Когато главният прокурор Иван Гешев трябва да черпи публичен пиар

...
Когато главният прокурор Иван Гешев трябва да черпи публичен пиар
Коментари Харесай

Иван Брегов пред Фрог: Главният прокурор е в отпуск, когато трябва да понесе отговорност, но не и когато утвърждава егото си с публичен пиар

Когато основният прокурор Иван Гешев би трябвало да черпи обществен пиар и да утвърждава персоналното си его, за сметка на професионалните си благоприятни условия, той не е в отпуск - обикаля страната, дава изявленията. Но когато би трябвало да понесе професионална, а може би и дисциплинарна отговорност, той излиза в отпуск, с цел да предотврати всяка една инспекция и отчетност. Ето на това би трябвало да обърнем внимание като общество.
Това сподели пред Фрог Нюз Иван Брегов от Правната стратегия на Института за пазарна стопанска система по отношение на последните обществени изяви на основния прокурор и новите разноските на Прокуратурата. Вижте какво още разяснява юристът:

Г-н Брегов, първо да Ви попитам по какъв начин ще коментирате акцията на униформените против протестиращите от тази нощ? Свикнахме да виждаме в такива акции след полицията да се засилва прокуратурата. Да чакаме ли следствия против хората от палатките и покачване на обвинявания?

Няма защо да получат обвинявания. Най-много да приемем, че са направили административно нарушаване, в случай че въпреки всичко не е имало съобщение до полицията за осъществения митинг на „ Орлов мост “ и други места под формата на обсада. Административното нарушаване на е занятие на прокуратурата, може да бъде открито с акт от страна на полицията.

Какво мислите за митингите?

Подкрепям ги във всеки един миг, тъй като те оправдават законните упования на българските жители за по-добро ръководство. Управление, което стъпва на правилото на законността, а не на корупцията, зависимостите и то зависимости, изразени към този момент 30 години, които имат доста по-дълбоки исторически корени.

Потърсих Ви в началото с молба за коментар от Ваша страна за разноските на Прократурата, които напълно неотдавна получиха много рецензии, закупуването на скъпи коли и така нататък Как ги приемате Вие?

Първо би трябвало да обърнем доста съществено внимание по какъв начин се разходват средствата, когато има мощно изразени нужда и потребности от средства от страна на съдилищата. Всяка една поръчка от страна на съда влиза в един лист на изчакване, минава утвърждение през минимум две комисии на Висшия правосъден съвет (ВСС), след което се гласоподава от Висш съдебен съвет. Това лишава време. На процедура става без ясни претекстове за какво се утвърждава, или не се утвърждава избрана сума на всеки един български съд.

От противоположната страна е Прокуратурата. По преценка на основния прокурор и неговата администрация се утвърждава какви разноски да бъдат направени от съответните прокуратури. Това слага огромния въпрос – за какво е нужна прокурорската гилдия към Висш съдебен съвет, откакто преди всичко кариерните въпроси на прокурорите се вземат решение напълно по волята на основния прокурор, а самата прокурорска гилдия служи като гумен щемпел. Виждаме, че тази прокурорска гилдия, в този й състав, при тази организация на Висш съдебен съвет, не е поръчител за кариерното развиване и автономността на редовия български прокурор, а по-скоро е поръчител за най-висшата воля на основния прокурор, който и да е той.

Защо българските съдилища са сложени в една непривилегирована, а по-скоро ощетяваща позиция? Въпросите за бюджета и за финансовите разноски на съдилищата се вземат решение и от пленума на Висш съдебен съвет и от съдийската гилдия. И за какво привилегирована е надлежно прокуратурата. Това е огромният въпрос.

Как може да бъде решен този въпрос? Със законова смяна?

Да, законовата смяна е несъмнено нужна. Но огромната неволя идва от там, че всеки съд е независимо юридическо лице, което е на бюджетна прехрана, което е вярно да бъде по този начин. Структурата на Прокуратурата е сложена в единоначалието на основния прокурор, той е оставен самичък и неговата администрация, наблягам това, да взима доста значими решения, за това каква да бъде обезпечеността на структурите на прокуратурата в страната.

Все отново, единият вид е да бъде въведен надзор, през прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет, по какъв начин се разходват тези средства. Но в този си формат прокурорската гилдия не е годна да направи това, тъй като прокурорите, които са излъчени в състава на тази гилдия, след привършване на мандата си във Висш съдебен съвет, най-често се връщат още веднъж в Прокуратурата, с което попадат според от основния прокурор. Докато трае работата им в прокурорската гилдия, основният прокурор може да изиска инспекция на работата им като редови прокурори преди този момент, с което вероятно да ги сложи в подвластно състояние.

Пак по отношение на разноските на прокуратурата да Ви попитам още нещо - доста хора се питат, откакто беше оповестено, че основният прокурор господин Иван Гешев е в отпуска до 9 август, ние го видяхме на няколко акции надалеч, отвън рамките на столицата. Как се финансира всичко това - командировъчни, превоз, защита? Едва ли, като човек в отпуска, той самичък поема разноските си за сходни пътувания.

Това може да бъде тествано още веднъж от Висш съдебен съвет, само че откакто той е в отпуск, би следвало някой от наместниците му да извършва тези пълномощия. Получава се следния абсурд – когато би трябвало да черпи обществен пиар и да утвърждава персоналното си его, за сметка на професионалните си благоприятни условия, той не е в отпуск, обикаля страната, дава изявленията. Но когато би трябвало да понесе професионална, а може би и дисциплинарна отговорност, той излиза в отпуск, с цел да предотврати всяка една инспекция и отчетност. Ето на това би трябвало да обърнем внимание ние като общество, тъй като към този момент е потвърдено, че избрания за това Висш съдебен съвет, в частност посредством прокурорската си гилдия не може да се оправи.

Интервю на Диана Йонкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР