Когато говорим за Италия и за храна, първата ни мисъл

...
Когато говорим за Италия и за храна, първата ни мисъл
Коментари Харесай

Пастата, която възроди едно италианско градче

Когато приказваме за Италия и за храна , първата ни мисъл е или пица, или спагети. Италианската кухня предлага голямо многообразие от паста специалитети, които, става известно, освен са вкусни, само че и крият забавна история зад себе си.

Отговорът кой е най-хубавият паста сос несъмнено е много индивидуален. Но да вземем да вземем за пример " Аматричиана " , която е една от италианските класики. Оригиналната рецепта е за компактен, леко блудкав доматен сос, към който се прибавят късчета guanciale (ароматен тип сланина от свински бузи), които са нагряти с черен или пикантен червен пипер. За край се настъргва сирене пекорино.

А зад цялата вкусотия се крие историята на едно малко градче , което се пробва да заживее нов живот точно с помощта на това обичайно ядене.
 Снимка 504151

За отечество на " Аматричиана " се счита дребното градче Аматриче в район Лацио, Централна Италия. Този регион се слави най-много с прелестната си природа. Но в последните години там станаха няколко съществени трусове, най-силното от които - 6.2 по Рихтер през 2016 година, съвсем срина до основи обитаемото място. Жертвите са към 300, а десетки хиляди останаха без покрив.

Днес Аматриче не е това, което беше преди разрушителния трус. Но това, което е останало непокътнато, са заведенията за хранене и кулинарният дух. Музеите и църквите може да са унищожени, по туристите още веднъж идват тук, с цел да се насладят на истинския усет на паста " Аматричиана ".
 Снимка 504154

И това е по този начин, тъй като локалните си имат дребни трикове, с които да създадат своя сос характерен, друг от всички други със същото име, които можем да опитаме по света. Някои употребяват правоъгълни, а не кръгли спагети.

Самата паста също е с по-груба текстура, с цел да залепне сосът по-добре за нея. Използва се и червен пипер, който не е толкоз пикантен, само че още веднъж прибавя лют усет към ястието. Сланината също е най-вече домашно произвеждане, само че след земетресението на локалните им се постанова да я купуват и от обитаеми места наоколо, предава CNN.
 Пица „ Маргарита “, Рафаело Еспозито, Маргарита Савойска и легендата за най-известната пица в света
Кралицата, на която е кръстена пица „ Маргарита “

Любопитната история на неаполитанския специалитет

Все още има разногласия дали в истинската рецепта в действителност има доматен сос или единствено сланина, пипер и пекорино, пък той е прибавен в следствие, чак през XIX век. Но несъмнено доматеният вид е обичаният на всички и този, който оказа помощ на Аматриче да възкръсне на туристическата карта на света .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР