постоянно от огромни гафове и непредвидени обстановки на сцената. Малцина знаят, че журналистката от Българска национална телевизия Люба Пашова е и актриса. При това доста суеверна. Всеки път преди зрелище тя се усамотява, отива зад завесата и целува сцената, когато никой не я гледа. „ Казвам си, че съм признателна да стъпвам по тази сцена, на която са били Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Невена Коканова”, издава Люба. А когато й следва значима среща или събитие, за което се тормози, тя постоянно отваря чантата си и поглежда фотографията на щерка си Микаела. Освен това залага на едни и същи бижута, ако е решила, че й носят шанс.

Верен на едно малко украшение се оказа и Къци Вапцаров. Това е едно кръстче, което тв водещият не смъква от врата си.

„ Вярвам, че Господ оказва помощ на вярващите. Не си го притискам или целувам, преди да изляза на сцената. Просто го нося и знам, че силата е с мен”, споделя Вапцаров. Също по този начин признава, че когато му следва някакво присъединяване, не пие бира, тъй като тя се отразявала неприятно на гласа му. Вместо това се приготвя, правейки гаргара с топла вода.

„ Иво (Танев – б.а.) ми описа, че в действителност Павароти в кърпичката си е имал сол, която ближел. Така се образува слюнка и не ти пресъхва устата. А и се появява метал в гласа. Пробвах последния път и чак не повярвах, неповторимо действа”, споделя още водещият. Физическата му подготовка, преди да се показа на сцената пък, лишава към 10 минути – клякания, подскоци, от време на време ляга по тил да се отпусне.

Специални извършения преди да излезе на сцена, прави и Веселин Маринов. А преди този момент е разпявал през целия ден.

„ Имам си едни специфични извършения в тихия указател, които не се чуват доста и си ги върша непрестанно – до момента в който пътувам с колата към залата, а и когато към този момент съм там”, споделя артистът.

Преди време учени от университета в Кьолн потвърждават, че дребните ритуали за шанс или предотвратяване от зли поличби, в действителност работят, тъй като покачват увереността на хората, като ги вършат по-целеустремени – както на сцената и пред камерата, по този начин и в живота.

Ненчо Илчев носи късметлийска дреха Мъжете по-трудно си признават суеверията, само че не и Ненчо Илчев. Актьорът признава, че дължи триумфите си на специфична късметлийска дреха. „ Всеки си е башка луд”, споделя той и сервира необятната си усмивка. Като множеството си сътрудници и той е на мнение, че доста рядко може да се види по какъв начин артист си подсвирква с уста в постройката на театъра, изключително пък, в случай че е директно преди зрелище. За да не го освирква след това публиката.

„ Чувал съм от по-възрастни сътрудници също и че не е хубаво да се подстригваш преди премиера, че не трябва да се качваш от публиката право на сцената и назад, а е добре да заобиколиш”. Всеки път преди да излезе на сцената, Ненчо Илчев си споделя и няколко фрази за шанс. Сам ги измислил и не желае да ги споделя с никого. „ То си е нещо персонално мое, което си споделям безусловно постоянно, с цел да съм спокоен”, изяснява той. И лицето му се озарява при мисълта за сътрудника му – огромният артист Константин Кисимов, който също бил доста религиозен. Той си отива от този свят през 1965 година, само че в коридорите на Народния спектакъл „ Иван Вазов” към момента се описват атрактивни истории за прословутите ритуали на огромния артист. Например по какъв начин вървял на зигзаг, тъй като стъпвал по избрани плочки, по какъв начин се спирал до избран дирек покрай Военния клуб всякога, когато отивал към театъра, с цел да играе зрелище.

Нона Йотова си пее специфични мантри на санскрит Суеверието при Нона Йотова пък се демонстрира главно в пеене на специфични мантри на санскрит (древен индоарийски език – б.а.) за шанс, преди да излезе на сцената. Интересното при нея е, че в живота актрисата и певица напълно не е суеверна. Не я плашат нито черните котки, нито петъците, случили сe да бъдат на 13-то число в месеца.

Близката й колежка и другарка Александра Сърчаджиева пък си има обичани късметлийски изречения, с които стартира освен представленията, само че и всичките си дни. И за разлика от Нона Йотова – Алекс има едно мислено, щом види черна котка да пресича пътя й. Тогава чаровната актриса стартира да се върти като луда, с цел да успокои съзнанието си, че по този начин към този момент всичко е наред. Също по този начин в никакъв случай не се връща назад у дома, в случай че е не запомнила нещо, колкото и значимо да е то.

„ Моля се всичко да мине добре, да няма гафове на сцената, публиката да ни хареса. Освен това си споделям и скоропоговорки, които съм научила още в НАТФИЗ, с цел да не върша лапсуси, до момента в който играя”, издава още Сърчадждиева. Например си повтаря няколко пъти бързо: „ Дренът дребни дренки ражда, дренките Драган изяжда”. Подготовката лишава единствено няколко минути, каквито Алекс си отделя, до момента в който се облича и подготвя за ролята.

Руслан Мъйнов остава самичък с мислите си Подобно на Алекс Сърчаджиева и Руслан Мъйнов залага постоянно на словесните тренировки със скоропоговорки, изключително когато му следва концерт. „ Ако не загрея с български скоропоговорки, стартират да излизат рецидиви – поради остарялата съветска фонетична решетка”, признава той с усмивка. И прибавя, че едно време, до момента в който учели във ВИТИЗ, за това постоянно му помагал сътрудника му Мариан Бачев, който не пропущал да му направи забележка, щом долови съветски акцент.
Освен върху речта Мъйнов работи и за пластиката си, преди да излезе на сцената. „ Например в постановката „ Българи от остаряло време”, където се изискват и песни, и танци, и дикция, надлежно би трябвало преди този момент да се движиш и да пееш, да вървиш и да приказваш, с цел да не се задъхваш след това на сцената. Загряват се диафрагмата, резонаторите, лишава към 15 минути”, изяснява артистът. Преди зрелище или концерт, също по този начин, той държи да остане самичък за малко и да събере мислите си.

Камелия Тодорова не излиза без талисмана си Камелия Тодорова е от певиците, за които психологичното здраве е даже по-важно от физическото. Тя постоянно посещава хомеопат. И точно от срещите си с него джаз звездата е открила, че колкото и да се старае човек в специалността си, постоянно има „ отрицателни въздействия отвън”, които може да му попречат. Затова, с цел да се пази от уроки от неприятни хора, певицата не излиза на сцената без талисмана си. Не издава нито какъв е той, нито къде го държи, само че твърди в позитивното му въздействие върху себе си. Споделяла е единствено, че талисманът е дребен и че един път или два пъти годишно би трябвало да го зарежда с позитивна сила посредством специфична процедура, на която я научили. Камелия Тодорова е суеверна от много време – както са в действителност и множеството й сътрудници от гилдията.

Деян Донков си споделя молитва Да си каже молитвата, преди да излезе на сцената, е обред, без който Деян Донков не би могъл да излезе умерено пред аудитория. Освен това артистът загрява добре и тялото си преди играта му да стартира, с цел да избегне нелепи контузии – прави коремни преси, лицеви опори и 10 минути скача на въже, което постоянно стои в дрешника в гримьорната му в Народния спектакъл.

Подготви:
Анелия ПОПОВА

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ГОРЕЩИ НОВИНИ В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА ВЕСТНИК " ШОУ ", КОЙТО ВЕЧЕ Е НА ПАЗАРА

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР