Когато гледа документален филм за протеза, контролирана от мозъка, Бенджамин

...
Когато гледа документален филм за протеза, контролирана от мозъка, Бенджамин
Коментари Харесай

Ученик разработи изкуствена ръка, контролирана от мозъка

Когато гледа документален филм за протеза, следена от мозъка, Бенджамин Чой е още едвам в трети клас.

Историята споделя за учени, които вграждат дребни датчици в мозъка на пациент, с цел да може да движи изкуствената си ръка с мозъка. Бенджамин е толкоз впечатлен от технологията, че още тогава стартира да обмисля по какъв начин самичък да сътвори нейна по-добра версия.

Притеснява го фактът, че за имплантирането на датчиците се е наложила рискована мозъчна интервенция. Освен това, самите протези се намират мъчно, поради което и костват стотици хиляди долари.

Крайна цел на ученика става изобретяването на безоперативен и по-бюджетен вид. И когато към този момент е на 17 година, той към този момент я е реализирал. Всъщност, става известно, че даже не е толкоз огромно предизвикателство - поради образованието си Бенджамин Чой вече има опит в основаването на роботи.

Той придвижва уменията си вкъщи, където употребява 75-доларовия 3D принтер на сестра си, с цел да направи ръката на няколко елементи. Сглобява ги благодарение на шнур за рибарска въдица.

За да е сигурен обаче, че протезата ще бъде издръжлива и постоянна, Бенджамин тества цели 75 разнообразни дизайна. След като се твърди кой е най-хубавият, основава изкуствената ръка към този момент във крайна ѝ версия - с инженерни материали, които могат да понесат тегло до четири тона.

И даже още по-впечатляващо е, че с изкуствен интелект протезата обработва сигналите от мозъка посредством датчици, които се прикрепят към главата. Така концепцията на Бенджамин да сътвори протезата си, без да се постанова оперативно имплантиране, е осъществена.

Изобретението му фактически се оказва и по-бюджетно от към този момент основаните и пуснати на пазара, чиято цена доближава до 7000 $. За съпоставяне - изкуствената ръка по план на ученика коства 300 $, написа My Modern Met.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР